Last news in Fakti

22 Април, 2024 20:25 1 107 5

Журналистът Тери Андерсън, държан като заложник почти седем години в Ливан, почина на 76-годишна възраст

  • журналист-
  • тери андерсън-
  • заложник-
  • ливан

Той е освободен през 1991 г.

Журналистът Тери Андерсън, държан като заложник почти седем години в Ливан, почина на 76-годишна възраст - 1
Снимкa: Shutterstock

На 76-годишна възраст почина Тери Андерсън, американският журналист, държан като заложник в продължение на почти седем години по време на гражданската война в Ливан, предаде Би Би Си.

Андерсън е главен кореспондент на Асошиейтед прес (АП) в Близкия изток, когато е заловен от ислямистки бойци през 1985 г. по време на така наречената заложническа криза в Ливан.

Той почина в дома си в Гринуд Лейк, Ню Йорк, след усложнения от сърдечна операция, съобщи дъщеря му.

Суломе Андерсън заяви, че баща ѝ никога не е обичал да го наричат герой, но всички упорито го определяли като такъв.

"Знам, че той би избрал да бъде запомнен не с най-лошото си преживяване, а с хуманитарната си работа с Виетнамския детски фонд, Комитета за защита на журналистите, бездомните ветерани и много други невероятни каузи", каза дъщеря му.

Андерсън, който е участвал в бойни действия по време на службата си в американската морска пехота по време на войната във Виетнам, е отвлечен в Бейрут на 16 март 1985 г.

Той прекарва голяма част от времето със завързани очи и е принуден да спи на тънък, мръсен матрак на пода и по-късно си спомня, че "почти е полудял" и смята, че католическата му вяра го е спасила.

В крайна сметка той е освободен през 1991 г., когато гражданската война приключва - след 2454 дни в плен, което го прави най-дълго държания западен заложник.

Андерсън се среща за първи път с дъщеря си, родена малко след отвличането му, когато тя е на шест години.

След освобождаването си Андерсън преподава журналистика в различни американски висши учебни заведения, включително в Колумбийския университет в Ню Йорк, преди да се пенсионира през 2015 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жалко

    5 1 Отговор
    а можеше да е бою или шиши
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.