Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 04:26 965 2

Шефът на ЦРУ преговаря в Париж за израелските заложници в Газа

  • израел-
  • газа-
  • заложници-
  • франция-
  • западен бряг

14-годишно палестинско момче е било застреляно в сърцето от израелската армия на окупирания Западен бряг

Шефът на ЦРУ преговаря в Париж за израелските заложници в Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е очакван във френската столица Париж за нови преговори за освобождаване на израелските заложници, държани в ивицата Газа от радикалното палестинско движение "Хамас", предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на новинарския уебсайт "Аксиос".

Бърнс вече веднъж бе пратен лично от президента на САЩ Джо Байдън на преговори за освобождаване на заложниците, държани от "Хамас" - в египетската столица Кайро на 13 февруари. Там бяха още шефът на израелската разузнавателна служба Мосад Давид Барнеа, директорът на израелската агенция за сигурност Шин Бет - Ронен Бар, и премиерът и министър на външните работи на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

В края на миналия месец, след преговори във френската столица, с посредничеството на официални представители на САЩ, Египет, Катар и Израел бе постигнато рамково споразумение. То имаше за цел да улесни освобождаването на заложниците и да се обяви шестседмична пауза във военните действия.

Основният спор между Израел и "Хамас" е за броя на държаните в израелски затвори палестинци, които да бъдат разменяни срещу един заложник на ислямисткото движение.

Междувременно 14-годишно палестинско момче е било застреляно в сърцето при сблъсък на палестинци с израелската армия по време на военна операция на Израел на окупирания Западен бряг, съобщи здравното министерство на Палестинската автономия в Рамала, цитирано от ДПА и БТА.

Престрелката е започнала след сблъсъци между израелски войници и палестинци в село в близост до град Калкилия. Четирима души са задържани, предаде палестинската новинарска агенция УАФА.

Израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ) казаха, че палестинец е хвърлил експлозив от типа "Коктейл "Молотов" по израелски граждански автобус в град Калкилия, който се намира в северозападната част на палестинската територия, а освен това е имало размирици.

От ЦАХАЛ поясниха, че палестинци са мятали камъни по израелски войници, които впоследствие са открили огън с бойни патрони, като един човек е бил улучен.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лумпен

    1 3 Отговор
    Няма да могат да победят никога евреите!
    Хора тръгнали с камъни и молотов срещу въоръжени войници не се предават до смърт !
    Само омразата срещу евреите расте в целия свят !
    Всички виждат....!
    Ще има и възмездие над Израел!

    Коментиран от #2

  • 2 Българка

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Лумпен":

    Това са глупости. Има немалко видео филми на издевателствата на терористите от ХАМАС направени на 7-ми октомври 2023г при нападението на държавата Израел. Страшно е. Това не са хора. ХАМАС трябва да бъде унищожена.