Last news in Fakti

24 Март, 2024 04:33 870 0

Бивш външен министър на Словакия отива на балотаж за президент със съюзник на Фицо

  • словакия-
  • президентски избори-
  • иван коркоч

59-годишният Иван Коркоч спечели изненадващо 42,4% от гласовете на словаците на първия тур

Бивш външен министър на Словакия отива на балотаж за президент със съюзник на Фицо  - 1
Снимка: YouTube

Проевропейски настроеният бивш словашки министър на външните работи постигна вчера изненадваща победа на първия тур на президентските избори и отива на втория тур с ключов съюзник на популисткия министър-председател Роберт Фицо, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Президентските избори в Словакия са шанс за Фицо, чиито възгледи за Украйна предизвикаха гнева на критиците, че се доближава твърде много до Русия, да засили влиянието си върху властта. Опозиционните сили искат да създадат по-голяма противотежест на неговото управление, посочва Ройтерс.

Промяната във външната политика на правителството, опитите за преустройство на наказателния кодекс на страната и сблъсъците с медиите доведоха до поредица от протести и критики от страна на президента Зузана Чапутова, която е яростен противник на Фицо, но не се кандидатира за нов мандат.

Иван Корчок, 59 г., дипломат от кариерата, който беше външен министър в предишното правителство, се опитва да следва нейната линия в политиката и спечели най-много гласове сред деветимата кандидати на първия тур на изборите.

Неговият резултат е 42,4 % от гласовете при преброяване на подадените бюлетини в 99,7 % от избирателните райони, което е доста над 37,1% за Петер Пелегрини, председател на парламента, който оглавява партия Глас (Хлас), която участва в управляващата коалиция на Фицо. Двамата ще се явят на втори тур на 6 април.

Бившият шеф на Върховния съд, който е с проруски възгледи, Стефан Харабин, е с третия резултат по получени гласове - едва 11,75%, след получи подкрепа от националистическа партия, която също е в правителствената коалиция. Неговите гласоподаватели могат да дадат тласък на Пелегрини на втория тур на изборите.

Фицо и неговата управляваща лява партия "Смер" спечелиха парламентарните избори през септември миналата година с обещанията да спре военната помощ за Украйна и да подкрепят хората, засегнати от скока на цените.

Пелегрини, бивш министър-председател и бивш член на "Смер", беше ключова фигура при формирането на коалицията.

Корчок се опитва да попречи на правителството да получи поста на президента - позиция, която не се ползва с много изпълнителна власт, но има роля при назначенията в правителството и съдебната власт, може да налага вето на закони и оказва влияние на обществения дебат, както правеше не веднъж Чапутова.

В миналото избирателите в Словакия често са отхвърляли даването на управляващите партии както правителството, така и президентския пост, за което пример е включително победата на Чапутова през 2019 г., когато антикорупционните настроения нанесоха щети на партията на Фицо, която тогава беше в правителството.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: