Last news in Fakti

14 Март, 2024 04:05 1 052 1

Суданската редовна армия продължава настъплението към столицата Хартум

  • судан-
  • война

Войната в африканската държава продължава вече 11 месеца

Суданската редовна армия продължава настъплението към столицата Хартум  - 1
Снимка: Х

Главнокомандващият суданската редовна армия заяви, че войниците му ще се стремят да завземат повече територия след най-значителния си напредък в продължаващата вече 11 месеца война срещу паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера армейските сили, които според свидетели са били подкрепени от безпилотни летателни апарати, поеха контрола над радио и телевизионна централа в град Омдурман, намиращ се от другата страна на река Нил, точно срещу столицата Хартум. Силите за бърза подкрепа (СБП), съперничещо на армията паравоенно формирование, което до този момент има надмощие в конфликта, държеше под контрол въпросния район от първите дни на войната, започнала през април миналата година.

Въпреки че излъчването от сградата на радиото и телевизията бе преустановено, настъплението разшири зоната на контрол на армията в стария център на Омдурман, който е стратегически важен, тъй като там са разположени военни бази и представлява транзитен пункт за снабдяване на СБП.

Свидетели разказват пред Ройтерс, че снощи са видели унищожени превозни средства и тела на бойци на СБП в близост до сградата на медийния комплекс.

"Нашето послание към бунтовниците от "Силите за бърза подкрепа" е, че въоръжените сили и редовните военни служби ще ви преследват навсякъде, докато не бъде постигната победа", заяви късно вчера началникът на армията генерал Абдел Фатах ал Бурхан пред войници в база на инженерните войски в Омдурман.

Армията ще продължи да се бори със СБП и в други части на столицата, както и в западната част на Дарфур и в щата Ел Гезира на юг от Хартум - райони, в които СБП постигна бърз напредък в края на миналата година - "докато не бъде постигната пълна победа", се казва в изявление на Ал Бурхан.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джок Съдбата

    1 6 Отговор
    С подкрепата на Украйна. Вагнеровците бягат или се предават :)