Last news in Fakti

21 Януари, 2014 14:12 6 497 4

Мистериозен камък на Марс потресе учените

  • марс-
  • опортюнити-
  • мистерия

Не сме виждали нищо подобно, никога - заявяват от НАСА

Мистериозен камък на Марс потресе учените - 1
Снимки НАСА

Загадката около мистериозния камък, който неочаквано се появи пред камерите на марсохода "Опортюнити" се задълбочава, пише британското издание "Дейли мейл".

Учените от НАСА заявяват, че това е "нещо, което не са виждали никога преди".

През последната седмица изследователите в НАСА видяха как камъка мистериозно се появи в течение на няколко дни пред камерата на "Опортюнити". След обстоен анализ на досегашните снимки, скалата не е открита на нито един кадър.

На пръв поглед не изглежда трудно камък да се претъркули и да падне във визуалното поле на машината. Такова събитие обаче би могло да се случи на Земята, но не и на Марс, планета считана за геологически неактивна от стотици милиони години. Там е трудно едно тяло да се премести само от едно място на друго. Учените са озадачени, тъй като всички разумни причини не могат да бъдат доказани.

Учените са направили спектрометрически анализ на камъка. Оказало се, че в него има много сяра и магнезий. Съдържанието на манган пък било два пъти по-високо, отколкото в който и да било друг известен на учените марсиански камък.

"Камъкът е бял по ръба си, а в средата е тъмно червен и прилича на поничка", заявяват от НАСА.

"Не знаем какво означава всичко това. Ние сме ужасно объркани и всички в екипа не спират да спорят и да се карат относно камъка", коментират още учените.

На пресконференция, посветена на десетгодишнината от началото на работата с "Опортюнити", ръководителят на научния екип Стив Скуайърс призна, че така нареченият „блуждаещ камък", намерен на повърхността на Марс, е феномен, обяснение на който учените засега не могат да дадат.

Откритието накара американската космическа администрация миналата седмица да издаде доклад за състоянието на Марс, озаглавен "Натъкнахме се на изненада".

Сега учените разглеждат две версии, за да си обяснят появата на скалата. Според първата той е паднал до марсохода по време на метеоритен дъжд. Скуайърс смята, че втората версия е по-правдоподобна. По думите му марсоходът случайно е отметнал камъка с колелото си.

Странното е само, че блуждаещият камък се появи пред марсохода в момент, когато „Опортюнити" стоя около месец на едно място без никакво движение заради бури.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 1 Отговор
  • 2 хххххххххххх

    6 0 Отговор
    Само да не се окаже, че братушките си играят на "тука има, тука нема" с НАСА.
  • 3 Монго

    4 0 Отговор
    Казах аз на малкия, да не хвърля камъни безразборно. Ама на, слуша ли ме.
  • 4 ivan ivanov

    0 0 Отговор
    Това е разработка на военните !