Last news in Fakti

18 Март, 2024 05:09 2 524 22

Нетаняху се ядоса на САЩ: Не сме бананова република, аз не бих призовал за избори у вас

  • бенямин нетаняху-
  • сащ-
  • хамас

Премиерът на Израел отговори на засилващите се критики срещу начина на водене на войната с Хамас

Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди в неделя нарастващата критика от страна на най-големия съюзник Съединените щати срещу неговото ръководство на фона на опустошителната война с Хамас, описвайки призивите за нови избори като „напълно неуместни“, предаде Асошиейтед прес.

През последните дни лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър, най-високопоставеният служител в страната с еврейски произход и силен поддръжник на Израел, призова Тел Авив да проведе нови избори, заявявайки, че Нетаняху е “загубил пътя си”. Президентът Джо Байдън изрази подкрепа за “добрата реч на Шумър" и обвини Нетаняху, че е навредил на Израел с огромния брой цивилни жертви в Газа.

Нетаняху каза пред Fox News, че Израел никога не би призовал за нови избори в САЩ след атаките от 11 септември през 2001 г. и осъди коментарите на Шумър като неуместни.

“Ние не сме бананова република” той каза. “Народът на Израел ще избере кога ще има избори и кого ще избере и това не е нещо, което ще ни бъде натрапено.”

На въпрос от CNN дали ще се ангажира с нови избори след края на войната, Нетаняху каза: “Мисля, че това е нещо, което трябва да реши израелската общественост.”

САЩ, които предоставиха ключова военна и дипломатическа подкрепа на Израел, също изразиха загриженост относно планирано израелско нападение над град Рафа в южната част на Газа, където се укриват около 1,4 милиона разселени палестинци. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби каза пред Fox, че САЩ все още не са видели израелски план за Рафах.

САЩ подкрепят нов кръг от преговори с цел осигуряване на прекратяване на огъня в замяна на връщането на израелските заложници, взети от Хамас’ Атака от 7 октомври.

Очаква се израелската делегация на тези преговори да замине за Катар след неделните вечерни срещи на кабинета по сигурността и военния кабинет, които ще дадат указания за преговорите.

Въпреки преговорите, Нетаняху даде да се разбере, че няма да се откаже от боевете.

По-рано в неделя Нетаняху каза, че при избори сега ще наложат Израел да спре да спре да се бие и ще парализират страната за шест месеца.

Нетаняху също потвърди решимостта си да атакува Хамас в Рафах и каза, че правителството му е одобрило военни планове за такава операция.

“Ще работим в Рафах. Това ще отнеме няколко седмици и ще се случи”, каза той. Операцията трябва да включва евакуация на стотици хиляди цивилни, но не е ясно как Израел ще осъществи това.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 И тия

    39 3 Отговор
    взеха да се бъзикат с банановата република Говедария! Вече всеки се бъзика с банановата република.
  • 3 Фен

    28 8 Отговор
    О не! Вие сте богоизбрани, и цял свят трябва да се съобразява с вас!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БгТопИдиот🇧🇬

    32 3 Отговор
    Яху да не се дръвчи на Гулемият бял брат,щото ако го нема нема да има и държавата им !

    Заобиколени са от море от враждебни араПи.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кико

    26 2 Отговор
    Дори и тези не се съобразяват вече със США хаха
  • 8 Уса

    35 2 Отговор
    Ако не бяха милиардите на сащ,които ви даряват всяка година нямаше да съществувате и като бананова република.На аванта всеки може я се хванете на работа
  • 9 Прекалено късо име

    6 3 Отговор
    За съжаление - където има мързеливци - винаги измислят тероризъм, Израел имат трудна задача - ние в България не сме имали такъв проблем, но - ако трайно не работят едни групи население, те се заражда криминални наклонности, хвърлят камъни по влаковете, просят, извършват телефонни измами, а ето - че в Газа - направо палестинците организират тероризъм.

    Покажи хубав начин живот, то - хората сами ще ти се заслушат в религията.

    Стана латерна - един вид - тия са такива - ония - са такива - всъщност - където няма труд - гледай какво става.
  • 10 Търновец

    23 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен мравояд":

    Ако преди години Израел беше признал Палестина както беше в резолюцията на ООН сега нямаше да има терористична организация Хамас, а консервативни Юдеи застреляха собствения си министър председател Ицхак Рабин когато той реши да признае Палестина
  • 11 Интрудер

    13 0 Отговор
    Израелското поколение не е оновамот 47-ма сега са човече жени от Източна Европа мързеливи и фялеч от нахъсаността на първите заселници след войната.За боен дух изобщо да не говорим.Ако не бяха резервистите върнали се от цял Свят и операцията нямаше да могат да стартират
  • 12 Ксаниба

    23 1 Отговор
    Е да, разликата с банановата е, че там пари не се дават, а ьук текат от фащ, германия, фондове!! Не. Е бананова, а паразитираща - комарова република!!!
  • 13 Тив дни

    20 0 Отговор
    Имаше протести срещу теб, с искане за избори. Ама си мълчиш угодно.
  • 14 дядото

    14 0 Отговор
    не знам каква република сте,но е ясно,че ви трябва нов нерон
  • 15 Нетаняхуй

    9 1 Отговор
    Ще станете бананова република.
  • 16 Наблюдател

    7 1 Отговор
    Какво овъртате наложете санкции и задушете икономиката на Израел какво си позволява тоя
  • 17 На кой му пука за израел и палестина

    4 2 Отговор
    На мене не ми дреме нека са трепат там ...кой е имал мозък да е избягъл от там и да се развива в цивилизования свят
  • 18 българин

    2 0 Отговор
    на които помагат с оръжие и пари те първи почват да ги плюят наистена няма добро ненаказано защото за тях е добро особено за най големия авантажия зелйонъй галубчик
  • 19 хахаха

    8 1 Отговор
    Играят го на доброто и лошото ченге! Всичко е еврейски театър Нетаняху се кара на Ротшилд ! Някой вярва ли?
  • 20 онгомбо

    5 0 Отговор
    абе тръгнали сме да оправяме израел вижте тука какъв театър ни разиграват за пореден път те ли се мислят за хитри или ние се правим на прости незнам
  • 21 Евреиските родове са се хванали за

    2 1 Отговор
    Гушите😂😂😂😂😂не ги мислете тех те ше се разберат
  • 22 Лесен за разгадаване

    4 1 Отговор
    Толкова малко е казал тоя расист Нетаняху а толкова много говори . От заглавието се разбира че е обидно да си бананова република и че САЩ се месят във вътрешната политика на всяка бананова република . Та кои са страните определяни като бананова република ?