Last news in Fakti

10 Март, 2024 08:26 5 024 33

Пред Олимпиада 2024: Парижани масово напускат столицата, животът тук по време на игрите ще е ад

  • париж-
  • олимпиада

Много от французите дават жилището си под наем, за 20 дни ще спечелят колкото за 4 месеца от туристите

Пред Олимпиада 2024: Парижани масово напускат столицата, животът тук по време на игрите ще е ад - 1

Франция е на път да запази водещата си позиция в света като най-популярна туристическа дестинация и през тази година, съобщи Нова телевизия. Истински бум на чуждестранните посетители обаче се очаква това лято в Париж, когато градът е домакин на Олимпийските игри.

Любопитното обаче е, че докато туристите се тълпят към Париж, то парижани масово напускат града. Други пък използват момента да закрепят бюджета, освобождавайки апартаментите си, които да предлагат по наем на туристи на четворно по високи цени.

Животът в Париж вече е труден, но по време на Олимпиадата ще бъде ад, коментират жители на френската столица пред кореспондента ни Петя Желева. 16 милиона души се очакват в Париж по време на Олимпиадата.

„Животът в Париж е достатъчно труден и неорганизиран през цялата година, а по време на Олимпийските игри дори не ми се мисли. Познавам много хора, които ще напуснат града по време на игрите, защото се страхуват от хаоса, който ще настъпи. Аз също не мисля да оставам", казва парижанката Анализа.

Подобно на Анализа, много парижани вече са планирали как и къде да “избягат” от Олимпийските игри. В борбата с трафика местните власти призовават за споделено пътуване, а фирми разрешават на служителите си да работят от дома. За по-дълновидните жители на Париж спортният форум може да се окаже златна мина.

"Всеки търси възможности ! Много парижани напускат града за да изкарат пари. Моя приятелка живее в 16 кв м студио, за което плаща месечно почти 1000 евро. За периода на Олимпийските игри вече успя да го продаде за 4000 евро. Представяте ли си ? Четири пъти по-скъпо. Изнася се за 20 дни, за да изкара пари от туристите, които идват", добавя Аннализа.

Четири месеца преди Олимпиадата много от местата за настаняване в Париж вече са наети на тройно и дори четворно по-високи цени. Средната цена за нощувка в хотел се е повишила от 169 евро през юли 2023 г. до 699 евро за същия период тази година.

По-скъпи стават не само нощувките, услугите и транспортът, но и входните такси за туристическите забележителности. От янури билет за Лувъра, например, стува с 5 евро повече.

"Париж е достатъчно скъп град, а вече сме свидетели на това как цените се покачват още. Билетът за метрото скача двойно. Цените на хотелите и апарментите през лятото се покачват тройно и дори четворно. Животът по-време на Олимпадата тук ще бъде невъзможно скъп", коментира Аннализа.

За да се борят със спекулативното увеличаване на цените, властите ще извършват масово проверки в хотели и заведения.

Остава и един от най-сериозните въпроси – как Париж ще се справи със сигурността по време на игрите?

"През седмицата тук много се коментира случка, която звучи колкото куриозно, толкова и сериозно. Бандити откраднаха чантата на служител на парижкото кметство, която е съдържалала важни документи свързани със сигурността по време на Олимпиадата. Чантата изчезнала докато човекът пътувал в обществения транспорт. Вярно, че кражбите тук не ни изнадват, но тази специално поставя много въпроси", разказва Аннализа.

Сигурност, високи цени, транспортен хаос – въпросите пред Париж са много, но нито един от тях няма да спре очакваните 16 милиона души, които се канят да посетят френската столица това лято.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Париж

    13 34 Отговор
    Градът който тъчите рашки никога няма да простроят

    Коментиран от #25

  • 2 😆😆😆

    33 4 Отговор
    Това е сигурно - ще настане една симбиоза между протестиращи фермери и спортисти 🙄
  • 3 Пич

    40 4 Отговор
    Аа , парижани ще има , но малко чернички.....
  • 4 Съвет

    31 5 Отговор
    Парижани да идат да видят София за да разберат какво е хаос и да не се оплакват повече 😆
  • 5 Уф не е по лоша новина?😡

    13 4 Отговор
    Макарон е виновен и е убива парижани

    Коментиран от #6

  • 6 Уф не е по лоша новина?😡

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Уф не е по лоша новина?😡":

    Макарон е виновен и е убива живота на парижани
  • 7 Французите нямат кинти

    13 3 Отговор
    Ще се изселят от Париж да изкарат някой лев
  • 8 малкият бабоев

    30 10 Отговор
    Проблем, ще стане като дойдат руските туристи с танковете, че Макарончо много взе да ги кани

    Коментиран от #9

  • 9 Сигурно

    10 30 Отговор

    До коментар #8 от "малкият бабоев":

    Те руските танкове изгоряха и не стигнаха до Киев ама ще стигнат до Париж щом ти казваш 😂

    Коментиран от #10, #13

  • 10 Смех

    11 15 Отговор

    До коментар #9 от "Сигурно":

    Какъв Киев бе те до Харкив и Одеса още не могат да стигнат.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 малкият бабоев

    17 7 Отговор

    До коментар #9 от "Сигурно":

    Те танковете бяха в Киев, но точно Макарончо е единият, които ги излъга, че ще уреди нещата, ако се оттеглят, но виж от Париж няма да ги изкара лесно, то бутичета, френски птичета, ще поостанат на гости и кафенце с баба му..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 И кво ми е зор на мене

    16 5 Отговор
    Тия вече са бита карта, да благодарят на бабо@ва.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 А руснаците от десетилетия напускат

    6 21 Отговор
    масово русия, заради диктатора и окупатор путин
  • 18 Смех в блатото

    14 2 Отговор
    Всеки който има нещо общо с Франция и конкретно ако е живял в Париж знае, че през юли и август са големите отпуски и целия Париж се изнася на почивка :))))))

    В града не се диша от жега :)))))
  • 19 Пурко

    22 2 Отговор
    Не е само заради олимпиадата. Просто Париж се превърна в едно огромно африкано-арабско гето, където не си заслужава да живееш, освен ако не си на скъпо платена работа там
  • 20 Бил съм

    20 4 Отговор
    Във всеки голям град в Европа, както и в доста такива в Азия и северна Африка. Няма по отвратително място от Париж. Абсолютно гето със скапана инфраструктура, безкрайни задръствания, и тълпи мигранти които създават огромни проблеми. Под всеки надлез , и във всяка горичка покрай града има импровизирани малки лагери от палатки. Други са бараки сковани от дъски и найлон. Както и камари боклуци изхвърляни по зелени площи и в индустриални зони.

    Коментиран от #21, #22, #23, #31

  • 21 Смех в блатото

    9 4 Отговор

    До коментар #20 от "Бил съм":

    Как би сравнил инфраструктурата на българските градове и по-конкретно на този, в който живееш, с тази на Париж? :))))

    Коментиран от #26

  • 22 Смешен си

    3 10 Отговор

    До коментар #20 от "Бил съм":

    От това, което си написал личи, че си ходил единствено до съседното село!
  • 23 Значи

    4 7 Отговор

    До коментар #20 от "Бил съм":

    От коментара ти личи, че не си бил никъде още по-малко в Париж. Просто слушаш съселяните ти гастарбайтери какво разправят лятото. Навсякъде разбираш ли е скапано а у нас е рай.
  • 24 Цар Плъх

    8 2 Отговор
    Много е готино в Париж ! Лъжат ви , идвайте !
  • 25 Мия чинии

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Париж":

    И аз харесвам магрибци и не обичам блондинки.
  • 26 Реалност

    13 3 Отговор

    До коментар #21 от "Смех в блатото":

    Не е нужно да ходиш до Франция, посети Столипиново и все едно си бил в Париж. Париж се превърна в едно голямо гето - 80% араби и африканци, мръсотия до шия и павирани улички.

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Явно

    0 5 Отговор

    До коментар #26 от "Реалност":

    твойта реалност е Фейсбук.

    Коментиран от #29

  • 28 Смех в блатото

    1 4 Отговор

    До коментар #26 от "Реалност":

    Забелязах, че не ми отговори на въпроса :)))))

    Да нема нещо? :))))
  • 29 Дядо Щукар

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "Явно":

    Не знам каква е реалността му, ама не е далече от истината, "магребизацията" си върви с пълна сила. Лошото е, че и нас няма да ни подмине. Бална им майка на по-младите в цяла Европа.
  • 30 Соваж бейби

    9 3 Отговор
    И без Олимпиада Париж не е това което беше,от няколко години насам парижани се изнасят в провинцията.Продава си скъпият имот клетка за птица за милион и нещо,стари и с термити и си купува голяма къща с двор даже пари им остават.Пълно е с паткани,мръсно,скъпи данъци да не говоря за наем или нощувка в хотел.А по улиците трябва да имаш и очи на гърба си,да не те блъсне кола,колело...тесни улички някой коли се нацепват направо в терасата на заведенията .За крадците и мигрантите няма смисъл се пише,и трябва си облечен малко по мизерно скъпи чанти и дрехи е риск в малка уличка рискуваш да те ограбят не трябва да биеш на очи.Смартфоните и селфитата не са за предпочитане минават и ти изтръгват телефона от ръката,ходи бягай после да го настигаш ,вечер също е риск и по заведенията ,изобщо не им завиждам на хората които живеят там.
  • 31 Соваж бейби

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Бил съм":

    Мръсно и опасно,освен ако не се движиш в скъп квартал с засилена охрана или в хотел лукс .Стефан Берн от две години се изнесе в провинцията и каза и в ефир че Париж се е превърнал в кофа за боклук.Когато ходя с дъшерята да си взема изпитите се страхувам клгато сме само две жени дори през деня.Вечер с братовчедите които живеят там излизаме къде ни заведе знаят къде е безопасно
  • 32 Смех

    2 3 Отговор
    Българските селяни гермянофили тръгнали с Париж да се мерят.Впоко селяци невзрачна германия никога няма да стане Красива Франция
  • 33 До "смешен си"

    0 0 Отговор
    "Бил съм "е напълно прав !!!През седмица съм в Париж и описането е напълно вярно!
Новини по държави: