Last news in Fakti

23 Май, 2024 06:26 1 763 9

Гласуват резолюцията за Сребреница в Общото събрание на ООН

  • оон-
  • геноцид-
  • резолюция-
  • сребреница

Документът призовава 11 юли да бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в града през 1995 г.

Гласуват резолюцията за Сребреница в Общото събрание на ООН  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На заседание на Общото събрание на ООН днес ще бъде разгледана проекторезолюция за геноцида в Сребреница, която е инициирана от Германия и Руанда, съобщават сръбските медии, предаде БТА.

Документът призовава 11 юли да бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в Сребреница през 1995 г., и осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците.

В заседанието ще участва сръбският президент Александър Вучич, който води активна кампания против приемането на резолюцията.

На 11 юли 1995 г. мюсюлманският анклав Сребреница е превзет от босненските сръбски сили под командването на ген. Ратко Младич. Босненските сърби избиват 8000 мюсюлмани – мъже и момчета, намиращи се в анклава, обявен за зона за сигурност от ООН.

Последните промени в текста на резолюцията бяха предложени от Черна гора, която първоначално заяви, че ще гласува "против“ резолюцията. Промените включват присъствието на израза "индивидуална вина" вместо "вината не е колективна". Според правителството на Черна гора това е допълнителен принос за регионалното помирение и добрите отношения между сърби, босненски мюсюлмани и всички други народи на Балканите.

Измененията, изпратени от Черна гора до вносителите, имат за цел да допринесат за премахването на изкривените и погрешни тълкувания и да предотвратят неразбирането и по-нататъшното политизиране на този въпрос“, се казва в съобщение на кабинета на министър-председателя Милойко Спаич, цитирано от черногорската държавна телевизия РТЦГ.

Ден преди заседанието президентът на Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина Милорад Додик отново заплаши с отцепване на населената предимно с етнически сърби полуавтономна част, ако резолюцията за геноцида в Сребреница бъде приета.

"Босна и Херцеговина достигна своя край, или по-точно, тя беше доведена до края си от онези, които се заклеха в нея“, заяви Додик в мрежата X вчера. "Единственото, което остава, е всички ние да положим усилия да бъдем добри съседи и да се разделим в мир", добави той.

За да бъде приета проекторезолюцията, тя трябва да бъде одобрена от мнозинство от държавите-членки на ООН. Русия и Китай, които са традиционни съюзници на Сърбия, вероятно ще гласуват против резолюцията, отбелязват белградските медии.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пълна

    24 7 Отговор
    Пародия.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 О ОН Гледайте и Спрете Геноцида в Газа

    24 5 Отговор
    Каква Сребърница!!! Еврейна ви Скъса Публично пред Целия свят Резолюцийката!? ООН Марионетки безгласни, Станахте за Смях!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ф16Вайпър

    12 14 Отговор
    Сърбетата колкото и да отричат,геноцида в Сребреница е факт,кога нашето правителство ще постави въпроса за тежките репресии над българите в бивша Югославия,сърбите имат да отговарят за страшно много работи
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българин

    5 3 Отговор
    Заради зверствата над Българите в Македония много ще има да го ядат сърбоманите. От днес ще бъдат официално признати за геноцидна нация, каквато са били винаги. Един обикновен проект на Византия, след това станаха галеното дете на Европа, а сега са обикновени роби на Русия и Китай. Сърбе на върбе! Граница с Хърватска!
  • 9 БПФ

    4 1 Отговор
    Дори инспекторката, написала доклада за тоя "геноцид", публично призна, че го е фалшифицирала под натиск и заплахи !!!
    Това са фактите, каквото и да да ни причинили сърбете на нас в миналото...