Last news in Fakti

9 Март, 2024 07:38 1 425 7

Бандити атакуваха президентския дворец в Хаити, има убити

  • хаити-
  • стрелба-
  • убити-
  • порт-о-пренс

Нападнати са още сградата на МВР и полицейското управление в Порт-о-Пренс

Бандити атакуваха няколко правителствени сгради в столицата на Хаити, включително президентския дворец, и има жертви, съобщи телевизия ABC.

„Хаитянските бандити предприеха мащабна атака в петък вечерта срещу няколко правителствени сгради в или близо до Порт-о-Пренс“, предаде медиата.

Освен президентския дворец са атакувани сградата на МВР и полицейското управление.

За стрелбата и експлозиите разказаха пред телевизионния канал очевидци. Според източник на телевизията около дузина членове на бандата са убити, въпреки че тези данни не са потвърдени.

Стрелбата в центъра на хаитянската столица Порт-о-Пренс и в района на международното летище започна на 29 февруари в отсъствието на премиера Ариел Хенри, който беше в Кения и се опитваше да финализира подробностите по разполагането на чужд въоръжен контингент в страната за борба с бандитите.

Престъпни групировки са парализирали живота в Порт-о-Пренс, заявявайки, че възнамеряват да попречат на Анри да се върне начело на страната и да я „освободят“.

Хаити преживява от десетилетия социално-политическа криза, която се влоши след убийството на президента Жовенел Моис през юли 2021 г. Оттогава бездействието на властите доведе до безпрецедентно нарастване на влиянието на гангстерски групи, които се занимават с изнудване, отвличания за откуп и контролират цели райони на страната, включително терминали за гориво.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Нема проблеми

    12 1 Отговор
    Една от най-бедните страни в света. Хаити е член на организацията на американските държави със седалище Вашингтон. Значи всичко е нормално там, не се притеснявайте за хаитянците.

    Коментиран от #4

  • 3 Географ

    12 2 Отговор
    Ами Хаити се лута между Френска и Американска колонии и се води най бедната държава в света но нашите тролчета защо ли не я дават за пример когато казват че е по-добре да сме американска колония отколкото руска губерния. Могат също и Панама да дадат за пример или пък Доминиканската република
  • 4 И тук

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Нема проблеми":

    щестане същата ситуация ако продължава така
  • 5 Хахаха

    4 1 Отговор
    Може би погрешно си мисля,че днешният американски посланик у нас имаше пръсти в случилото се през 2021
  • 6 Хахаха

    5 0 Отговор
    А САЩ толкова демокрация им продават вече 50 години .....
  • 7 Въй

    0 2 Отговор
    в Хаити, има убити....Колко е поетично,Маалейий!