3 Февруари, 2014 16:03 2 457 0

Отвориха завещанието на Мандела

  • нелсън мандела-
  • завещание-
  • имоти-
  • последна воля

Бившият президент на РЮА оставя 4 млн. долара под формата на имоти

Отвориха завещанието на Мандела - 1
Снимка АП/БТА

Бившият южноафрикански президент Нелсън Мандела оставя наследство под формата на имоти оценено на над 4 милиона долара (46 млн. южноафрикански ранда), съобщава Ройтерс. То ще бъде разпределено между членове на семейството, Африканския национален конгрес и няколко местни училища. Това стана ясно след като последната воля на Мандела беше прочетена днес.

Многобройната фамилия на Мандела ще получи луксозно имение в Йоханесбург, друго скромно жилище и приходите от продажбите на книгите, включително автобиографията му „Дългият път към свободата“ (Long Walk to Freedom), както и 130 000 датски долара.

Част от наследството ще бъде разделено между три тръста, предназначени да осигурят средства за 30-те му деца, внуци и правнуци.

Третата съпруга на Мандела, Граса Машел, може да се откаже от претенциите си към имота, заявиха изпълнителите, въпреки че тя има право на половината от него.

Домът в Хютън, Йоханесбург, където почина първият чернокож президент на Република Южна Африка (РЮА), ще бъде използван от семейството на починалия му син Макгато.

Девет бивши членове на екипа на нобеловия лауреат за мир получават по 50 хил. ранда.

Мандела е оставил на шест образователни институции по 100 хил. ранда.

Африканският национален конгрес ще получи някои авторски и лицензионни възнаграждения, които ще бъдат използвани по преценка на изпълнителния комитет на партията. Партията ще получи и известна сума, за да разпространява своите принципи и да лансира политиката си на национално помирение.

Семейството на Мандела прие последната воля на южноафриканския лидер "емоционално, но всичко мина добре", каза изпълнителят на завещанието, който добави, че семейството на бившия борец срещу апартейда е било "много доволно" от волята му.

Въпреки това, съществуват опасения, че волята може да започне още един кръг от спорове между членовете на голямото и подмолно семейство на бореца за свобода. Завещанието може да бъде оспорено в 90-дневен срок.

Първото завещание на Мандела е написано през 2004 г. и последно изменено през 2008 година. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА