Last news in Fakti

23 Март, 2024 06:54 499 1

Гутериш пристига на египетската граница с ивицата Газа

  • антониу гутериш-
  • египет-
  • газа-
  • оон

Генералният секретар на ООН ще поднови призивите за прекратяване на огъня

Гутериш пристига на египетската граница с ивицата Газа - 1
Снимка: YouTube

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще посети днес границата на Египет с ивицата Газа, за да поднови призивите за прекратяване на огъня, което би донесло облекчение в палестинската територия, опустошена от продължаваща вече над пет месеца война между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Посещението се осъществява в момент, когато Израел заплашва да предприеме масирана военна операция в южния град Рафах в Газа, точно на границата с Египет, въпреки международните призиви да не започва такава атака.

Голямата част от 2,3-милионното население на ивицата Газа е намерило убежище в района на Рафах. Макар че условията в северната част на ивицата са по-тежки, положението на цивилните жители в анклава рязко се влоши с разгръщането на конфликта.

Гутериш ще посети Ел Ариш в северната част на Синайския полуостров в Египет, където се доставя и складира голяма част от международната помощ за Газа, както и египетската страна на пропускателния пункт "Рафах" - един от входните пунктове за помощта. Очаква се той да посети болница в Ел Ариш и да се срещне с хуманитарни работници на ООН в Рафах.

Гутериш, който дойде на египетската граница с Газа малко след избухването на войната, посещава Египет и Йордания като част от ежегодното си "пътуване в знак на солидарност" до мюсюлманските страни по време на рамазана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 омбресито

    2 0 Отговор
    колекционерът на плюнки на ново пътешествие на преживявания