Last news in Fakti

2 Април, 2024 15:42 530 1

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси положи клетва и встъпи в третия си шестгодишен мандат

  • абдел фатах ас сиси-
  • положи клетва-
  • шестгодишен мандат-
  • египет-
  • президент

С началото на третия мандат на египетския президент се очакват промени в кабинета и нови назначения в областните управи

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси положи клетва и встъпи в третия си шестгодишен мандат - 1
Снимка: БГНЕС

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси встъпи в третия си шестгодишен мандат, след като положи клетва пред парламента на Египет. Церемонията се проведе във внушителната сграда на парламента в новата административна столица и беше предавана на живо от основните египетски медии, предаде БТА.

На събитието присъстваха премиерът Мостафа Мадбули, ръководителят на разузнаването Абас Камел, говорителят на Сената Абдел Уахаб Абдел-Разек, главният имам на университета “Ал Азхар” Ахмед ал Тайеб, патриархът на египетската Коптска православна църква Тауадрос Втори, чуждестранни посланици.

След полагането на клетва Ас Сиси очерта целите на третия си мандат, като обеща да задълбочи националния диалог и да приложи направените досега предложения в различни сфери на обществения живот. Той подчерта ангажимента си за провеждане на стратегии за оптимално използване на икономическите ресурси и възможности на Египет и за всеобхватни институционални реформи, насочени към финансова дисциплина и ефективно управление.

С началото на третия мандат на египетския президент се очакват промени в кабинета и нови назначения в областните управи.

Събитието дава началото и на преместването на президентството в намиращата се на 60 километра от центъра на Кайро административна столица. Това е последната институция, която ще се премести в новия град, след като останалите държавни ведомства обявиха трансфера си през лятото на 2023 година.

Изборите за държавен глава в Египет се произведоха на 1, 2 и 3 декември 2023 г. в чужбина и на 10, 11 и 12 декември в страната. Националната изборна администрация обяви резултатите на 18 декември.

Ас Сиси беше избран за първи път през 2014 г. след свалянето на Мохамед Морси и “Мюсюлмански братя” и преизбран през 2018 г. Той получи право да се кандидатира за трети път след поправки в конституцията, приети през 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    1 2 Отговор
    Пред кого е дал клетва, пред английската корона или циониста нетаняху