Last news in Fakti

16 Януари, 2014 22:12 4 518 0

Най-високата планина в Нова Зеландия се смали

  • нова зеландия-
  • планина-
  • връх

Най-високата планина в Нова Зеландия е започнала да се смалява, безпокоят се учени. Оказва се, че най-високият й връх е с 30 метра по-нисък отколкото се смяташе, пише Би Би Си.

Ново проучване поставя под съмнение височината на връх Кук, също наречен Аораки, който досега се смяташе, че е висок 3 754 метра. Това се дължи на ерозията, на която върхът е бил изложен след като през 1991 огромни късове лед и скални отломки паднаха от планината.

Въпреки това планината Кук, която се намира в южната част на острова, все още остава най-високата в Нова Зеландия, следвана от планината Тасман, с височина 3 497 метра.

"Чрез внимателно изучаване на снимки, направени след колапса, стигнахме до извода, че на върха все още има сравнително дебела ледена шапка, която не е балансирана. В резултат на това, върхът е бил подложен на ерозия през последните 20 години“, заяви д-р Паскал Сиргуей от Националното училище по геодезия Отаго, където е извършена оценката.

"Въпреки че последиците от изменението на климата може да са оказали влияние, най-простото обяснение е ерозията", каза той в изявление.

Данните идват след експедиция на Университета на Отаго през ноември 2013 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА