Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 12:17 2 461 22

В Турция арестуваха директор на чуждестранна компания

  • турция-
  • мина-
  • злато-
  • уволнение-
  • арест

Причината е авария в златна мина

Местен директор на чуждестранна златодобивна компания беше задържан като част от разследване на извънредна ситуация в мина в провинция Ерзинджан в източна Турция, съобщи канал TV-100, позовавайки се на източници от правоприлагащите органи.

На 13 февруари приблизително 10 милиона тона пръст се срутиха в мина Anagold, 9 миньори бяха блокирани под земята и търсенето им все още не е дало резултати.

За инцидента е образувано наказателно дело и са арестувани шестима души, включително канадски гражданин, който е представител на фирмата работодател, отбелязва телевизията.

Турското министерство на околната среда отмени в събота екологичния сертификат и лиценза на златната мина. Ръководителят на турското министерство на енергетиката Алпарслан Байрактар ​​каза пред репортери по-рано, че властите ежедневно извършват екологични измервания, като досега не е наблюдавано замърсяване на околната среда и водата, включително в най-голямата река в страната Ефрат.

Мината на Anagold се намира в окръг Илич и започва работа през 2010 г. Компанията, която го управлява, беше глобена през 2022 г. за добив на злато с помощта на цианид.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 град кърлежи

    2 18 Отговор
    хич не ме е бе
  • 2 А тука нашите канадци

    26 2 Отговор
    Безпроблемно развяват байряци.
  • 3 Българските турци

    36 3 Отговор
    Плачете, че "кърлежите" ви смучат трънското злато !?... Вие си нямате на понятие, какво са капиталистически "кърлежи и скакалци" вкопчили се в природни ресурси в Турция и навсякъде по недрата на уж суверенни земи по света !... Само в такива екстремни ситуации имаме възможност да видим "циреите и гнойта" които оставят след себе си !..
  • 4 А50

    15 4 Отговор
    Кога България ще си върне находищата и водата. Сега предстой даже и заграбване на земята окрупнена в големи масиви от мутрите на прехода. Монсанто държи половината от земята в Окрайна, сметайте какви отрови се сипват там, а ние ги ядем. От все сърце желая успех на Русия
  • 5 Професор

    31 2 Отговор
    Не е американска всъщност. Фирмата е от Северна Америка. Канада. Дънди Прешънс. Добивали са злато като са ползвали Цианид. 1% от добива на злато остава за Турция а 99% за "инвеститора". Става въпрос за голяма екологична катастрофа и отравяне на Река Ефрат която служи за поливане на земеделски земи. Само за една година Дънди Прешънс са спечелили 40 милиарда долара а за турската държава са останали 40 милиона печалба. Изсечени са големи площи горски масиви а в Канада не го правят защото дори на знамето на Канада има изобразено кедрово дърво. Да напомня че същата компания оперира и у нас .

    Коментиран от #7, #8

  • 6 НеВероятно

    17 1 Отговор
    Ма как е възможно, тука дъндитата могат да привикват на килимчето и министърпрецедателя и да му се карат колкото си искат и ухото могат да му издърпат и накрая да го шутират.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българските турци

    29 3 Отговор

    До коментар #5 от "Професор":

    Случаят развръзва ръцете на Ердоган !.. Сега той ще ги прогони от Турция , а те ще го сатанизират и демонизират навред по света , че е диктатор , че е вманиачен ислямски фосил , който иска да възражда империята и т. н. и т. н. !... Все стандартни ,банални до втръсване , нски номера !...

    Коментиран от #10

  • 9 Факт

    10 0 Отговор
    У нас канадците са спонсори на погребални агенций.За това никой не мрънка.
  • 10 Изселник

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Българските турци":

    Не си прав,защото:
    1/Без разрешение никой не може да произвежда нищо
    2/Това разрешение не издавам аз нито пак ти .
    Издава се от Турските власти
    3/ Министерството на околната среда също е подписало разработването на мината
    4/ Когато се подписвала кой управляваше Турската Република?
    5/Когато говорим за национални интереси не трябва да гледаме управниците ,а трябва да гледаме собствените интереси тоест интересите на Държавата
    Толкова стига мнението и коментарът е мой и не обвързва никого моето мнение си е мое
    Точка

    Коментиран от #11, #15

  • 11 Мехмед

    6 8 Отговор

    До коментар #10 от "Изселник":

    Аман сакън, въпросното лице на което отговаряш е от рядката порода изселници, кланящи се ердо-Ганчо.

    Коментиран от #13, #16

  • 12 Сва дънди

    4 0 Отговор
    Що толко си мяса с нащо дънди?бас ловя, че наш боко е ударил рамо и за комшиите да имат 1% келепир за държавата си. Също се обзалагам, че до местните избори в Турция няма и нетрябва да има замърсяване свързано с белята оти кандидата на вожда за кмет на истанбул го играеше министър на околната стреда по време на внедряването на кърлежа дънди в далаверата. Сетне може по малко тук таме де се вика леко замърсяване.
  • 13 Българските турци

    19 3 Отговор

    До коментар #11 от "Мехмед":

    До коментар 10 от "Изселник":

    До 2002 година в Турция не се е формирало нито едно правителство без да бъде одобрено от Сащ и цру ! Ердоган се качи на върха под мищницата на фетулах гюлен и цру !...През 2002 г. простият анадолски народ подкрепиха АК парти и с тласъка на гюленистите от ЦРУ на вид дойдоха на власт.През този начален период ЦРУ направи всичко възможно да прекърши кемалисткият елит в армията и на тяхно място да монтира по удобните за манипулиране гюленисти.Но след"ван минут" в Давос на сцената излезе истинското лице на консервативния анадолски народ.Този народ, разбира се, не беше „онзи класово осъзнат народ“, за който социалдемократите от СНР и гюленистите на ЦРУ мечтаеха.
    На 15 VІІ 2016 г. вече наистина с цената на пролята кръв този "прост" народ надделя в сблъсъка и спечели !.
    Ще свалят ли пак народа от властта ?...Зависи от това дали Ердоган ще успее да изкорени хомотите на кърлежите и паразитите от снагата на Турция !...

    Коментиран от #17

  • 14 Ленив

    1 0 Отговор
    Туи ИЛИЧ ми звучи познато и много руско комунистическо.
  • 15 Българските турци

    13 3 Отговор

    До коментар #10 от "Изселник":

    Потъва старата Турция ! С нея си отива и онзи закостенял елит който смяташе , че Мустафа Кемал е обявил републиката за тяхна собственост !...Простият и газеният турски народ си намери най сетне своя човек ! С Аднан Мендерес не стана - колонизаторите и "съюзниците"го свалиха с преврат и го обесиха !... Тургут Йьозал го отровиха и така го отстраниха !...Този се оказа костелив !...От както им би Рест в Давос и им каза "Ван минут", какво ли не му спретнаха !?... Фактът че хората умряха за него под танковете на Пуча на гюленистите и ЦРУ , само по себе си опровергава писаното в отговора Ви !...Когато един организъм си изхвърли глистите и гнидите се съвзема и става по здрав и по издръжлив на болести !...Всички паразити , чакали и кърлежи един по един ще се изнижат !...Защо мислите че Ердоган иска свободен достъп за всички турци в Европа ?!...Гнилите винаги падат от клоните !... Просперитет се гради с разум и честен труд , без експлоатация и грабеж !..

    Коментиран от #18

  • 16 Добре

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мехмед":

    Ти пък се кланяш на канадците, както виждам. Ако не е на тях, на техните хора в случая в Турция
  • 17 Сашее

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Българските турци":

    Мноу си... Сашее
  • 18 Баце

    2 11 Отговор

    До коментар #15 от "Българските турци":

    Немога да си го обесня защо бъзльо като теб бълва щуротии скрит зад клавиаттура, а не посмее да се изправи достойно пред мен. Най ги обичам неоринтираните помаче.а

    Коментиран от #19

  • 19 Българските турци

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "Баце":

    Ти импотентен ли си ?...Или си резба и чакаш други да ти се надървят ?!...

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: