Last news in Fakti

5 Април, 2024 09:42 1 728 36

Дейвид Камерън заяви, че няма да има западни войски в Украйна

  • дейвид камерън-
  • украйна-
  • войски-
  • западни войски-
  • нато-
  • великобритания

Възможно е да се използва архитектурата на НАТО, за да се помогне на Украйна, като това не е ескалация и не означава пряко участие във войната

Дейвид Камерън заяви, че няма да има западни войски в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Британският министър на външните работи лорд Дейвид Камерън даде интервю за Ukrainecast, актуалния подкаст на Би Би Си за войната в Украйна.

Наред с други въпроси, той беше попитан дали НАТО ще се намеси, ако войната се пренесе на територията на държавите - членки на алианса, като Полша или балтийските държави. Камерън увери, че НАТО със сигурност ще се намеси при тези обстоятелства, в съответствие с ангажимента за колективна отбрана, залегнал в член 5 от Северноатлантическия договор.

Въпреки това Камерън изключи възможността за "ботуши на земята" - изпращане на войски в Украйна. "Не искаме да даваме на Путин такава цел", добави той.

Той също така заяви, че е възможно да се използва архитектурата на НАТО, за да се помогне на Украйна, като това не е ескалация и не означава пряко участие във войната.

"Мисля, че няма ескалация в това да кажем, че ще помогнем на тази суверенна, независима страна да се защити от агресора и за това ще предоставим цялата помощ, която можем", каза министърът.

Дискусиите за евентуално разполагане на войски на западните държави в Украйна възникнаха в контекста на два инцидента през последните месеци.

Френският президент Емануел Макрон заяви за първи път в края на февруари и повтори няколко пъти след това, че тази възможност не може да бъде изключена, макар и все още да е чисто хипотетична. Много от съюзниците на Франция, включително Съединените щати, Великобритания и Германия, веднага заявиха, че категорично не разглеждат такава възможност.

След това няколко дни по-късно, в началото на март, руската пропаганда публикува запис на подслушан разговор между високопоставени офицери от Бундесвера, в който те споменават мимоходом, че редица британски и френски военни вече са в Украйна и помагат на украинците да овладеят доставените от тях оръжия - германците казват, че това би било невъзможно за тяхната страна.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Трол

    34 0 Отговор
    Утре някой ще каже, че ще има. После вдругиден трети ще каже, че може и да има, но може и да няма.
  • 3 Правоверен Евроатлантик

    43 1 Отговор
    Така е, живи западни войски няма да има...

    Коментиран от #31

  • 4 КОТарАК

    0 48 Отговор
    всяка страна от запада може да си праща армия , и без да е под егидата на НАТО! /при Тачър и РЕЙГЪН ,страхливият ботокс отдавна да беше приключен

    Коментиран от #13, #15

  • 5 Име

    39 0 Отговор
    Островите също могат да потъват...
  • 6 Ще изчезнат

    39 0 Отговор
    Западналите са много западнали. Нищо не може да им се вярва. Путин е прав. Не няма с кого (от тях) да преговаряме.
  • 7 АРЕС Z

    30 0 Отговор
    Ще приветстваме със Сармат,Кинжал,Оса и тн всеки евро-дженд.... стъпил на Украинска земя !
  • 8 Българин

    24 1 Отговор
    Слава на Русия!Русия е Сила и Мощ!

    Коментиран от #14

  • 9 нннн

    26 1 Отговор
    Прав е. Войски няма. Има само западни войници, офицери и генерали. Плюс оръжие, пари, логистика, всякакво разузнаване, планиране и т.н.
  • 10 Николай

    24 1 Отговор
    Ами ако войника откаже да бъде пращан някъде, където ще го отрепят, какво ще се прави
    Ако съм тъп военен веднага си пускам рапорта за напускане...слава Богу не съм.
  • 11 Сдават я

    25 0 Отговор
    Украината.Кой разбрал, разбрал.
  • 12 БРАВО

    21 0 Отговор
    На киевската хунта с такива приятели дори не и трябват врагове!
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 1 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Градско, верно ли ❗🤔❗
    Значи само войски от всички държави на ОТАНчо трябва да влязат за да се счита , че НАТО е влязло
    ❗🤔❗
    Те така и в Югославия, и в Ирак, и в Сирия не са влизали Натовски войски, а само на няколко отделни държави ❗❗❗
    Наистина ли мислиш, че България може сама да изпрати и един войник зад граница без оня препрчения да разреши ❗❗❗
    Айде малко по-сериозно, не ни излагай❗

    Коментиран от #23

  • 14 КОТарАК

    11 5 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Прав си Козлодуйски ,Слава на Русия!Русия е Сила и Мощ!И да не забравя FJB !
  • 15 Ами давай, пращай си

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    армията, кво чакаш още?!
  • 16 М3 голд

    25 0 Отговор
    Вече повече от година, в Румъния се намира елитно подразделение на САЩ. Някакви орли бяха. И чакаха сигнал да абдикират в Одеса, в помощ на зеления. И макрон се изцепи, което си е стъпка към легализация на присъствието. А тя е налична; техническа поддръжка, оператори на скъпите системи на САЩ, Франция, Германия, Англия. Поляците са с украински униформи и всички са в отпуск. На тази земя се води битка между Русия и НАТО. Основно с окраинския войски. Всички вече разбраха. Русия си пази милионния контингент за сериозна схватка с НАТО, ако се случи. Но тогава ще влезнат в действие ядрените ракети и дано не става. Сложно е към момента. Дано на евроизборите настъпи промяна в статукството и се мине към преговори.
  • 17 Хи хи хи

    15 2 Отговор
    Камерън ! ?

    ВСИЧКИ вярваме само на Джонсън !
  • 18 име

    24 0 Отговор
    Много ясно, наглосаксите със 75 хил армия и 200 смешни танка колко седмици ще издържат на фронта? Пък и що те да умират, като оже украинци да умират за тяхната война?!
  • 19 Да, Да ама Не

    27 0 Отговор
    Постоянно четем информация че "групи от западни хуманитарни миротворци в отпуск и на почивка в Украйна са били унищожени от отломки на свалени
    50 годишни руски ракети".
  • 20 Все тая

    17 0 Отговор
    Никой не му пука кво бил казал Камерън Никакъв фактор не е
  • 21 В. Борисов

    15 0 Отговор
    Някой да вярва на подобни индивиди?!?
    Аз не!!!
  • 22 само войни и мачкане

    19 0 Отговор
    Всички робовладелци и колонизатори са виновни за смъртта на милиони в "девократизианите" от тях държави. Рекорда в Гинес за брой войни го държи ФАЩ, но наглетата държат рекорда за брой нападнати държави.


    д-р Золтан Гросман - професор по география в държавния колеж Evergreen State College в Олимпия, щата Вашингтон описва 150 военни операции, извършени от армията на САЩ, както срещу чужди държави, така и вътре в самата страна, дори и във Вашингтон.

    Според китайски дипломати САЩ също са заплаха номер едно за мира. Пресметнали са че в периона от 1945 до 2001г САЩ за започнали 201 военни конфликта в 153 региона на Земята от общо 248 военни конфликта.

    Но проучване на английския историк Стюърт Лейкок показва, че от 193-те страни-членки на Организацията на обединените нации, само 22 държави не са били подложени на британската въоръжена агресия.

    Ако в общия брой на военните намеси, окупации и интервенции първенството безусловно се държи от Съединените щати, то Обединеното кралство е на първо място по отношение на броя на страните, подложени от него на военни атаки.
  • 23 КОТарАК

    3 8 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    с Аржентина за ФОЛК.островите НАТО ли воюваше или Англия?

    Коментиран от #25

  • 24 Питащ

    16 0 Отговор
    "че ще помогнем на тази суверенна, независима страна да се защити от агресора"

    Суверенна беше до преди да организирате кървавия преврат и да сложите марионетки на власт - вече нито е суверенна нито независима пък и вече е с нелигитемен президент ама явно и това не ви притеснява.

    Пък и защо ли не помагате на тази суверенна, независима страна като Палестина да се защити от агресора а помагате на агресора да анексира все повече земи от палестинците. Защо пак с двойни стандарти.

    Защо шиптърите от Косово имат право на самоопределение но каталунците, шотландците и руснаците от Донбас и Крим нямат такова право. Защо пак с двойни стандарти.

    Защо американците имат право да нападнат много суверенни и независими страни като Ирак, Либия и Сирия и те нямат право да се защитят от агресора но Русия няма право да нападне Украйна въпреки че хунтата там дойде на власт след преврат и извършваше геноцид срещу руснаци. Защо пак двойни стандарти.

    Коментиран от #33

  • 25 Учуден

    13 3 Отговор

    До коментар #23 от "КОТарАК":

    Войниците бяха на Англия но ресурсите на НАТО на фолкленските острови.

    Но ми е интересно друго, защо ли всички козячета си мислят че война между Русия и НАТО няма да е ядрена - всички са уверени и явно от Козяк така са им казали и за това натискат НАТО да праща войски в Русия и никой не мисли че това ще е краят на цивилизацията - другия вариант е всички да са самоубийци камикадзета и да не им се живее но не ми се вярва. Третия вариант е да няма никой между ушите и да не осъзнават какво искат което е по вероятно.

    Коментиран от #32

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Много добре

    10 1 Отговор
    Значи ако купчина натовски войници внезапно умрат някъде в близост до зоната на конфликта, това също няма да е ескалация. Ловният сезон е открит !
  • 28 Хи хи хи

    9 1 Отговор
    А лорд Боко Борисов
    кво рече по въпроса ?
  • 29 Смелчаци

    6 1 Отговор
    Макаронът каза, че щял да изпрати 1000 войници, ама мноооого елитни, те ще разбият руснаците и.....после се скри зад полата на баба си.

    Коментиран от #34, #35

  • 30 Факт

    5 0 Отговор
    Украина е изоставена и загива.
  • 31 Така е

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Правоверен Евроатлантик":

    В Украйна също няма да има живи руски войски,както и сега.Руската пропаганда ви лъже ,а вие подскачате и кълвете на гола кука.
  • 32 А бе празен

    1 3 Отговор

    До коментар #25 от "Учуден":

    Има и такива като тебе,които са облъчени от руска пропаганда или им се плаща страх да всяват Същите и хал хабер си нямата какво представлява ЯО,,как и кога може са се използва!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бухахаха ха

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "Смелчаци":

    "Макарона"има горе мноого по по вече от тебе "щастливецо"Каквото е решил ще го направи!!
  • 35 А бе кух

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "Смелчаци":

    Така ли ти каза Митртофанова?
  • 36 Путин заяви,

    1 0 Отговор
    войната с НАТО е нежелателна, но не и невъзможна!
Новини по държави: