Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Февруари, 2024 07:50 1 729 49

Анализ на Института за изследване на войната: Шойгу продължава да изтъква скорошните руски успехи

  • анализ-
  • институт за изследване на войната-
  • шойгу-
  • русия-
  • украйна-
  • авдеевка-
  • министър на отбраната

Говорителят на украинската Таврийска група сили Дмитро Лиховий заяви на 27 февруари, че руските сили наскоро са увеличили размера на своите щурмови групи в посока Авдеевка през западна Запорожка област

Анализ на Института за изследване на войната: Шойгу продължава да изтъква скорошните руски успехи - 1
Снимка: БГНЕС

Руските сили се опитват да използват тактическите възможности от превземането на Авдеевка. Изглежда ще поддържат относително висок темп на настъпателни операции, насочени към навлизане възможно най-далеч в района на Авдеевка, преди украинските сили да успеят установят по-сплотена и по-трудна за проникване отбранителна линия в района, цитирано от News.bg.

Те временно намалиха темпото след превземането на селището на 17 февруари. Но след това възобновиха атаките на запад и северозапад.

Още новини от Украйна

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Говорителят на украинската Таврийска група сили Дмитро Лиховий заяви на 27 февруари, че руските сили наскоро са увеличили размера на своите щурмови групи в посока Авдеевка през западна Запорожка област - от малки групи с размер на отряд до размер на взвод и дори рота.

В момента съсредоточават атаките западно от Авдеевка в посока Бердичи, Орловка и Тоненке, където украинските сили установиха непосредствени отбранителни позиции.

Лиховий и командирът на украинската Таврийска група сили Александър Тарнавски заявиха, че отбранителните линии са по Тоненке-Орливка-Бердичи към 27 февруари. Украински военни наблюдатели ги характеризират като "разочароващи" и "проблематични", въпреки това.

Превземането позволи да натиснат позициите, които украинските сили са обслужили за по-кратък период от украинските позиции в Авдеевка или по-на запад, и руските сили вероятно поддържат високо оперативно темпо, за да се опитат да използват тази тактическа възможност. Руските сили може да успеят да превземат населени места непосредствено на запад и северозапад от Авдеевка през следващите седмици, но вероятно ще забавят и без това относително бавната скорост. Този труден терен вероятно ще ограничи по-нататъшните руски тактически победи и ще позволи на украинските сили да установят подготвени отбранителни позиции. Които и вероятно ще доведат до евентуалната кулминация на настоящите руски офанзивни усилия в района.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу продължава да изтъква скорошните руски тактически успехи в Украйна като значителни победи на бойното поле за политически цели преди предстоящите руски президентски избори. Шойгу се обърна към колегията на руското министерство на отбраната (МО) на 27 февруари и съобщи, че руските сили продължават усилията за подобряване на позициите си в направленията Донецк (Авдеевка) и Купянск (граничната зона на Харковско-Луганска област).

Шойгу съобщи, че руските сили са изтласкали украинските сили от Ласточкине и Сиверне (и двете западно от Авдеевка) и Победа (югозападно от град Донецк) и твърди, че руските сили са превзели около 327 квадратни километра територия от началото на 2024 г. В момента ISW счита, че руските сили са превзели по-близо до 205 квадратни километра от 1 януари 2024 г. и Шойгу вероятно умишлено е надценил руските териториални печалби. Хвалбите на Шойгу за превземането от страна на Русия на много малки населени места с ограничено тактическо значение предполага, че руското МО се опитва да подчертае дори такива малки печалби, за да представи образа на постоянно напредваща руска армия.

Трите селища, които Шойгу избра да подчертае на публично място, се състоят от малки полуградски зони, обхващащи няколко блока, така че превземането на тези селища от руските сили беше тактическо начинание. ISW наскоро оцени, че руското министерство на отбраната вероятно се опитва да използва последните тактически придобивки, за да генерира положителни информационни ефекти преди президентските избори през март 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    30 5 Отговор
    МОЖЕ, ПРАВИ ГО! ЗАВИСТНИЦИ!🔨💀

    Коментиран от #23

  • 2 Бла бла бла

    24 2 Отговор
    ЗКПЧ, тия ме задминаха по политагитация
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ха ха ха

    21 3 Отговор
    Како е това Украйна?
    Зеленски обяви война на окупаторите най накрая, Хайде бе хазарски джудже ....
  • 5 ЩОТО НАПРЕДВАТ

    21 4 Отговор
    ............ЗАТОВА СЕ ХВАЛЯТ
  • 6 Юююююю

    33 2 Отговор
    Скот Ритър към Шолц:: Благодаря ти, Олаф, Porsche избяга в САЩ! (видео)

    Олаф Шолц се оказа много изгоден за Америка: той не се съпротивлява на деиндустриализацията на Германия и прехвърлянето на производство в САЩ, той игнорира доказателствата за съучастието на САЩ във взривяването на стратегически важните «Северни потоци». В интервю за германския портал, Скот Ритър посочва, че за германците революцията срещу „р0 г0 носеца Шолц“ е „единственият шанс за оцеляване“ за Германия
  • 7 Вервайте ми

    28 4 Отговор
    Мариупол е без стратегическо и тактическо значение. Бахмут и Авдеевка също. После Харков, Одеса и Киев ще станат без значение ....та чак до Лвов.

    Коментиран от #15

  • 8 Успех

    6 22 Отговор
    И през 2143 година в Киев!

    Коментиран от #12, #45

  • 9 Мишел

    23 2 Отговор
    Според картите за положението на фронта вчера, в момента руснаците атакуват в 4 населени места на запад от Авдеевка, в 3 западно от Маринка, 2 западно от Артьомовск и 1 в Запорожие.
    Боевете се водят в тези населени места, което означава, че е въпрос на дни да бъдат превзети.
    ISW са единствените, които дават 205 кв.км. превзети от руската страна територии. Всички други посочват 320- 365 кв.км.
  • 10 Механик

    26 4 Отговор
    Някаква невероятно дълга статия, написана на невероятно объркващ стил.....
    А всичко е могло да се каже много просто:
    "Руските разбридаха дамаджаната на НАТЮ и покъсаха ританките на ВСУ."

    Коментиран от #25

  • 11 Маринов

    24 2 Отговор
    Това което Буданов е казал е за да прикрие истинските убийци, защото чорапа се разплита. Разбира се му е платено.

    Адвокатът на Навални му е дал британски "лекарства" ден преди смъртта му.
  • 12 Те веднъж

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "Успех":

    Ходиха пред Киев.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Шойгу иглуто лъже и маже

    6 15 Отговор
    На жужето да се докаже
    Но ВСУ ще го накаже
  • 15 Кнаус 485

    22 5 Отговор

    До коментар #7 от "Вервайте ми":

    Донецка област се контролира на 60% от територията от руските войски.... Има множество малки укрепени градчета които ще затрудняват нейния контрол....... От началото 2014 година украинската хунта изграждаше укрепления, безспорно това ще забави руските войски, но в крайна сметка няма да ги спре.... След донецка област идва ред на Херсон, където контрола е около 5% от областта... Запорожка област остават 20%..... След което следват харков и Одеса, след това ще видим....

    Коментиран от #27

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Аз съм веган

    6 11 Отговор
    Превземането на авдеевка е сравнително по важност с Констанитнопол и Рим. Велика победа която ще изучава тепърва в мордор, Северна Корея. Иран и газа.

    Коментиран от #30

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ами прясно, прясно

    18 3 Отговор
    от вчера е освободено и Ласточкино, а укрите бягат кат съсли в посока Киев. Що да са не фали човека, украинска оборона рухнула как картовой домик.

    Коментиран от #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дедо ви....

    18 3 Отговор
    Има какво, изтъква.... Укровермахта няма втора уотбранителна линия! Руската армия превзе Степовое и Северное и навлезе в 10 други селища.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хихихихихи

    4 15 Отговор

    До коментар #1 от "Боруна Лом":

    Да превземеш три сека и непрекъснато да се хвалиш-това може само еленовъд да го направи.

    Коментиран от #35

  • 24 Дедо ви

    14 3 Отговор
    Украинските въоръжени сили подготвят мащабно отстъпление от Работино. Контранаступа е нулиран.
    В Ореховското направление на Запорожкия фронт руските войски активно продължават операциите за изтласкване на украинските сили от техните позиции. На този участък от фронта остава един от малкото, където украинското командване успя да постигне известни успехи по време на миналогодишното лятно контранастъпление, но опитите на украинските въоръжени сили да разширят и задълбочат позициите си в района на селата Вербовое и Работино бяха неуспешни. В продължение на няколко месеца руските сили държаха линията, ефективно сдържаха вражеските атаки и започнаха активни настъпателни действия. Руските щурмови групи са успели да влязат в Работино от изток и юг, принуждавайки украинските формирования да отстъпят.

    Коментиран от #26

  • 25 Старшинка

    3 13 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    Парите и мунициите за Украйна идват.Любопитен съм какви ще ги драскаш,или отново набахмутване
  • 26 Деде

    4 9 Отговор

    До коментар #24 от "Дедо ви":

    Крайно време е да престанеш с фантазиите. Социализма няма да върнеш!
  • 27 Хихихихихи

    2 10 Отговор

    До коментар #15 от "Кнаус 485":

    Тотално си се объркал с хвалбите!!ЛЪЖИ!!!!

    Коментиран от #37

  • 28 ХА ХА

    3 13 Отговор

    До коментар #19 от "Ами прясно, прясно":

    НЯМА КАК РУСИЯ ДА СПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА!! НАПРАЗНИ ИЛЮЗИИ!!

    Коментиран от #40

  • 29 Попов

    13 2 Отговор
    Украинския фронт е пред разпад. Дупките във фронтовата линия стават все по осезаеми и единствената причина Руснаците да се бавят е че разминират минирани територии изоставени от Укрите.
  • 30 АЙДЕ ГЪЧ

    11 2 Отговор

    До коментар #17 от "Аз съм веган":

    Я ОДИ ПАСИ ТРЕВА НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С НЕЩА НЕРАЗБИРАЕМИ ЗА Т ЕБ
  • 31 Eдин

    13 2 Отговор
    Защо американците имат ISW "Институт за Изследване на Войната"? Ако не да използват ефектите от войната! И резултата е "двама се бият - третия печели"!
  • 32 нннн

    9 1 Отговор
    Е, да се оплаква от успехи ли?
  • 33 ТаУмВзе

    8 1 Отговор
    До последното окраинско наци! Z
  • 34 Напи,че са изяли

    4 5 Отговор
    кокошките на 2,3 махали.
  • 35 Да попитам...

    15 1 Отговор

    До коментар #23 от "Хихихихихи":

    ...само за протокола, доблестната американска армия колко села превзе в Сирия ...или Афганистан?
  • 36 Авдеевка

    14 2 Отговор
    Авдеевка се нарича - "вратата към Донецк"

    Украинците строиха 10 години за да направят Авдеевка силна крепост.
    Авдеевка можеше да побере 70 хиляди гарнизон на украинските воиски и беше много трудно превземаема.
    Обаче Авдеевка вече падна. Сега украинците ще се бранят в окопи изкопани за няколко месеца.
  • 37 Кнаус 485

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хихихихихи":

    Ще поживеем и ще видим кой греши и кой е прав.....
  • 38 Дедо ви...

    6 1 Отговор
    Френски експерт: Украйна има два изхода. На украинската армия не й достигат въоръжение и войници, така че скоро ще се наложи тя да отстъпи или да претърпи поражение, предупреждава генералът и консултант по геополитически въпроси Франсоа Шованси. Той заяви за LCI, че ситуацията на фронта става критична, а 2024 г. ще бъде решаваща за Украйна по много причини.

  • 39 Тома

    5 2 Отговор
    Този институт да не е като Америка за България да мажат и да лъжат хората

    Коментиран от #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ха ха ха ха

    7 0 Отговор
    Има какво да изтъква, прави го, а сатаНат0т0 какво правят?! Лъжат и мажат на поразия. Млатят те като маче у дирек, а ти казваш, че побеждаваш. Трагикомедия.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 препоръка

    6 1 Отговор
    Вече време наближава
    зЕлето да се предава
    нашмъркания ВеСеляк
    да вдига белия байряк
  • 44 атеш айдар марийка дамбаз

    4 1 Отговор
    рекорд,руснаците демилитизираха 584000 (+23000 за януари) фашистки урки а други 780000 ги направиха инвалиди
  • 45 А бе

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Успех":

    хайде, обръщай палачинката, ще ти олекне.
  • 46 Ванга

    3 6 Отговор
    Русия ке падне
  • 47 Артилерист

    7 0 Отговор
    Съчинението на места трудно се разбира. Вероятно авторката се е затруднила в превода и военната терминология. И честно да ви кажа писна ми да чета, че руските войски се бият за президентските избори и въобще да угодят на Путин, а не за да изтласкат укроармията и да прекратят терористичните обстрели по населените места в републиките. Иначе увеличаването на руските щурмови групи вещае по-бързо превземане на следващите "стратегичиски" отбранителни позиции на укронацистите...
  • 48 Настолен указател за напреднали

    7 0 Отговор
    АйдИ, Батюшка Цар да приключва тая война, че вече не издържам на евро потока от сълзи и сополи !!! Че то ко стана, хохала потегли на запад вместо на изток, а руснака едвам го настига. Пълно несъответствие с поставените евро атлантически директиви и задачи, а и сега имат последен шанс да откраднат още 60 милиарда без последици !!!
  • 49 Продрищения Софиянец

    1 4 Отговор
    Горките руски вати. За две години в съседна държава и равен терен превзеха три села и девет ниви с цената на стотици хиляди убити. Хвалят се все едно са колонизирали слънцето.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания