Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 05:31 1 529 20

Страните от ЕС обсъждат алтернативи на НАТО, ако Тръмп спечели изборите в САЩ

  • сащ-
  • избори-
  • нато

Европа е ужасена от социологическите проучвания преди президентския вот

Страните от ЕС обсъждат алтернативи на НАТО, ако Тръмп спечели изборите в САЩ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните от Европейския съюз се подготвят за евентуалната победа на бившия американски лидер Доналд Тръмп на предстоящите през ноември президентски избори в САЩ и обсъждат създаването на структури, които биха могли да допълнят или да служат като алтернатива на Северноатлантическия алианс. Това съобщи в неделя вестник The Washington Post, позовавайки се на свои източници.

„Заради застоя в Украйна и изборите в САЩ на хоризонта, европейските лидери, длъжностни лица и дипломати все повече осъзнават необходимостта да се ангажират по въпросите на сигурността с бившия президент Доналд Тръмп и неговите съюзници, но това става много трудно“, пише изданието.

„Европа наблюдава американската политика от месеци, вцепенена от ужас от резултатите за Джо Байдън в проучванията и страхувайки се от връщане към дните, когато Тръмп заплашваше трансатлантическите отношения, които им позволиха да просперират и да останат в удобство под американския чадър за сигурност“, се подчертава в материала.

„Когато бившият и може би бъдещ лидер на свободния свят казва, че ще гледа как Русия атакува съюзниците от НАТО, трябва да преосмислим какъв може да бъде ангажиментът на Съединените щати към Европа и Украйна“, отбеляза един от източници на вестника сред служители на ЕС. „Надяваме се на най-доброто, но трябва да се подготвим за най-лошото“, добави той. Според изданието, „в дните след изявленията на Тръмп, служители на ЕС обсъдили на закрити врати създаването на обхващащо целия континент допълнение към НАТО, което ще работи в съгласие с гаранциите за сигурност на САЩ, но също така може да служи като надеждна алтернатива, ако гаранциите на САЩ са отменени."

Според публикацията „тези консултации са затънали в обичайните спорове“. „Франция и Германия не могат да се разберат кой ще плати сметките. Източна Европа не вярва напълно на Западна Европа, че може да отговори на заплахите от Русия. И не е ясно как ще изградят ядрен щит на континента, а дори и да успеят, той ще бъде по-слаб от руския арсенал в най-лошия сценарий, който би бил ядрена война“, се казва в материала.

Ръководството на страните от ЕС е "разтревожено и възмутено", защото Тръмп „флиртува с Русия“ и прави безотговорни изявления по отношение на НАТО. В материала се казва, че много от интервюираните от журналисти представители на ЕС са „загрижени за съдбата на американската помощ за Украйна“ в случай на победа на републиканците.

Изданието казва, че някои представители на страни от ЕС се опитват да установят връзки с привържениците и обкръжението на Тръмп.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг говори с „приятелски настроен към Тръмп“ тон по време на скорошно пътуване до Съединените щати, пише изданието


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    33 3 Отговор
    Забравете за Африканския Съюз, той е вече на страната на Русия.
  • 2 Зеки

    38 3 Отговор
    Мдааам.....нато се разпада.....

    Коментиран от #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тото

    26 2 Отговор
    ЕС трябва да излезе от НАТО и да създаде свой отбранителен алианс във който да влага 2% от брутният си продукт а не да изпраща във щатите милиарди всяка година и да търпи шантажи и изнудвания!!!!
  • 7 Иван Иванов

    20 2 Отговор
    Дали да е правилно - срещу кого да се борим - Горбачов ни освободи от комунизма, даже Брежнев е правил над 3 дена умуване - дали да нападне Чехия, Сталин - отпуска Западен Берлин - а е бил в силата си - да заличи изобщо нацията - имал е и армия, Финландия е оставена да си се развива по капиталистически уклон - никой не я закача и днес.

    Какво сега - оказва - се Мечката не е злата - а е нормална мечка.

    Грешката трябва да се търси на друго място - навремето Димитър Благоев изнася социализма в Русия и - Ленин го попива - говорим за практическия социализъм - това - което познаваме - фабриките на трудящите се и т.н.

    Но това не е темата.

    Сега в момента Европа - се бори срещу - гнилия капитализъм в Русия.

    Между другото е приятна гледката, как капиталисти се борят срещу капиталисти и - се обвиняват - че са гнили капиталисти.
  • 8 незнайко

    17 2 Отговор
    Отново и отново се говори за оръжия от ядрен тип вместо да се говори за съюз без ОРЪЖИЯ ! Кога най сетне човечеството ще проумее, че върви към гибел ? Капитализма като строй сам по себе си е агресивен и създава ЧУДОВИЩНО БОГАТИ ЛИЧНОСТИ а от там и стремежа за ГОСПОДСТВО !!!

    Коментиран от #17

  • 9 Иван Иванов

    10 1 Отговор
    Капитализмът и социализмът омръзват периодично на хората и - поне това разнообразие - трябва да го има.

    При ГЕРБ пенсиите бяха - 200 лева - което - също омръзва - трябва да си 1 000 лева - самото число топли.

    Магистралите са ок - криви и с дупки - да не заспиват шофьорите.
  • 10 Име

    12 0 Отговор
    „Европа наблюдава американската политика от месеци, вцепенена от ужас от резултатите за Джо Байдън..." Правилно изписано е „Европа наблюдава демократични процеси, вцепенена от ужас ..."
  • 11 Ъхъ

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зеки":

    От едната страна Путин, от другата Тръмп, гейовете започнаха да се изпускат от страх!😅😂
  • 12 Тагаренко

    9 0 Отговор
    Е сета си е.@ м@..т@ !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Търновец

    3 0 Отговор
    Това е много добро начало но според мен ЕС се нуждае най напред от Конституция преди години около 15 страни поддържаха тази идея и дори искаха отправна за Християнското начало на ЕС. Иначе качествени общи военни проекти има между Франция и Германия и Италия, Британия и Италия и други и има най малко три Европейски проекти за БМП много по качествени от Stryker. Тагарев е анти европеец - заедно с Чернева. В Германия някои пришълци проповедници на Исляма вече наричат Европа територия на Искяма
  • 15 НЯМА КЪДЕ ДА СЕ СКРИЯ

    4 0 Отговор
    Военолюбците се вцепенили от ужас. Ще им се търси отговорност за това което са направили.
  • 16 Няма Ако

    5 1 Отговор
    Тръмп води с доста пред Байдън и ще победи със сигурност. Трябва ЕС да стане и военен съюз, но отново няма да имаме държава с достатъчно ядрени бойни глави (във Франция са много малко), защото САЩ с цел не искат Европа независима, силна и самостоятелна.
  • 17 Търновец

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "незнайко":

    Най разбогатели през последните години са нефтените фирми на Ротшилд Рокфелер Путин Векселберг и някои други като тях, в Швеция не е така, в България има мафия и латифундисти и Синедрион.
  • 18 Механик

    2 0 Отговор
    А какво ще му е предназначението на тоя съюз?
    Ще кажете, за да противостои на Русия, нали?
    Ами НАТО? С каква цел бе съзададено НАТО? Не беше ли с цел да противостои на Източния Блок? А Източния Блок от кога го няма? Защо тогава има НАТО?
    Не разбрахте ли, че всичките ви лъжи вече лъснаха, а пък руските ако рекат,така или иначе ще ви бахмутят здраво?
  • 19 жжжжжж

    1 0 Отговор
    който не храни своя армия -храни чужда.
  • 20 Какво ти НАТО

    0 0 Отговор
    То ЕС се разпада