17 Януари, 2014 11:36 3 204 1

Почина японецът, 30 години воювал на Лубанг

  • хироо онода-
  • япония-
  • втора световна война
Почина японецът, 30 години воювал на Лубанг - 1
Снимки: AP/БTA

На 92 години в Токио почина японецът Хироо Онода, който в продължение на 30 години се кри и воюва в тропическите гори на Филипините без да вярва, че Втората световна война не е свършила, съобщава в. „Гардиън“.

След капитулацията на Япония през 1945 г. бившият младши лейтенант от Имперската армия на Страната на изгряващото слънце Онода сметнал, че тази информация е пропаганда и заедно с двама войници продължил да води партизанска война на остров Лубанг.

Хироо Онода успява в продължение на 30 години да се крие и води сражения с местните сили на реда, убивайки около 30-тина души. Той успява да се измъкне от преследването, опирайки се на познанията, които е придобил по време на обучението си като офицер от разузнаването.

Това принудило през 1974 година бившият командир на Онода да пристигне и да заповяда на бившия си подчинен да сложи оръжие. По молба на Токио военният беше помилван от филипинските власти и изпратен в родината си.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 galaxy

    3 0 Отговор
    Изумително!?!? Каква преданост към родината си!?
Новини по държави: