Last news in Fakti

10 Март, 2024 09:25 5 398 32

Европейската комисия: Чака ни "екстремно лято", най-тежко ще е в Италия

  • екстремно лято-
  • италия

Само през декември 2023 г. дефицитът на валежи надхвърля 80% между провинциите Етна и Катания, показват данните

Европейската комисия: Чака ни "екстремно лято", най-тежко ще е в Италия - 1

Подгответе се за „екстремно“ лято - това сочи проучване на Европейската комисия. В последния доклад на Съвместния изследователски център, Брюксел алармира за суша в Средиземноморския регион. Прогнозите са за „по-топла от средното“ пролет, а една от най-засегнатите от сушата европейски държави е Италия, съобщи bTV.

След седмици на предупреждения за конкретни райони в Южна Европа - от Сицилия до Сардиния и Каталуния - тревогата за суша в Средиземноморието се превърна в европейски проблем.

Липсата на дъжд и рекордните температури засегнаха зимните култури и плодните дървета по крайбрежието в Испания, Италия, Гърция и средиземноморските острови, а в Мароко и Алжир растежът на културите е намален - това е тревогата, отправена от Съвместния изследователски център на Европейската комисия в последния му доклад за засушаването в Средиземноморието.

Сушата, регистрирана в края на януари 2024 г., се определя като „рекордна“ след най-горещата година, регистрирана някога от сателитната програма на ЕС „Коперник“.

А прогнозите не изглеждат по-добре - очаква се по-топла пролет в Италия, със сериозни опасения за въздействието върху селското стопанство, екосистемите, наличието на питейна вода и производството на енергия.

Нивото е определено като „критично“ в южните региони на Италия: в Сицилия резервоарите са под нивото на тревога и ще се наложи нормиране на потреблението на вода, за да се гарантират минимални услуги. В Сицилия, януари беше петият пореден месец, през който са отчетени валежи под нормата за периода.

Само през декември 2023 г. дефицитът на валежи надхвърля 80% между провинциите Етна и Катания. Асоциациите на земеделските производители възнамеряват да поискат от централното и регионалното правителство да признаят състояние на природно бедствие. Извънредно положение с водата има и на остров Сардиния. В резервоарите има приблизително 900 млн. куб. м вода при капацитет от над 1800 млн. куб. м. Ситуацията е довела до приемането на редица ограничителни мерки, включително забрана за напояване, от което обаче посевите страдат.

В северният регион Венето валежите останаха доста под историческата средна стойност от 60 милиметра. Пролетта вероятно ще настъпи по-рано, което ще наложи различно управление на водните ресурси в района и вероятно нормиране на водата. Климатичните промени водят и до забавяне на снасянето на яйца за розовите фламинго във Венето. Причината е липсата на дъжд през зимния сезон, който не е направил почвата мека, подходяща за изграждане на типичните кални гнезда.

В Торино земеделските производители алармират за риска от засушаване през лятото и за все по-належащата необходимост от изграждане на малки резервоари в услуга на селското стопанство, за да се запази достъпът до вода от епизодичните, но обилни валежи и след това тя да се използва в периодите на засушаване.

Необичайно топлата зима и сушата нарушиха реколтата и прекъснаха сезонните продукти, които обикновено се предлагат по рафтовете и сергиите по това време на годината.

За справяне със ситуацията различни асоциации призовават за оптимизиране на използването на водните ресурси чрез повишаване на ефективността на хидравличната мрежа на страната и изграждането на нова инфраструктура, която да може да задържа по-голямо количество вода на територията, за да се използва в случай на нужда.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    36 12 Отговор
    Русия не се интересува от това. Туристите няма да идват.

    Коментиран от #18, #24

  • 2 Бонев

    60 10 Отговор
    Чакат ви тежки избори и да се надяваме че розово зелената мъгла ще бъде изметена от Брюксел.
  • 3 Мунчо

    51 5 Отговор
    Абе не знам какво липсва, ама от близо месец тук в Северна Италия (Милано, Варезе...) се скъса от дъжд. Направо се продъни небето... Егати и метеорологичните прогнози.. 🤣

    Коментиран от #9, #15

  • 4 Курд Околянов

    28 2 Отговор
    Значи Италия иска много пари.
  • 5 Пилотът Гошу

    35 3 Отговор
    С други думи умишлените палежи са планирани пак, нали така?
  • 6 Българин

    39 16 Отговор
    Няма страшно.Просто отсега почнете да се молите на Руснаците,за да ви доставят не само горива ами и храна,че от америка ще има само един среден

    Коментиран от #16, #20, #28

  • 7 Слаб 2+

    27 9 Отговор
    С днешните технологии е елементарно да предизвикаш суши или наводнения.Абсолютно всеки знае,че по време на Виетнамската война USAirfofse са изсипвали химикали в облаците за да вали дъжд месеци без да спира.А сега си представете 50-60 години по-късно какво могат.
  • 8 Дядо Йоцо гледа

    42 9 Отговор
    Капиталистите съсипаха природата !
    Китай стана райска градина , а Европа без вода !
  • 9 Пилотът Гошу

    31 6 Отговор

    До коментар #3 от "Мунчо":

    Мани ги тея, те не помнят кво са писали преди 6 дни, на 4.3.2024….

    “Италия отново е в плен на лошото време с проливни дъждове, силни ветрове и лавини. През страната преминава циклонът "Федра". Стихията засяга по-специално северните райони, предаде АНСА, цитирана от БТА.

    В две области - Емилия Романя и Пиемонте е обявена оранжев код за лошо време, а в 13 друго области - Абруцо, Базиликата, Калабрия, Молизе, Пулия, Лацио, Ломбардия, Сардиния, Сицилия, Тоскана, Умбрия и Венето - е издаден жълт код.“
  • 10 Големите

    23 9 Отговор
    Жеги в Италия ще повлият ли на планирания контрнаступ на зилената кииюфска хлебарка ?
  • 11 Гина малакова

    16 18 Отговор
    Тези Руснаци Ебака майката и на климата
    Палят във русия нефт и гуми Горят си горите да правят мръсно на чивечеството
  • 12 Об лъчване

    18 4 Отговор
    Гледам днес термометъра с по-топлите пролетни температури и верно, цели 4 топли градуса, а у хладилника ми настроен на 5 викам си, хладилника ми е повреден, глобалното затопляне не е теория на конспирацията, ама Тръмп ще ви го каже както го направи преди 5 години.
  • 13 Европейската комисия?

    29 2 Отговор
    Тези казали нещо? Това са калинки, високо платени дбили, сортове от нищо не разбират. Все е едно, какво някои си са казали. Информацията на женския пазар и много по-достоверна от тази на някаква си комисия...ЕС се превърна в сметище.
  • 14 Лост

    30 2 Отговор
    Добре, че преди десети ноември бяха направени язовирите. Лошото е, че после окрадоха тръбите за напояване.
  • 15 А в Германистан

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мунчо":

    Зима изобщо нямаше. Топло е и като май месец, а сме началото на март. Само един път имаше сняг миналата година, стопи се и вече не е имало.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 де факто

    7 9 Отговор
    Ще умрем от студ без руски газ.На другите държави газта не топли!
  • 18 гостгост

    6 17 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    Кой го боли фара за руснаците,че чак ми ги споменаваш тука ? Те дори нямат право да пътуват,защото са потенциални терористи.
  • 19 Българка

    21 1 Отговор
    А унищожителят на напоителната система в България, гербера Харизанов вместо да е в затвор, напоително обикаля медиите и го раздава важен разбирач. Не е случаен прякора му Хари тръбата
  • 20 Дааа

    2 15 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Човече, там се бият за яйца, какви доставки, кви 5 рубли...
  • 21 Артилерист

    10 2 Отговор
    Ще става все по-лошо. Това сушата, кишата, бурите, градушките и прочие природни несгоди ще бъдат във все по-голямо изобилие, за сметка на липсата на торове-не внесени от Русия или собствено непроизведени, заради "освобождението" от руски енергоносители...
  • 22 Нагъзи го надувара

    9 4 Отговор
    Фор ден лайнен разбира и от метеорология вече...ще измислят нова тесла данък...но идва видовден..
  • 23 Язовирите

    9 2 Отговор
    "в Сицилия резервоарите са под нивото на тревога" - на български е язовири, а не резервоари.
  • 24 ХААХААХ

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ И ЛЪЖИ В ИСПАНИЯ ВАЛИ ВЕЧЕ ЦЯЛ МЕСЕЦ.....
  • 25 Айше негърката

    8 7 Отговор
    все по-горещо и по-горещо става, с това темпо до 10-15 години трагедията ще започне
  • 26 Хахаха

    15 4 Отговор
    Дрън дрън ...
    Никой не може да предскаже климата.

    В Германия ще изсекат хиляди декари 200 годишни гори, за да инсталират ветропаркове.
    Където няма гори, няма и воса.
    Зелените са пърни идиоти и екстремисти.
  • 27 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Когато е горещо не правете реклама на бирата, от употребата на която се умира а не от топлината.
  • 28 От Просия ли?

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Хахахахахахххххх
  • 29 М3 голд

    2 1 Отговор
    На г-жа Урсула бих й препоръчал две неща, във връзка с проблема:
    Първо: да организира внос на произведено в Окраина зърно. Ама няма блокиране, няма протести. Тя подписва договор с фирмите от САЩ, чието ще е зърното. Тя организира доставките за целия ЕС. Има опитът от Пфайзер. Само трябва да даде друга сметка за нейното, но тя си знае.
    Второ: може да организира доставката на айсберзи до Германия, Португалия и там да ги разтопи за питейна вода. Вече видяхме в един филм как се прави. Пак европейска доставка. Но трябва трета сметка за туй онуй.

    Коментиран от #30

  • 30 Урсула е пълна скръб!

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "М3 голд":

    Беше министър на отбраната на Германия и от армията не остана нищо. В ЕС подписа договори за доставка по 15 ваксини на човек за 500 милиона европеци. Е, от тези ваксини никаква полза. Вируса си отиде, а парите се плащат за Урсула и за фирма мафията. Даже турските бирници са вземали по-малко от българите. Този съюз е средновековна клоака от идиоти на власт.
  • 31 факуса

    2 0 Отговор
    ко ся плашите,нали си взехте пвото от словения,ха ха,няма да ръждясва в сушата,сбогом газпром,кат няма вода пийте вино ха ха и бира морети
  • 32 долу ес

    4 1 Отговор
    е давате пари за украйна за джендърство, за интерграция на май муни, но пари за станции за ибезсоляване и канали не давате... оправяйте се. ЕС е една помиина яма...
Новини по държави: