Last news in Fakti

16 Януари, 2014 17:21 854 0

Държавите от ЕС трябва да зачитат правото на свободно движение

  • европейски съюз-
  • правото на свободно движение-
  • европейски работници-
  • резолюция

ЕП: Страните-членки да не дискриминират мобилни работници от Евросъюза

Европейският парламент призова страните от Европейския съюз да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да повлияят на правото на свободно движение. Приетата днес резолюция е продължение на вчерашните дебати по повод България и Румъния.

В резолюцията Парламентът ясно се противопостави на позицията на някои европейски лидери, които настояват за промени и за ограничения на свободата на движение на гражданите на ЕС.

В нея е записано още, че евродепутатите отхвърлят идеите за квоти или други ограничения за прием на европейски граждани.

Те отхвърлят и всяко предложение за ограничаване на броя на имигрантите в ЕС, тъй като това е в противоречие с принципа на Договора.

В документа се подчертава взаимната изгода от трудовата мобилност, която стимулира европейската икономика.

Парламентът отбелязва, че с наближаването на изборите за Европейски парламент, свободното движение на гражданите на ЕС се превръща в тема на кампаниите на някои политически партии и че съществува риск този дебат да доведе до увеличаване на расизма и ксенофобията. Той посочва също, че високопоставени европейски политици неотдавна са направили изявления, насочени срещу правото на свободното движение.

В резолюцията се подчертава и че последните проучвания на Комисията показват, че мобилните работници са нетни платци в икономиките и бюджетите на страните домакини.

Въпреки че само 2,8% от всички граждани на ЕС живеят в държава от ЕС, различна от тяхната собствена, те са ключов елемент за успеха на вътрешния пазар и стимулират европейската икономика, заявиха евродепутатите.

Към страните-членки е отправен призив да не дискриминират мобилни работници от Евросъюза, като неправилно смесват правото на свободно движение с цел работа с предполагаеми злоупотреби със системите за социално осигуряване. 

Те напомниха на държавите членки, че е тяхна социална отговорност да се справят със злоупотребите със системите им за социални грижи, независимо дали са дело на техните собствени граждани или на граждани на други страни от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА