Last news in Fakti

9 Април, 2024 15:27 1 527 21

Германия отрече съучастие в геноцид на Израел в Газа пред Международния съд на ООН

  • германия-
  • израел-
  • газа-
  • съучастие-
  • международен съд-
  • оон-
  • геноцид-
  • никарагуа

Адвокатката на Германия Таня фон Услар-Глайхен, юридически съветник на германското министерство на външните работи, заяви пред съдиите в Международния съд, че внесеният от Никарагуа съдебен иск е прибързан и се основава на неубедителни доказателства

Германия отрече съучастие в геноцид на Израел в Газа пред Международния съд на ООН - 1
Снимка: БГНЕС

Германия отрече днес официално пред Международния съд в Хага, Нидерландия, да спомага за израелски геноцид в ивицата Газа чрез продажбата на оръжия на Израел. Това стана по време на изслушванията по делото, заведено от Никарагуа в най-висшия съд на ООН, предаде Ройтерс. Агенцията допълни, че искът на латиноамериканската държава е поредната илюстрация на нарастващата вълна от правни действия на международната общност в подкрепа на палестинците в анклава.

Адвокатката на Германия Таня фон Услар-Глайхен, юридически съветник на германското министерство на външните работи, заяви пред съдиите в Международния съд, че внесеният от Никарагуа съдебен иск е прибързан и се основава на неубедителни доказателства, посочи Ройтерс. Тя допълни, че германският износ на оръжие за Израел е бил внимателно проучен, за да се гарантира спазването на международното право.

"Германия прави всичко по силите си, за да оправдае своята отговорност и пред израелците, и пред палестинците", заяви още юристката. Ройтерс посочва, че Германия е държавата с най-големи доставки на хуманитарна помощ за палестинците.

Фон Услар-Глайхен заяви, че сигурността на Израел е от първостепенна важност за Германия, като се има предвид тежкото историческо наследство на Холокоста. "Германия се поучи от своето минало, което включва отговорността за едно от най-ужасяващите престъпления в историята на човечеството – Шоа (трагедия на иврит, еврейското наименование на Холокоста - бел. ред.)", каза тя.

Същевременно Ройтерс припомня, че Германия е един от твърдите поддръжници на Израел от началото на конфликта в Газа на 7 октомври миналата година, предизвикан от кървавото нападение на бойци на радикалната палестинска групировка "Хамас" срещу израелска територия, последвано от ответна израелска офанзива в крайбрежната територия.

Агенцията отбелязва, че през миналата година Германия е доставила на Израел военно оборудване и оръжия на стойност 326,5 милиона евро, което я прави един от най-големите оръжейни доставчици за Израел в света. По този повод срещу Германия и други страни от Запада се организират улични протести и се водят различни съдебни дела, като те са обвинявани в лицемерие от правозащитни организации, твърдящи, че Израел е причинил смъртта на твърде много цивилни по време на половингодишния си конфликт с "Хамас", допълва Ройтерс.

Адвокатите на Никарагуа поискаха вчера от Международния съд на ООН в Хага да нареди на Германия да спре да продава оръжия на Израел и да поднови финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. Според Никарагуа Берлин нарушава конвенцията за геноцида от 1948 година и международното хуманитарно право, като продължава да снабдява Израел с оръжия, след като Германия вече била наясно с опасността от геноцид в ивицата Газа.

Ройтерс посочва, че израелският премиер Бенямин Нетаняху отрича това, като заявява, че войната на Израел е срещу "убийците от "Хамас", а не срещу цивилните палестинци в Газа. По данни на Израел на 7 октомври миналата година бойци на "Хамас" са причинили смъртта на около 1200 души на израелска територия, повечето от които цивилни. По информация на здравното министерство на групировката "Хамас" броят на убитите палестинци е надхвърлил 33 000 души.

На 26 януари Международният съд на ООН в Хага се произнесе с временно решение по делото за геноцид, заведено от Република Южна Африка срещу Държавата Израел, като нареди на Израел да предотвратява актове на геноцид срещу палестинците и да направи повече, за да помогне на цивилните в ивицата Газа, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    38 2 Отговор
    Германия е ционистка колония от времето на ПСВ

    Коментиран от #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Абе

    40 1 Отговор
    Германия утече в канала от акъла си.
  • 4 Сталин

    46 2 Отговор
    Всичкия запад са съучастници на чи футите в убийствата на 39 000 жени и деца в Газа
  • 5 Германия е нарочена

    28 1 Отговор
    за зануляване от САЩ и Русия.Въпрос на кратко време.Днес САЩ ще ги въоръжава,А Русия след ембаргото ще им продава суровини на двойни цени.Двама се уговорят,третия губи.Никой няма интерес от силна Германия.
  • 6 ФАКТИ!

    22 0 Отговор
    От заглавие то Ви излиза че, цитирам: "... Германия отрече съучастие в геноцид на Израел в Газа пред Международния съд на ООН ..." . Тоест на Български -> Германия отрече съучастието си в Геноцид НАД! Израел в Газа :) . Сега, по смисъл изречението Ви привнася закаялив тон, ако беше писано по време на Нюрнбергската Конференция през 1944та, когато Германия я съдят за геноцид над евреите. Но сега сме дата 2024та и заглавието подвежда и тръабва да звучи така - Германия отрече съуяастие в геноцид ЗАЕДНО ! с Израел ЗАПЕТАЯ! , в Газа, пред .... Ще ни докарате някоя война с Палестина без време... моля пийте по 5-10 кафета.... Благодаря...
  • 7 факуса

    16 1 Отговор
    айде заповед за шолци и бебока
  • 8 АРЕС Z

    21 4 Отговор
    Фашиста си е фашист за винаги,за това уб..... фашист направи добро на целия свят !!! Такива са АНАЛена и Шолц,трето поколение фашисти.
  • 9 Тиква

    12 1 Отговор
    Айде айде, то оръжието явно храни хората! Скоро ще спре нацизма и Евро простотията. Дано първи сме ние!
  • 10 да ги осъдят фрг за съучастничество на

    17 2 Отговор
    изрел . 40 000 измрели цивилни жертви на химични оръжия, касетъчни удъри , 100мм снаряди , дронове , ракети . изрел изпепелиха иранското посолство .
  • 11 Анализатор

    16 0 Отговор
    "Учителят" учи "ученика" !!!
  • 12 ⚜️Лопата с чип⚜️

    15 1 Отговор
    Че той и Гьоринг отрече същото в Нюрнберг , но какво от туй? Що за кухи новини ни сервирате бе? Нима очаквате да си признаят нещо , изпаднали германци?
  • 13 Бесен язовец

    2 12 Отговор
    Пуснете помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС
  • 14 ЗОРО

    14 0 Отговор
    Само едно уточнение, ционисткият фашистки геноцид върху палестинците започва минимум 1948 година и така вече 80 години жестокости спрямо тези изстрадали хора! Практически, оцелели от холокоста евреи участват в масовите убийства и прогонване на хиляди палестинци, тъй като след края на ВСВ почти всички от тях масово и организирано нахлуват в Палестина! И не е вярно, че този конфликт е религиозен и хилядолетен - няма никакви исторически факти за войни между евреи и араби/мюсюлмани в Палестина, до първите десетилетия на 20 век, когато ционистите с помощта на Британия развиват проекта си за колонизация на Палестина! Показателен факт в тази насока е обстоятелството, че прокудените от Испанската католическа инквизиция хиляди евреи намират спасение в Османската империя, където не само не са дискриминирани, но и много от тях заемат висши военни и административни/държавни длъжности! Когато фактите говорят и боговете мълчат!!!!
  • 15 САТЪРА НА ХАНА

    7 0 Отговор
    АДОЛФ СИ БЕШЕ МЕШАН МЕЛЕЗ :))
  • 16 Търновец

    7 1 Отговор
    Преди около година в Германия имаше потулен финансово данъчен скандал с канцлера Шолц за десетки милиони евра и Шолц трябваше да си ходи, а не да купува непроверени ПВО системи от Израел, а Германия продължава да регистрира нелегални мигранти, Германия влезе в рецесия, а за геноцида отговорност носят и Доналд Тръмп и Байдън и Путин и Аналена Бербок и Макрон и Сунак
  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    3 1 Отговор
    ТВА ГЕРМАНСКОТО Е МАЛКО КАТО ТУРСКОТО
    ... УЖ ТУРЦИТЕ СА МЮСЮЛМАНСКА ДЪРЖАВА, ПЪК СЕ ОКАЗА ЧЕ СРЕДНО ИМАТ ПО 16 ПАРТНЬОРКИ И ПАРТНЬОРИ
    .... ШАМПИОНИ , БРАЗИЛЦИТЕ И ИТАЛИАНЦИТЕ САМО С ПО 12 :))
  • 18 Търновец

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Години преди това Кайзерът подписа закон позволяващ на Юдеите да се заселват в Германия и те основаха във Франкфурт банка Ротшилд - банката на Луцифер
  • 19 Йошуа

    8 0 Отговор
    33000 палестинци са мъртви.И стига за този Холокост.Евреите умъртвяват ценностно.
  • 20 Ний ша Ва упрайм

    2 0 Отговор
    юдей са убивали с немцко оружие араби чист геноцид
  • 21 Германия търгува оръжие с което се,

    4 0 Отговор
    Извършва Геноцид от Израел в Ивицата ГАЗА! Двуличието на Геманците няма граници!!
Новини по държави: