Last news in Fakti

22 Март, 2024 04:51 982 4

Израелски войници застреляха палестинец, приел юдаизма

  • западен бряг-
  • убийство-
  • палестинец

Инцидентът е станал на Западния бряг

Израелски войници застреляха палестинец, приел юдаизма - 1
Снимка: YouTube

Палестинец, приел юдаизма, беше убит от израелски войници на окупирания Западен бряг, съобщи близък на жертвата, цитиран от Франс прес и БТА.

Израелската армия посочи, че е убила "заподозрян" на същото място, но не е потвърдила самоличността му.

"Тази сутрин животът на Давид Бен Авраам, приел неотдавна религията, завърши трагично", написа Ноам Арнон, говорител на еврейската общност в град Хеброн, в местния новинарски сайт, цитиран от Франс прес.

62-годишният палестинец от Хеброн, на име Самех Зайтун, е приел юдаизма през 2020 г. и оттогава е приел еврейското име Давид Бен Авраам, заяви Арнон, който е бил негов близък. "Войниците го сметнаха за заподозрян, застреляха го" на кръстовището на град Елазар, разположен по пътя между Хеброн и Йерусалим в южната част на окупирания Западен бряг, и той издъхна от раните си, добави Арнон.

В изявление на израелската армия се казва, че "по време на военна операция военните са застреляли палестинец, който е предизвикал подозренията им на кръстовището за Елазар". "Заподозреният", чиято самоличност армията не разкрива, е починал от нараняванията си, а военната полиция е започнала разследване, се допълва в прессъобщението на армията.

В миналото Самех Зайтун е казвал в местните медии, че е бил арестуван от властите в Палестинската автономия, според него, заради приемането на юдаизма.

По последни данни на палестинската официална новинарска агенция УАФА днес при отделни инциденти на територията на Западния бряг са били убити трима палестинци, с което броят на убитите палестинци за последните 24 часа нарасна на 10, отбелязва Ройтерс.

Освен за Зайтун УАФА съобщава и за смъртта на 19-годишен палестинец, който е бил застрелян от израелските сили в Ел Бире край Рамала, позовавайки се на палестинското министерство на здравеопазването, както и за друг мъж, който е бил застрелян в района на Йерихон.

Войната в ивицата Газа, предизвикана от безпрецедентното нападение на бойци на палестинската ислямистка групировка "Хамас" в Израел на 7 октомври, доведе до засилване на насилието на Западния бряг, територия, окупирана от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г.

По данни на Палестинската автономия от 7 октомври насам на територията на Западния бряг над 440 палестинци са били убити от израелски войници или заселници. Според израелските власти най-малко 17 израелски войници или цивилни са загинали при палестински нападения, отбелязва Франс прес.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лумпен

    6 1 Отговор
    Ловния сезон за ноусърчета е открит в Израел!
    Отстрелват палестинците като зайци!
    Без коментар!
  • 2 милен к@неф

    3 5 Отговор
    еva се за копейки и турски лири
  • 3 Киртаки Ленин

    0 0 Отговор
    Духам за центове !
  • 4 бай Ставри

    0 0 Отговор
    "Приятелски огън" !?