Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 11:53 3 477 3

Филипински изтребители и американски бомбардировач патрулират съвместно над Южнокитайско море

  • филипините-
  • изтребители-
  • сащ-
  • бомбардировачи-
  • южнокитайско море-
  • китай-
  • патрулират

Китай претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, важен международен път за търговско корабоплаване за повече от 3 трилиона долара годишно

Филипински изтребители и американски бомбардировач патрулират съвместно над Южнокитайско море - 1
Снимка: БГНЕС

Съвместен въздушен патрул между Филипините и Съединените щати беше проведен с цел защита на територията и националните интереси на азиатската страна в Южнокитайско море, заяви филипински военен служител във вторник, след обвинения от страна на Пекин, че Манила "създава проблеми", съобщиха Ройтерс и News.bg.

Филипински изтребители и американски бомбардировач прелетяха заедно над Южнокитайско море в понеделник, повече от седмица след като техните военноморски сили проведоха съвместни морски учения в лицето на тлеещото напрежение заради териториални претенции в района.

"Това цели подобряване на оперативната съвместимост както на въоръжените сили, така и на възможностите на нашите военновъздушни сили (при) изпълнение на мандата им за защита на нашата територия, суверенни права и национални интереси", каза шефът по обществените въпроси на въоръжените сили на Филипините Ксеркс Тринидад.

По-рано китайската армия обвини Филипините, че "създават проблеми" чрез провеждане на съвместен въздушен патрул с "извънтериториални страни" и след това чрез открито "раздухване".

Командването на Южния театър на Китай заяви, че е организирало военноморски и военновъздушни сили на фронтовата линия, за да наблюдава отблизо съвместните учения в понеделник и че китайските войски "поддържат висока степен на бдителност, за да защитават решително националния суверенитет".

Китай претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, важен международен път за търговско корабоплаване за повече от 3 трилиона долара годишно, включително за части от изключителните икономически зони на Филипините, Виетнам, Индонезия, Малайзия и Бруней.

Връзките на Филипините с Китай се влошиха през изминалата година в момент, когато Манила разширява дългогодишните си отношения в областта на отбраната с бившата колониална сила Съединените щати под управлението на президента Фердинанд Маркос младши.

Филипините се въздържаха от съвместни въздушни и морски учения в Южнокитайско море при антиамериканските настроения на предшественика му Родриго Дутерте, който се застъпваше за по-тесни отношения с Пекин и разглеждаше отбранителните дейности с Вашингтон като провокативни.

Тринидад каза, че Филипините очакват да извършват повече съвместни морски дейности със своя съюзник и други "съмишленици" партньори, за да поддържат мирен Индо-Тихоокеанския регион.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сомалийския пират

    1 11 Отговор
    Оризаджиите се изпокриха като плъхове.
  • 2 Кравар

    9 4 Отговор
    Ориза е много вкусен с печено говедо.
  • 3 Тхе енд

    1 0 Отговор
    Когато Китай претендира за свойто си море, това е много лошо, но когато сащ претендират за всички морета на света, че са техни, това е вреда на нещата.. Хубавото е че на тия наглеци им идва края..