Last news in Fakti

23 Март, 2024 21:05 798 3

ЕС ще помага на Ливан в борбата с незаконната миграция

  • ливан-
  • мигранти-
  • европейски съюз

Съюзът готви споразумение с Близкоизточната страна

Европейският съюз подготвя споразумение за миграцията с Ливан, съобщи заместник-председателят на Еврокомисията Маргаритис Схинас в Никозия, предаде БНР.

В кипърската столица той участва в съвместна среща с шестима министри и заместник-министри, на която бяха обсъдени изпълнението на европейският план за действие за Източното Средиземноморие и интеграцията на мигрантите в Кипър.

Европейският съюз ще приложи към Ливан подобен подход както при подписаните вече споразумения с Египет и Тунис, каза Маргаритис Схинас. Той подчерта, че е „налице политическа воля“ да се върви в тази посока.

Това означава предоставяне на страната на финансова помощ от ЕС за борба с незаконната миграция, за което Никозия настоява от месеци.

Кипър е „подложен на задушаващ натиск“ от „масовото пристигане на сирийски граждани по море“ от Ливан, заяви вътрешният министър Константинос Йоану. Според него повече практическа подкрепа за Бейрут ще има само положителни резултати за Кипър, а и за останалата част от Европейския съюз.

Маргаритис Схинас определи като „сложен процес“ преоценката на райони в Сирия като безопасни, за да могат да се връщат търсещи убежище, което е другото важно искане на Никозия към Брюксел.

Досега Европейската комисия е предоставила на Кипър 250 млн. евро за управление на миграцията, а през следващите седмици ще бъдат изплатени още 50 млн. евро, обяви заместник-председателят ѝ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мехди

    6 1 Отговор
    Смешници! В Ливан на власт е Хизбула. Кого заблуждавате!
  • 2 Мъжа на урсула

    3 1 Отговор
    Да пази Бог сащ, ес, натю, оон, мвф и сб да ти ,,помагат,,
    Разкарайте се крадливи гарги от Близкия изток и оставете арабите да живеят както си искат
  • 3 дядото

    0 0 Отговор
    ясно.те от ес и на нас помагат