Last news in Fakti

4 Март, 2024 05:36 2 176 1

Австралия иска мир и стабилност в Югоизточна Азия

  • австралия-
  • асеан-
  • южнокитайско море

На срещата на върха на АСЕАН и Австралия ще бъде осъдено "използването на сила или заплаха" в региона

Австралия иска мир и стабилност в Югоизточна Азия - 1
Снимка: geopolitica.eu

Лидерите на страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и Австралия, които се срещат в Мелбърн, възнамеряват да осъдят "заплахата или употребата на сила" за разрешаване на спорове в региона, предаде Франс прес, цитирана от БТА, като отбеляза, че това е косвена препратка към Пекин.

"Стремим се към регион, в който се зачитат суверенитетът и териториалната цялост" и "в който различията се управляват чрез уважителен диалог, а не чрез използване на сила или заплаха", се казва в проекта на съвместна декларация, до който АФП е получила достъп.

Очаква се експанзионистичните цели на Пекин в Южнокитайско море, през което всяка година преминават търговски потоци за трилиони долари, да заемат важно място на специалната среща на върха на АСЕАН и Австралия, която приключва в сряда.

През последните месеци се засилиха териториалните спорове в този морски коридор, за някои райони от който претендират също Филипините, Виетнам и Малайзия, които също са членове на АСЕАН.

"Всички ние сме отговорни за формирането на региона, който искаме да споделяме - мирен, стабилен и проспериращ", заяви австралийската външна министърка Пени Уонг. "Тази отговорност е по-важна от всякога, защото характерът на региона е поставен под въпрос", добави тя.

"Изправени сме пред дестабилизиращи, провокативни и принудителни действия, включително опасно поведение в морето и във въздуха и милитаризиране на спорните елементи", подчерта министърката.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям зор

    4 0 Отговор
    Аз искам мир на цялото кълбе но определени ,това не са хора,немогат да го разберат.
Новини по държави: