Last news in Fakti

4 Март, 2024 04:53 1 105 0

Филипините към Китай: Спрете да ни тормозите

  • филипини-
  • китай

Искаме да разрешим по мирен път морските спорове, заяви външният министър Енрике Манало

Филипините към Китай: Спрете да ни тормозите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Филипините призовават Китай "да спре да ни тормози" и искат да разрешат по мирен път морските спорове между Манила и Пекин, заяви филипинският външен министър Енрике Манало, цитиран от Франс прес и БТА.

"Ако спрете да ни тормозите и може би предприемете други действия, няма да има информация, която да съобщаваме", каза той пред медиите в кулоарите на 50-ата юбилейна среща на върха за отношенията между Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и Австралия, след поредица от инциденти между Манила и Пекин в спорните води на Южнокитайско море.

Филипините се надяват да започнат преговори за споразумение за свободна търговия с Европейския съюз "много скоро", добави Манало в интервю за АФП.

Страната от Югоизточна Азия, която е силно зависима от Китай в търговията, иска да засили партньорствата си с други държави, по-специално за да "помогне на икономиката си да стане по-устойчива", обясни министърът.

"Надяваме се (...) съвсем скоро да започнем преговори за свободна търговия с ЕС", добави той. Манила води от месеци предварителни преговори за споразумение за свободна търговия с Европейския съюз. Преди почти десет години предишният опит за сключване на споразумение се провали заради смъртоносната война с наркотиците, водена от бившия президент Родриго Дутерте, припомня АФП.

"Това, към което наистина се стремим, е по-голяма икономическа устойчивост", заяви министърът, като подчерта, че е важно да сме в състояние да се адаптираме към "внезапни промени", независимо дали са причинени от човека или от природата. Според него "по-голямата икономическа сигурност и по-голямата икономическа устойчивост допринасят" за "националната сигурност".

ЕС и Филипините ще се стремят по-специално да засилят сътрудничеството си в областта на основните минерали, като използват съществуващите вериги за доставки и същевременно увеличават преработвателната дейност във Филипините, добави Манало.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА