Last news in Fakti

4 Април, 2024 11:23 1 174 32

Дейвид Камерън в реч по повод 75-та годишнина на НАТО: Западът трябва да докаже нуждата от НАТО

  • дейвид камерън-
  • нато-
  • запада-
  • реч-
  • годишнина-
  • великобритания

Камерън каза още, че НАТО трябва да демонстрира своята "значимост" за по-младите хора

Дейвид Камерън в реч по повод 75-та годишнина на НАТО: Западът трябва да докаже нуждата от НАТО - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Великобритания, Дейвид Камерън, подчерта, че Западът трябва да докаже отново нуждата от НАТО, като посочи, че Европа се изправя пред ситуация, сходна на тази от 1938 година, съобщиха агенциите ДПА и БТА.

В реч по повод 75-ата годишнина на НАТО, която се отбелязва днес, Камерън оприличи настоящата ситуация - инвазията на Русия в Украйна, с онази, с която са се сблъскали Великобритания и Франция на Мюнхенската конференция през 1938 г. по отношение на нацистка Германия.

"Това, което виждаме сега, е ясно, както и тогава. Имаме един тиранин в Европа, който се опитва да преначертае границите със сила, и съответно пред нас стоят два избора - да се примирам с този подход или да се противопоставим на този подход", казва Камерън.

Неговото изявление повтаря смисъла на казаното от колегата му в правителството - министъра на отбраната Грант Шапс, който през януари заяви, че Великобритания е изправена пред един "предвоенен свят", отбелязва ДПА. На свой ред генерал Патрик Сандърс, началникът на генералния щаб на британската армия, е обръщал внимание на "момента от 1937 година", допълва агенцията.

В своята реч по време на проява, организирана от британския мозъчен тръст Кралски обединен институт за отбранителни изследвания, Камерън каза още, че НАТО трябва да демонстрира своята "значимост" за по-младите хора, които не са израснали във времето на Студената война.

"Смятам, че трябва отново да спечелим спора за съществуването на НАТО, и то веднъж завинаги, с аргументи, които да убедят едно ново поколение - да, това поколение би видяло заплахата от Русия за Украйна, но ние сме длъжни да се върнем назад във времето за по-солиден аргумент, който е този (1938 година)", отбеляза Камерън, който е бивш премиер на Великобритания.

"В основата си величието на НАТО е, че позволява на държавите да изберат своето бъдеще. Мисля, че това е същността на невероятно силния, основан на ценностите довод, който младото поколение може да приеме и да осъзнае", добави външният министър на Великобритания.

ДПА припомня, че в Брюксел - на срещата на външните министри на страните членки на НАТО, Камерън е призовал съюзниците в в алианса да увеличат разходите си за отбрана.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Масонска ложа "Ориент НАТО"

    21 4 Отговор
    Ние бугарите сме най-големи дупедавци Давидко.
  • 2 Хехехеххе

    27 4 Отговор
    Айде почнахме пак с тежките атлантически заклинания... Нефелници, сър! :)
  • 3 честен ционист

    12 3 Отговор
    Няма никаква нужда от НАТО, или руснаците нямаше да ни набутват в тоя мъртвороден съюз.
  • 4 Зевс

    33 4 Отговор
    Искам да попитам само колко пъти НАТО се е задействал като отбранителен съюз и колко пъти е нападал суверенни държави с измислени причини?
  • 5 ТаУмВзе

    21 3 Отговор
    Кво нато го гони и тоя брее. Тия са или по майчинство или се Губят на учение у Сливен. Не ми е ясно, как мое да се загубиш във 21 век де.
  • 6 Читател

    4 22 Отговор
    Камерън казва че Путин сега е като Хитлер през 1938, защото ревизира международно установените граници.
  • 7 Чочко

    26 3 Отговор
    Човекът, който съсипа Великобритания с брекзита, има очи да говори отново, и да дава акъл. Платен мегафон на ултра богатите, които искат да намалят популацията на света и да издоят и контролират останалите живи...
  • 8 Русия попиля НАТО

    33 3 Отговор
    Русия най-нахално е разположила своите граници до базите на НАТО… и агресивно заплашва този "мирен и отбранителен" съюз..)))
  • 9 Боруна Лом

    28 4 Отговор
    ТОТАЛНО АГРЕСИВЕН ,,съюз,,! ТОЙ НИ УНИЩОЖИ КАТО ДЪРЖАВА! ПРИМЕРИ БЕЗКРАЙ!
  • 10 Абе не е баш така

    4 1 Отговор
    като се замисли човек, 38 си е 38 и няма много общо със случващото се, по скоро прилича на някаква гражданска война.
  • 11 !!!?

    4 17 Отговор
    НАТО - Кошмарът на Путин !!!?

  • 12 Разбира се

    22 2 Отговор
    Нахалното и агресивно настъпление на държавите от този военен блок на Изток е основната причина за войната в Украйна. Защо НАТО отказваше упорито на Русия приемането и в блока докато постъпателно се разширяваше към нейните граници? Отговорът е очевиден.
  • 13 Единствената прилика с 1938 г.

    22 3 Отговор
    са финансиращите конфликтите.От статията разбирам,че на младото поколение не му се воюва и е необходимо да бъде убеждавано.Тези,които твърдят,че сме изправени пред един ,,предвоенен свят" да не забраняват дипломацията.Ако не искат ще трябва да воюват самите те.Хората нямат нужда от политици,които не обслужват техните интереси.
  • 14 Слаб 2+

    20 3 Отговор
    Руснаците им смляха прехвалените оръжия.Оказа се,че това били страшни оръжия ама срещу овчари,козари,камилари,индянци и жендераЗи.

    Коментиран от #16

  • 15 Ами да

    20 3 Отговор
    Държавите - основатели на НАТО от самото му създаване са готвили блока за бъдеща военна агресия срещу Русия. Руснаците ги търпяха десетилетия и сега очертаха червената линия - Украйна.
  • 16 Боруна Лом

    15 1 Отговор

    До коментар #14 от "Слаб 2+":

    МАЙ И С КОЗАРИТЕ В АФГАНИСТАН УДАРИХА НА КАМЪК!
  • 17 Корекция

    12 2 Отговор
    Не да докаже, а да изфабрикува.

    Коментиран от #23

  • 18 Ксаниба

    14 1 Отговор
    нато трябва да докаже на света необходимостта от съществуването си!! последните 30 години нато е напълно ненужен и се превърна в инструмент на америкоската агресия по света, под прикритието на знамето на нато в Югославия, Ирак и Сирия. Днес оркаина е част от хибриднта война с Русия е също имплементирана в нато!!!!
  • 19 Механик

    17 3 Отговор
    Русия смачка колютивнуту натю. Сега се чудят на къде да вземат.
    Хем наляха пари че да разпадат Русия, хем парите ги няма, хем Русия е по-силна и единна.
    п.п.
    Хем и украинците са на привършване.
  • 20 Оператор на права лопата

    14 2 Отговор
    Празнувайте сега, радвайте се, живейте го тоя пуст живот!
    Щото този "формат" няма да доживее 76-тата си годишнина. За щастие на човешката цивилизация и благото на света.
  • 21 Голяма нужда

    12 2 Отговор
    Щом тая толкова голяма нужда трябва да се доказва, значи явно няма нужда
  • 22 е то сме членове ,

    4 0 Отговор
    а китай е колкото голям, толкова и въоръжен . 3 мандата бяха за спирането на китайските агресии към света - тибет , тайван , други спорни държави . той камерън в стил клинтън няма да стане по популярен . но като се покаже и в бг се показват негови съмишленици .
  • 23 от натю и

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "Корекция":

    Колективния ЗападНАЛ си знаят много добре, че постъпиха нагло, като не разтуриха натата, когато и Варшавският договор беше закрит. Бившите соц страни са МНОГО по-ЧЕСТНИ и почтени. Сега търсят работа на натото да ръчка, руши, унищожава по света. Та Камерън ТОЧНО ТОВА има предвид, но го произнася по друг начин.
  • 24 нато и обора нито за миг

    10 0 Отговор
    не споменаха за търсене на преговори и спиране на войната. ВСЕ РЪЧКАТ да се из ползва оръжие и убиват хора по цял свят, а сега в недрата на Европа!
    Заради НАТО и имперските интереси на ФАЩ в Окрайна стотици хиляди деца останаха сираци.
  • 25 това го знае всяко дете

    10 0 Отговор
    НАТО е военната терористична организация на САЩ. Това вече и децата го знаят. Благодарение на НАТО войните по света ескалират. На тази престъпна организация дължим и войната в Украйна и световната финансова криза, породена от нея. Единственото решение е разпускане на НАТО. Само тогава ще настъпи мир. Алтернативата е ядрена война, предизвикана от НАТО.
  • 26 под знамето на нато

    8 0 Отговор
    САЩ е плацдармът на международния тероризъм. Кой стреля по атомна електроцентрала, кой взриви язовира и заля цяла област в Украйна, кой стреля по собствените си евакуиращи се украинци и ги използва като жив щит??? Не е Путин. А кой взриви газта на Европа и съсипа Германската икономика? Ами пак не е Путин. Евтината пропаганда вече не се продава.
  • 27 Пешо

    4 0 Отговор
    Споре тоя титан на мисълта НАТО съществува 75 г. без доказана нужда!
  • 28 Да де

    3 0 Отговор
    С тези" мозъчни тръстове" както са е подкарали,като нищо,ще запалят света! Точно вие,сте главните герои,за това ,което се случи.Мегдан-сваляне на законно избран президент,монтаж на 🤡,за да получите наготово най големия, непотопяем самолетоносач в света-Крим,и Севастопол - пристан за всякакъв тип кораби, включително и подводници от най големите.А Кремъл,ще зяпа и ще брои облаците.
  • 29 Тоя да

    2 0 Отговор
    Каже нещо и за международния тиранин Америка бомбандираща държави които не са я нападнали...Ирак,,Либия, Сърбия, Сирия, Афганистан... А за двойните стандарти е достатъчно да кажем ...за Косово може за Крим не!!?
  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор
    😀😀😀😀
    "Западът трябва да докаже нуждата от НАТО"
    Щото вече все повече страни разбират , ЧЕ БЕЗ НАТО СВВТТТ БИ БИЛ ПО-ДОБЪР ‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #31

  • 31 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    БЕЗ НАТО СВЕТЪТ БИ БИЛ
    ПО-ДОБЪР‼️
    МНОГО ПО-ДОБЪР‼️
  • 32 Сър Пичук

    1 0 Отговор
    В едно село имало много кражби и си взели пъдар.
    Скоро след това кражбите престанали.
    Тогава, умниците, уволнили пъдаря, защо не им е бил нужен след като няма кражби.
Новини по държави: