Last news in Fakti

21 Април, 2024 06:20 956 4

В северно Косово провеждат референдум за отстраняване от длъжност на етнически албански кметове

  • референдум-
  • косово

Населението в четирите общини, където ще се проведе допитването, е предимно сръбско

Референдум „за“ или „против“ отстраняването от длъжност на етническите албански кметове ще се проведе днес в четирите северни косовски общини Звечан, Зубин поток, Лепосавич и Северна Митровица, населени предимно със сърби, съобщиха косовските медии, цитирани от БТА.

Избирателните секции ще отворят в 7:00 ч. местно време (8:00 ч. българско време) и ще приключат работа в 19:00 ч. (20:00 ч. българско време).

До референдума се стигна, след като на местните избори в Косово на 23 април миналата година косовските сърби в четирите общини, в които са мнозинство, бойкотираха вота и избирателната активност беше 3,5 на сто. В резултат на това за кметове на тези общини бяха избрани косовски албанци, което предизвика напрежение както на местно ниво, така и между Белград и Прищина.

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията си под егидата на ЕС.

След нарастването на напрежението в Северно Косово покрай встъпването в длъжност на новите кметове и постоянните искания от страна на международния фактор за провеждане на нови избори там, правителството на Косово представи през септември миналата година административна инструкция, която дава възможност на гражданите на Косово да искат отстраняване на кметове на общини от длъжност чрез петиция, припомня Радио Свободна Европа.

Пътят към днешния референдум в Северно Косово беше проправен от петиции, подкрепени, съгласно административната инструкция, от 20 процента от имащите право на глас във всяка една от четирите общини.

Вотът на гражданите днес ще реши дали настоящите общински кметове на Звечан (Илир Пеци от опозиционната Демократическа партия на Косово), Зубин поток (Измир Зечири от Демократическата партия на Косово), Лепосавич (Люлзим Хетеми от управляващата партия Движение „Самоопределение“) и Северна Митровица (Ерден Атич от Движение „Самоопределение“) ще останат или не на поста си.

Ако на референдума бъде гласувано тяхното освобождаване, за което се изискват 50 процента плюс един гласове от имащите право на глас, ще бъдат организирани нови местни избори.

В началото на април две партии на косовските сърби – "Сръбска листа" и "Партия на косовските сърби", обявиха, че няма да участват в гласуването за отстраняване на кметовете на четирите общини в Северно Косово, твърдейки, че тяхната позиция се споделя от сърбите в района.

Вестник „Коха диторе“ припомня, че призивът на „Сръбска листа“ за бойкот на референдума на 21 април идва въпреки факта, че партията е подкрепила петициите, дали зелена светлина на процеса по отстраняване на настоящите кметове на общините.

След позицията на „Сръбска листа“ косовското правителство призова партията да не разпространява дезинформация и да не подлага на натиск гражданите от сръбската общност в Косово, които искат да участват в демократичния процес на 21 април.

Представителите на т. нар. Петорка (САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия) и ЕС в Косово също призоваха сръбските партии да участват в референдума на 21 април.

Вследствие на позицията на партиите на косовските сърби четирима представители на „Сръбска листа“ в четирите северни общини и един на гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“ (GI SPO) в община Северна Митровица подадоха оставките си от общинските избирателни комисии за референдума. Общинските избирателни комисии се занимават с уреждането на изборите на територията на дадена община под изключителното ръководство и указания на Централната избирателна комисия. Двете политически партии не представиха нови свои представители за общинските избирателни комисии, което трябваше да стане най-късно до следобеда на 11 април.

На 12 април ЦИК получи съобщения с неизвестен подател, че училищата в Северно Косово няма да могат да се ползват като избирателни секции на референдума на 21 април. Според информация на „Коха диторе“ от всички училища в четирите северни общини за избирателни секции днес ще служат само шест.

Училищата в Северно Косово се контролират от структури, действащи по системата на Сърбия (т. нар. паралелни структури), които Косово смята за незаконни. Използването на училищата като места за гласуване не беше позволено за първи път на частичните предсрочни избори в Звечан, Зубин поток, Лепосавич и Северна Митровица на 23 април миналата година. За гласуването тогава бяха използвани специални контейнери.

За референдума днес обаче няма да бъдат използвани контейнери, а гласуването ще се осъществява в публични пространства, зали и други помещения, собственост на Косовската агенция за приватизация (AKP), отбелязва „Коха диторе“.

Общият брой на избирателните секции в Северно Косово е 23 – по пет в Звечан, Зубин поток и Северна Митровица и осем в Лепосавич.

За първи път на гласуването днес в избирателните секции ще бъдат поставени и камери за видеонаблюдение. ЦИК подчерта на официалния си сайт, че това решение не засяга единствено референдума на 21 април, а ще важи и за всички бъдещи изборни процеси. ЦИК допълни, че целта на поставянето на камери е гарантирането на сигурността на изборните материали и запазването на прозрачността на процеса на гласуване и преброяване на вота в избирателните секции.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РСМ

    7 2 Отговор
    Май ще има още една "независима държава" на балканите, северно Косово.
  • 2 Такааа

    3 2 Отговор
    Сърбите да се изселят в Сърбия,те като евреите където има евреи и сърби да се очакват войни и геноцид
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.