Last news in Fakti

22 Март, 2024 05:17 551 16

Литва обеща да отделя най-малко 3% от БВП за отбрана

  • литва-
  • бюджет-
  • бвп-
  • отбрана

Парламентът потвърди рамката на държавния бюджет

Литва обеща да отделя най-малко 3% от БВП за отбрана  - 1
Снимка: YouTube

Парламентът на Литва потвърди рамките на държавния бюджет, които предвиждат от 2025 г. държавата да отделя най-малко 3 процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Предложението беше подкрепено от две трети от депутатите.

Литва, член на военния алианс НАТО и на Европейския съюз, граничи с Русия и нейния съюзник Беларус. През изминалата година Вилнюс е похарчил 2,8 процента от БВП за отбрана и се очаква да отдели същия дял от него и през тази година.

Членовете на НАТО са си поставили за цел разходите им за отбрана да надхвърлят най-малко 2 процента от БВП, но малко от тях са изпълнили целта, отбелязва Ройтерс.

Въпреки това страните, граничещи с Русия, засилват отбраната си, след като руските сили нахлуха в Украйна. Съседната на Литва Полша планира да отдели през тази година над 4 процента от БВП за отбрана, а Естония – 3,2 процента.

По-рано този месец президентът на Полша Анджей Дуда предложи всички страни от алианса да отделят по поне 3 процента от БВП за отбрана.

Литва отчасти ще използва допълнителните средства за отбрана, за да се подготви за постоянно приемане на 5000 германски войници от 2027 г., отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор
    5О ООО военни на САЩ са окупирали Германия, а Германия изпраща 5 ООО свои военни за окупация на Литва ‼️
    НА.ТОва му се викало отбранителен съюз 🤔🤔🤔

    Коментиран от #5

  • 2 Дааа

    7 1 Отговор
    Литва и 100% да отдели, пак си остава вреден паразит!
  • 3 Ха-ха…

    8 1 Отговор
    Те и 10 да отделят все същите голани като нас ще си останат. Тяхната работа като на жабата, която видяла, че коват коня и тя вдигнала крак…
    Айде, къш че сте трагикомедия…
  • 4 Българин

    1 7 Отговор
    Истината е, че мирът свърши и започна нова Студена война. И ако страните членки на НАТО не искат тя да се превърне в гореща трябва да осъзнаят необходимостта от повишаване на разходите за отбрана, за повишаване на боеспособността на армиите, за въвеждането на военен Шенген и за увеличаване на натовските сили за бързо реагиране в съседни с Русия страни, включително и България.
  • 5 Механик

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    На когото не му харесва България да е член на НАТО може да се изнасе. Кеф му Русия, кеф му Беларус, кеф му Сирия или Северна Корея.

    Коментиран от #7, #15

  • 6 Доротея

    1 7 Отговор
    Нормалните държави не искат да живеят в свят, в който страни анексират със сила чужди територии, не искат да живеят в свят, в който един луд фюрер начело на нация от маниаци, смятащи се за велики под заплахата от ядрено унищожение се
    опитват със сила да наложат на цялото човечество своето разбиране за морал, правила и световен ред. Ясно е, че това струва пари, но алтернативата е нормалните хора да целуват руският ботуш и да станат руски роби. И е време в България да се преразгледа отбранителната концепция и да се отделят повече средства за отбрана.

    Коментиран от #9

  • 7 Бай Ставри

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Ало пишман техника, не ми се прави на разбирач и да казваш кой къде да живее. Марш в кравария да ми се правиш на отворен.

    Коментиран от #16

  • 8 НА ГОЛ Г. З ЧИФТЕ ПИЩОВИ

    4 0 Отговор
    ОТ КАКТО ВЛЕЗНАХА В ЕВРОПА ИНФЛАЦИЯТА ИМ НЕ ПАДА ПОД 30% , СЕГА МОЖЕ И ЗА 50% ДА СЕ "ПРЕБОРЯТ"...........
  • 9 Бе аз

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Доротея":

    Не искам и Ирак, Либия,Сърбия, Сирия, Косово, Азербайджан , Палестина но за вас евроатлантиците това е нормално и демократично

    Коментиран от #12

  • 10 БгТопИдиот🇧🇬

    3 1 Отговор
    Литва обеща да отделя най-малко 3% от БВП за отбрана .

    Малко е !!

    Блатииските шпроти требе да плащат 93 % от БВП данък на ВПК на ФАЩ !
  • 11 Дрън дрън та пляс

    3 0 Отговор
    Това са около 7 лева и 50 стотинки
  • 12 Доротея

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Бе аз":

    Кой е анексирал територии на Ирак, Либия,Сърбия, Сирия, Косово, Азербайджан , Палестина? Или просто ти се плаща да правиш руска пропаганда?
  • 13 Кресна

    1 2 Отговор
    Странни същества са русофилите. Обичат да говорят с възторг колко добре въоръжена и силна армия сме имали преди 1989 година, когато сме били заедно с Русия. Но веднага стават пацифисти щом стане дума за превъоръжаване на българската армия. Започват да се тръшкат, че няма пари за социални разходи, пенсионерите измират от глад, здравеопазването е отчайващо а образованието е безобразно. Затова нямало нужда от разходи за отбрана. Пък и нямало срещу кого да се бием, защото никой не ни заплашвал.
  • 14 Оги

    2 0 Отговор
    Не 3, а 30, и ги превеждайте директно на америте за оръжие. Хахахаха…
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Но на теб като ти харесва НЕ МОЖЕШ ДА ОТИДЕШ В САЩ‼️ 🤔🤔🤔🤔🤔
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Ставри":

    Кравария ще я гледа само на картинка, защото виза НЮ ЙО(р)К‼️
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания