Last news in Fakti

24 Март, 2024 18:10 586 2

Гутериш: Единственият ефективен начин за увеличаване на помощта за Газа, е това да става по шосе

  • египет-
  • газа-
  • помощ-
  • антониу гутериш

Генералният секретар на ООН е на посещение в Египет

Гутериш: Единственият ефективен начин за увеличаване на помощта за Газа, е това да става по шосе - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доставянето на необходимата помощ за заплашената от глад Газа изисква Израел да отстрани оставащите пречки, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на пресконференция с външния министър на Египет Самех Шукри след среща с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси в Кайро, съобщи в. “Ал Ахрам”, цитиран от БТА

Гутериш изтъкна, че единственият ефективен начин за транспортиране на нужните количества хуманитарна помощ за поставения под блокада анклав е по суша. “Време е Израел да поеме твърд ангажимент, че ще позволи помощта да достигне до всички части на Газа,” каза той.

Гутериш за пореден път призова за “незабавно хуманитарно примирие”, за да се избегне “страданието на палестинските деца, жени и мъже, борещи се да оцелеят в кошмара в Газа.” По думите му случващото се в ивицата създава криза на доверието в международната общност и е предизвикателство пред международното право и хуманитарните принципи.

Налице е споразумение между арабските страни и Съединените щати за необходимостта от защита на цивилното население от военните операции, посочи от своя страна Самех Шукри. Хуманитарната ситуация в Газа изисква незабавно примирие, добави дипломат номер едно.

Ден по рано Гутериш посети египетската страна на границата с анклава до пропускателния пункт “Рафах”. На фона на дълга опашка от чакащи камиони той заяви, че е време “наистина да се наводни Газа с животоспасяваща помощ.”

Генералният секретар на ООН посещава Египет и Йордания като част от обиколката на солидарност в мюсюлмански държави, която предприема всяка година по време на рамазан.

В отговор на изявленията на Гутериш външният министър на Израел Израел Кац, цитиран от египетското онлайн издание “Иджипт индипендънт”, го обвини, че насърчава тероризма и отбеляза, че критикува Израел, без да е осъдил “терористите “Хамас”, които разграбват хуманитарната помощ по всякакъв начин.”

Междувременно онлайн изданието на списание “Иджипт тудей” информира, че 54 камиона, натоварени с питейна вода, хранителни продукти и стоки от първа необходимост, са преминали днес в ивицата Газа през “Рафах”.

Редица държави, сред които Египет, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Йордания, САЩ, започнаха да спускат помощи с парашути над Газа. На 15 март в анклава пристигна първият кораб по морския хуманитарен коридор от Кипър, наречен “Амалтея”.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 путин активира циганите в Газа

    1 2 Отговор
    за да няма помощи за Украйна!
  • 2 Калпазанин

    2 1 Отговор
    Ционистки подлоги, имали сила която да спре този геноцид