Last news in Fakti

28 Март, 2024 23:08 2 662 19

Макрон: Покана към Путин за срещата на върха на Г-20 в Бразилия трябва да бъде приета с консенсус

  • еманюел макрон-
  • владимир путин-
  • бразилия-
  • консенсус-
  • г-20

"Смисълът на този клуб е, че трябва да бъде постигнат консенсус от останалите 19 държави и това ще бъде работа на бразилската дипломация", заяви Макрон

Макрон: Покана към Путин за срещата на върха на Г-20 в Бразилия трябва да бъде приета с консенсус - 1
Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че евентуална покана към руския държавен глава Владимир Путин да участва на срещата на върха на Г-20 в Бразилия през ноември трябва да бъде приета с консенсус в рамките на клуба на най-индустриализираните държави в света, предаде Франс прес и БТА.

"Смисълът на този клуб е, че трябва да бъде постигнат консенсус от останалите 19 държави и това ще бъде работа на бразилската дипломация", заяви Макрон на съвместна пресконференция с бразилския си колега Луиз Инасио Лула да Силва.

Ако такава среща може да бъде "полезна, трябва да я направим, но ако създава разделение, без съмнение не трябва", посочи френският президент.

Макрон и бразилският му колега остро разкритикуваха изключването на кандидата на опозицията Корина Йорис от президентските избори във Венецуела през юли.

"Осъждаме най-категорично изключването на сериозен и надежден кандидат от този процес", заяви Макрон на пресконференция в бразилската столица в края на тридневното си официално посещение в Бразилия.

"Призоваваме за включването ѝ и искрено се надявам, че през следващите седмици и месеци ще можем да имаме възстановен баланс. Не трябва да се отчайваме днес /.../, но ситуацията е сериозна и се е влошила в резултат на решението, което беше взето", добави той.

От своя страна Лула заяви, че е "сериозно" обстоятелството, че Корина Йорис не е могла да се регистрира за участие в изборите на 28 юли като кандидат от опозицията срещу венецуелския президент Николас Мадуро, който е на власт от 11 години.

"Няма никакво правно или политическо обяснение за забраната на един политически съперник да бъде кандидат", заяви бразилският президент.

"Казах на Мадуро, че най-важното за възстановяването на нормалността във Венецуела е да се избегнат всякакви проблеми в изборния процес и че изборите трябва да бъдат произведени по възможно най-демократичния начин", отбеляза той.

Корина Йорис беше номинирана на мястото на лидера на опозицията Мария Корина Мачадо, на която беше забранено да заема публична длъжност.

Националният избирателен съвет (НИС) обаче не регистрира Йорис, без да даде някакво обяснение, а накрая прие кандидатурата на Едмундо Гонсалес Урутия, бивш посланик и политолог.

Шестдесет и една годишният Николас Мадуро наследи своя ментор Уго Чавес (1999-2013 г.) след неговата смърт.

Повече от 60 държави, включително САЩ, не признаха избирането му за президент през 2018 г., след като изборите бяха бойкотирани от опозицията. Това непризнаване доведе до икономически санкции, насочени по-специално срещу петролния сектор на страната, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоржи Амаду

    4 27 Отговор
    Путин е какаду

    Коментиран от #6

  • 2 То вагю бре

    6 0 Отговор
    Се оказа голяма п@л@вниц@
    на млади години !!!
  • 3 Ксаниба

    8 1 Отговор
    поканата ще е в консенсусен котиус, навесдени
  • 4 име

    13 1 Отговор
    А бабое ба ще получи ли покана?
  • 5 Ривелиньо

    3 15 Отговор
    Дали ще дойде Путиньо ?!

    Коментиран от #9

  • 6 чикатило

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Жоржи Амаду":

    и ти ду ду ду, намакробския бу бу бу , ду ду ду
  • 7 Да бе

    19 2 Отговор
    Зеленски също покани новия наполеон - макрон в украйна. Но се оказа. че макрон може да бъде принесен в жертва от зеленски. И франсе "спецовете" веднага отмениха разходката на наполеончо в украйна.
  • 8 И за какво му е на Путин

    22 6 Отговор
    Да участва в една безсмислена среща на Г-20 в Бразилия ? Ако някой иска да обявява капитулация, ще е в Москва. Тези срещи отдавна нямат никаква резултатност.
  • 9 Арестович

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ривелиньо":

    те, ще. той е и Планината и Мохамад. и Алфа и Омега на позорно двуличният им свят
  • 10 Хохо Бохо

    23 5 Отговор
    Къв да го дири Путин на тва гейово сборище? Брикс ги надмина по БВП
  • 11 Макрон :

    4 1 Отговор
    Обещавам! Ще направя Путин франкофон!
  • 12 Цъфти и вързва Франция

    13 3 Отговор
    Макрон взел света да оправя.

    Коментиран от #15

  • 13 От Африка уран няма

    17 3 Отговор
    А Макрон грачи като врана. Мали златото си иска а Макрончо жално писка
  • 14 От РИО :

    4 14 Отговор
    Казваме на Пусин АДИО !
    Той е истински ЧЕКАТИЛО !

    Коментиран от #16

  • 15 така е

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Цъфти и вързва Франция":

    Предполагам че е отишъл да подписва договор за износ на френска земеделска продукция, но в замяна на отваряне на френския пазар за бразилска земеделска. Фермерите му и без това са първенци по самоубийства, освен да е решил да ги довърши бързо, да не се мъчат, че нещо много скачат срещу него.
  • 16 чикатило

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "От РИО :":

    теб те нареди Ярило.
    твоят Господ,
    ну а ти педрило.
    радвай се на сланина и дебило,
    дето е дрогиран людоед
  • 17 Име

    0 0 Отговор
    Приятни сънища!
  • 18 Интересно !

    0 3 Отговор
    Дали ще присъства Жужиньо ?!
  • 19 Гориил

    2 0 Отговор
    Централната банка на Русия строго предупреди банките и компаниите да не се опитват да заобикалят антизападните санкции. В случай на нарушение, лицензите на банките ще бъдат незабавно отнемани, а фирмите ще подлежат на вторични санкции. Ако вашите компании са под руски санкции, вие нямате право да получавате руски ресурси, промишлени стоки, храни и двойни технологии, освен това транспортните и застрахователните услуги са ограничени.
Новини по държави: