Last news in Fakti

9 Март, 2024 06:33 1 584 15

ООН: Създаването и разрастването на еврейски селища на Западния бряг е военно престъпление

  • оон-
  • западен бряг-
  • израелски селища

Това определение присъства в доклад на службата на върховния комисар по правата на човека

ООН: Създаването и разрастването на еврейски селища на Западния бряг е военно престъпление - 1
Снимка: YouTube

Доклад на службата на върховния комисар на ООН по правата на човека определи създаването и разрастването на еврейски селища на Западния бряг на река Йордан и на населени с евреи райони в Източен Йерусалим като военно престъпление, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Проучването обхваща периода от 1 ноември 2022 година до 31 октомври 2023 година, за който по груби изчисления "са построени" 24 300 жилища в съществуващи селища на Западния бряг. В доклада се изразява съжаление от нарасналото изграждане на нови жилища в селищата в последните месеци.

"Кризата на Западния бряг вече е налице. При все това степента на насилието, проявявано от страна на заселниците и свързано с тяхното заселване, е достигнало нови, шокиращи измерения и вещае отпадането на всяка практическа възможност да бъде създадена жизнеспособна палестинска държава", каза върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.

Той представи доклада, изготвен от неговата служба, пред Съвета за ООН по правата на човека. Одобреното от Израел строителство на близо 3500 жилища за заселници в три района на окупирания Западен бряг (според медийни информации от тази седмица) "противоречи на международното право", каза Тюрк.

В изявление, разпространено от службата му, комисарят по човешките права обявява, че създаването и разрастването на селища е равносилно на прехвърлянето от страна на Израел на неговото собствено население на окупирани територии, "което представлява военно престъпление по силата на международното право".

"Продължаващото създаване и разширяване на незаконните израелски селища се случва успоредно с разселването на палестинци в резултат на насилие от страна на израелските заселници и държавата", се отбелязва още в доклада.

В своята реакция постоянното представителство на Израел към ООН в Женева обвини Върховния комисар по правата на човека, че пренебрегва израелските жертви, но не коментира по същество обвиненията, предаде Франс прес.

Същевременно Франция и Испания осъдиха плановете на Израел за разширяване на селищата в окупирания Западен бряг. Париж "призовава израелското правителство незабавно да отмени това неприемливо, незаконно и безотговорно решение", се казва в изявление на френското министерство на външните работи. От своя страна Мадрид също "остро осъди одобрението на израелските планове за разширяване на селищата в Западния бряг", като призова "Израел да отмени тази мярка" в комюнике, публикувано от Министерството на външните работи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦАДАЛ

    15 0 Отговор
    окупантите ще бъдат прогонени!
  • 2 Запознат

    34 0 Отговор
    "Създаването и разрастването на еврейски селища на Западния бряг е военно престъпление"

    А не може да бъде - чак сега ги видяхте че до сега очите ви бяха закрити с долари. Ама нещо санкции ще има ли, съдът в Хага ще се самосезира ли или евреите отвъд атлантика ще продължават да захравнват евреите в Газа с бомби. Правоверната пропаганда ще заклейми ли Натаняхо като го пише "диктатор" и многобройните козячета ще плюят ли по него. Европодлогите ще гласуват ли нова военна помощ за Хамас и Урсулка ще излезе ли да агитира за това.

    Ех пусто лицемерие и двойни стандарти.

    Коментиран от #9

  • 3 Калпазанин

    20 0 Отговор
    Създаването изобщо на "държавата" исраел е некав фарс и също престъпление. И някой изобщо замислял ли се е как е създадено това ООне

    Коментиран от #7

  • 4 Рошко

    18 0 Отговор
    Какво да очакваме от едно оон, което е в сграда на земя принадлежаща ма рокфелер (евреин)
  • 5 Факт

    1 19 Отговор
    А преченето на Израел да се разширява също е военно престъпление.Всяко пречене на човешко същество да се размножава е престъпление срещу човечеството.

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЗОРО

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "Калпазанин":

    Всички знаят как е създадена - с брутално насилие, кланета на палестинци и тяхното прогонване. И когато говорим за холокоста, е хубаво да се знае, че тези кланета са извършени именно от оцелелите от холокоста евреи. Европа и ФАЩ осигуряват индулгенции на евреите за престъпленията им и ги спонсорират да си създадат проклет та та държава. Палестинците плащат цената за т. н. холокост.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Търновец

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "Запознат":

    Приятелю преди години имаше много подобна ситуация на етническо прочистване и тогавашния Генсека предупреди Израел да спре веднага иначе СССР ще се намеси военно - и Израел спря. Олигарха Путин - търговец на нефт и газ - обади ли се поне веднъж да предупреди Израел???? А колко руски олигарси отидоха да живеят в Израел?

    Коментиран от #12

  • 10 Калпазанин

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЗОРО":

    Само и само да имат присъствие в близкия изток и до петрола. Алчност нагла и лицемерна. В замяна евреите им са нещо нещо като ковчежници, а колко ще бъдат прогонени избити е просто статистика, на това му викали демокрация
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ха-ха-ха

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Търновец":

    Да бе все Путин е виновен. Като не се обадил- що не се обадил. Ако се обади - защо се обажда.
  • 13 Ха-ха-ха

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Хихихи, ами дай на някой ром да ти се нанесе в апартамента, що ще му пречиш да се разширява
  • 14 И така

    9 0 Отговор
    Кучето си лае, керванът си върви.ООН си лае , Израел си окупира напук на тях.
  • 15 Къде са сега

    2 0 Отговор
    Коментиращите с ник българка и българин да обяснят че са виновни пак терористите от Хамас.
    Простотията ходи по хората...