Last news in Fakti

18 Март, 2024 05:55 1 703 9

Предлагат Ана Бърнабич за председател на Сръбския парламент

  • ана бърнабич-
  • парламент-
  • сърбия

Днес продължава учредителното заседание на Скупщината

Предлагат Ана Бърнабич за председател на Сръбския парламент - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учредителното заседание на сръбския парламент, на което трябва да се избере председател на парламента, ще продължи днес в 11:00 ч. местно време (12:00 ч. българско), а за този пост е предложена заместник-председателката на Сръбската прогресивна партия (СПП) и настоящ премиер Ана Бърнабич, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Предложението за избор на Бърнабич бе изпратено до Скупщината на 8 март, а докладчикът по тази точка от дневния ред ще бъде ръководителят на депутатската група на СПП Миленко Йованов.

След обявяването на кандидатурата ѝ Бърнабич каза, че новият пост ще бъде голямо предизвикателство за нея и има много да учи. Тя отбеляза, че ще работи за въвеждане на обществеността по-навътре в работата на Скупщината чрез публични изслушвания, дебати и различни събития.

Предложението Ана Бърнабич да бъде кандидат за председател на парламента бе подписано от 113 депутати на СПП, 13 депутати на Социалистическата партия на Сърбия и още 30 представители на други парламентарни групи. Преди пристъпване към гласуване за председател, Народната Скупщина трябва да реши дали гласуването ще бъде анонимно или явно. Новият председател на парламента трябва да бъде подкрепен от парламентарното мнозинство.

В дневния ред на учредителното заседание на сръбската Скупщина днес е също избор на заместник-председател на парламента, назначаване на главен секретар, избор на членове на работните органи и избор на членове на постоянни парламентарни делегации в международни институции.

Продължението на учредителното заседание бе насрочено за днес от най-възрастния депутат Стоян Раденович, който отбеляза, че обсъжданията за председател на Скупщината могат да продължат до два-три дни. Раденович ще председателства заседанието до избора на председател.

Учредителното заседание на сръбската Скупщина започна на 6 февруари, когато бяха потвърдени мандатите на 250 депутати.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 българин

    6 8 Отговор
    айде стига с тези жени навсякъде но явно са по послушни но по лакоми те вземат пример от фон дер крадлата
  • 3 Ний ша Ва упрайм

    15 1 Отговор
    мдааа скоро и еднополови бракове и там
  • 4 Русофилите

    14 5 Отговор
    Си слагат джендърка на парламента. Ама как така?

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тя НЕМОЖЕ

    2 6 Отговор
    ДА ПОЕМЕ ТОЗИ РИСК. ИМА И ДРУГИ ПО ОПИТНИ
  • 7 реру

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Русофилите":

    "Си слагат джендърка на парламента. Ама как така?"


    Както винаги говорят едно, а правят друго... На Ана Бърнабич обаче явно не и дреме, прави каквото си иска, не крие партньора, ходи с него на прайда и т.н.

    Коментиран от #9

  • 8 Ахил

    3 0 Отговор
    Сръбкинята Бърнабидж е лесбийка, но въпреки това ще стане председател на Скупщината на Сърбия.
  • 9 въй, въй

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "реру":

    Тая русата е направо съсипана от инфлацията.
Новини по държави: