Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 13:37 781 5

Иранският министър на петрола: Израелски саботаж причини експлозии по газопровод преди седмица

  • иран-
  • министър-
  • петрол-
  • израел-
  • саботаж-
  • експлозии-
  • газопровод

Израел не е признал, че е извършил нападението

Иранският министър на петрола: Израелски саботаж причини експлозии по газопровод преди седмица - 1
Снимка: БГНЕС

Днес иранският министър на петрола заяви, че израелски саботаж срещу ирански газопровод е причина за множеството експлозии преди седмица, с което допълнително нагнети напрежението между двете страни на фона на войната на Израел срещу "Хамас" в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Иранският министър на петрола Джавад Оуджи направи изявлението си в момент, когато Израел е обвиняван за поредица от атаки, насочени срещу ядрената програма на Техеран. Според иранската агенция ИРНА "експлозията на газопровода е израелски заговор", заяви Оуджи.

"Врагът е възнамерявал да наруши газовите услуги в провинциите и да изложи на риск газоразпределението на хората", каза той. "Злонамерените действия и заговорът на врага бяха овладени", допълни още министърът, без да представи никакви доказателства в подкрепа на твърденията си.

Израел не е признал, че е извършил нападението. Тел Авив рядко поема отговорност за шпионските си мисии в чужбина. Кабинетът на министър-председателя Бенямин Нетаняху, дългогодишен враг на Иран, не е отговорил на молбата за коментар.

Взривовете на 14 февруари поразиха газопровод, който минава от западната иранска провинция Чахар Махал и Бахтиари на север към градовете на Каспийско море. Газопроводът, дълъг около 1270 км, започва в Асалуех, център на иранското офшорно газово находище Южен Парс.

По-рано Оуджи сравни нападението с поредица от мистериозни и необявени нападения срещу газопроводи през 2011 г. - включително около годишнината от Ислямската революция в Иран през 1979 г. Техеран отбеляза 45-ата годишнина от революцията само няколко дни преди взривовете на тръбопровода.

Израел е извършвал нападения в Иран, които са били насочени предимно срещу ядрената му програма. Миналата седмица ръководителят на ядрения надзор на ООН предупреди, че Иран "не е напълно прозрачен" по отношение на ядрената си програма, особено след като служител, който някога е ръководил програмата на Техеран, обяви, че Ислямската република има всички елементи за оръжие "в ръцете си".

Напрежението около иранската ядрена програма се увеличава в момент, когато групировки, които Техеран въоръжава в региона, като например ливанската "Хизбула" и йеменските бунтовници хуси, предприеха нападения срещу Израел във връзка с войната в Газа. Хусите продължават да атакуват търговското корабоплаване в региона, което предизвиква многократни въздушни удари от страна на САЩ и Обединеното кралство.

Въпреки продължилите един месец ръководени от САЩ въздушни удари, хусите продължават да извършват значителни нападения. Тази седмица те нанесоха сериозни щети на кораб в ключов пролив и свалиха американски дрон на стойност десетки милиони долари.

Междувременно днес предполагаем израелски удар порази квартал в сирийската столица Дамаск, където други вероятни израелски удари са били насочени срещу членове на иранските Гвардейци на Революцията.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    9 12 Отговор
    Спрете добива на петрол, забранете износа и продажбата му, затворете всички проливи и протоци, не търгувайте с долари и евро и западните чакали ще рухнат и капитулират за дни. Хусите показват как става и как се работи срещу алчни капиталистически чакали, но трябва голямо обединение и всички да го правят това!
  • 2 АКУЛА

    16 0 Отговор
    САЩ извършиха това, което нарекоха удари за самоотбрана по пет цели в контролирания от хутите район на Йемен, след като хутите използваха безпилотна подводница за първи път от началото на атаките в Червено море и Аденския залив, съобщи Пентагонът. Подводницата, безпилотен подводен кораб, или UUV, показва напредващи способности на хутите и променяща се стратегия. Кой ли им помага?

    Коментиран от #3

  • 3 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "АКУЛА":

    Ако са нaдyпa, ша ли ми гy тypиш?

    Коментиран от #4

  • 4 АКУЛА

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Ша, ша!
  • 5 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    8 2 Отговор
    Аз съм жалко необразовано и безработно човече, което си търси място под слънцето. Някакви странни същества ми казват какво да пиша, но ми плащат. Няма работа и се извинявам на мирните хора, че им нарушавам спокойствието.