Last news in Fakti

1 Април, 2024 16:58 752 19

Съдът в Русия удължи ареста на журналистката на Радио "Свобода"

  • русия-
  • радио свобода-
  • журналистка-
  • съд-
  • ареста-
  • удължи

Курмашева е вторият американски журналист, арестуван и обвинен в Русия от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

Съдът в Русия удължи ареста на журналистката на Радио "Свобода" - 1
Снимка: Shutterstock

Районният съд на Казан удължи с два месеца ареста на редактора на "Радио Свобода" Алсу Курмашева, която е призната за чуждестранен агент в Русия. Тя ще остане в следствения арест до 5 юни, съобщи кореспондент на ТАСС от съдебната зала, цитиран от News.bg.

Курмашева се оплаква от условията на задържане в следствения арест, като посочва лошите жилищни условия, липсата на топла вода и недостатъчното пространство. Тя споделя, че килията е с площ от пет квадратни метра за двама души, без подходящи санитарни удобства и с недостатъчно пространство за движение.

Курмашева е вторият американски журналист, арестуван и обвинен в Русия от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Тя притежава както американски, така и руски паспорти и беше задържана, докато чакала обратния си полет на 2 юни миналата година.

Според съдебните документи Курмашева е била глобена с 10 000 рубли на 11 октомври, защото не е регистрирала американския си паспорт при руските власти. Тя е обвинена, че не се е регистрирала като чуждестранен агент, престъпление, което носи до пет години затвор, и е в ареста от 18 октомври.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 свидетел

    6 2 Отговор
    руският съд - най-справедливият..... ! 😂

    Коментиран от #3

  • 2 Кръв ще капе от рушлямците

    8 5 Отговор
    В кочината е така - журналистите са в ареста, убийците са на свобода. Долната Москалия...
  • 3 свидетел

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "свидетел":

    а, някой да каже нещо за този в Щатите !? загащват те по цял свят и те екстрадира по скалъпени обвинения.

    Коментиран от #6

  • 4 ТоНие

    5 3 Отговор
    То ние на времето ако ни бяха забранили "свободна европа" - сега нямяше да водим война с Русия, проблеми с мигратите, инфлация която е 10% на предните 10% и така всяка година.... но пуста лакомия "да станем като на запад".... ами станахме, всеки не може да си вдигне носа от работа и накрая на живота е събрал 2-3 пенсии ... това се случва с "модерния ни начин на живот" -
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ПодЧерта

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "свидетел":

    Подчерваваме "обвинение" - даже не трябва и съд да те е съдил, те като те закарат там, ти оставяш процент от "проблема" и проблема изведнъж изчезва: това се казва рекет, не се нарича правосъдие, но в САЩ е нормално ако си платиш - да не носиш отговорност, ние тук още живеем в каубоиския филм, че не е така, но то си е регулирано и законно.

    Коментиран от #9

  • 7 ?????!!!!!

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Много русофили по реципрочност има за Белене.

    Коментиран от #8

  • 8 ТаУмВзе

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "?????!!!!!":

    Аре бре демократчета, пращайте Несъгласните у Белене! Хахахха Болшевиките репа да Папкат ей. Бас ловим, че дори не може да посочите Белене на хартиена Карта.

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Путлера е сталински имитатор 1:1

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "ПодЧерта":

    Сталин създаде системата ГУЛАГ.
    Путлера закон за войната.
    И двете изващения водят до сибир.
    От Сибир се излиза като навални.

    Коментиран от #14

  • 10 ?????!!!!!

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    Не лови бас, мога да ти го пейсна даже в задния двор.
  • 11 Абе аз ще го пейсна

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    където кажеш но защо си драснал карта с главно "К" за афторитет ли?
  • 12 Ден

    2 0 Отговор
    директно с доживотна!

    Коментиран от #15

  • 13 Сандо

    3 2 Отговор
    Чакаме деня,в който журналистите от българската секция на "Свободна Европа" ще ги постигне същата съдба.Не се съмняваме,че този ден ще дойде,както не се съмняваме,че тези медийни престъпници ще са първите,които ще избягат от справедливо наказание.Както и много други,продали се за дрени грантове.
  • 14 Сандо

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Путлера е сталински имитатор 1:1":

    Концлагерите ги създадоха тези,на които сега се кланяш доземи и целуваш мръсните им чепици.

    Коментиран от #16

  • 15 Няма да бъда съдник

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ден":

    Защо фюрера ти не се порасходи до МНС в Хага.
    Гарантирам че, никоя държава няма да откаже преминаване през територията и.
  • 16 Абе сандовчо

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Сандо":

    Ко ме интересува кой е създал концлагерите и на които сега се кланяш доземи и целуваш мръсните им чепици. Пиша че путлера ти е сталински имитатор, обори го. Не се отклонавай яж боба.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 А в нацистки Израел

    1 1 Отговор
    Журналистите направо ги убиват. Но на българските журналисти явно не им пука
  • 19 до 8.01.2024 г. не ви ли пука журналета

    1 1 Отговор
    Войната между Израел и "Хамас", която започна на 7 октомври, е смъртоносна за журналистите, коментира Ройтерс. Международният орган за наблюдение Комитет за защита на журналистите заяви, че до събота са били убити 77 журналисти и медийни работници.........до 8.01.2024 г. Всички са убити от Израел
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания