Last news in Fakti

12 Април, 2024 05:59 2 070 2

Обсъждат как да се управлява границата на Гибралтар

  • великобритания-
  • гибралтар-
  • дейвид камерън

Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън пътува днес до Брюксел за преговори

Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън пътува днес до Брюксел за преговори относно Гибралтар и отношенията му с ЕС след Брекзит, предаде БНР.

Главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо, испанският външен министър Хосе Мануел Албарес и вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович също ще присъстват на разговорите. В центъра на обсъжданията се очаква да бъде въпросът как да се управлява границата на Гибралтар. Няма очаквания обаче срещата да доведе до окончателно споразумение.

Преди преговорите Пикардо каза, че е "оптимист". Той добави, че иска "проблемите да се решат по възможно най-безопасен начин и без да се компрометира нито един аспект от свещения суверенитет, юрисдикция и контрол на Гибралтар".

Гибралтар е британска отвъдморска територия, разположена в южния край на Иберийския полуостров, където граничи с Испания.

Решението на Обединеното кралство да напусне ЕС през 2016 г. и по този начин да прекрати свободата на движение създаде проблеми в Гибралтар, където хиляди хора пресичат границата с Испания всеки ден, за да работят, пазаруват или посещават семействата си. Територията не беше включена в постоянната сделка за Брекзит между Обединеното кралство и ЕС и вместо това действа по договорености в зависимост от възникващите ситуации. От октомври 2021 г. са проведени 17 кръга преговори, насочени към постигане на трайно решение.

Миналия месец ветеранът от Консервативната партия сър Бил Кеш каза, че е бил обезпокоен, когато научил, че Лондон се е съгласил по принцип да позволи извършването на гранични проверки на ЕС в Гибралтар и "съвместно британско-испанско управление на летището в Гибралтар", което се използва както от гражданските авиокомпании, така и от Кралските военновъздушни сили.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йохохо и бутилка ром

    7 1 Отговор
    Колонизатори, сте!!!!
    Да питат Императора на света, той ще им каже.:)).
  • 2 икономът

    3 0 Отговор
    Наглоcaкcи сър, чий го дирят на испанска земя!
Новини по държави: