Last news in Fakti

23 Май, 2024 09:56 1 602 33

Макрон обеща да задържи френските войски в Нова Каледония колкото е необходимо

  • еманюел макрон-
  • нова каледония-
  • френски войски-
  • размирици

Той обяви, че ще започнат нови операции, за да се гарантира пълното възстановяване на реда

Макрон обеща да задържи френските войски в Нова Каледония колкото е необходимо - 1
Снимкa: БГНЕС

Президентът Еманюел Макрон обеща да задържи полицейските подкрепления в Нова Каледония колкото е необходимо, за да възстанови мира, предава Ройтерс. Той обяви, че ще започнат нови операции, за да се гарантира пълното възстановяване на реда, като подчерта, че няма алтернатива на този подход.

По време на среща в Нумеа, столицата, с политически и бизнес лидери, Макрон очерта своята стратегия. Тази среща беше важна, тъй като включваше кметове от районите, които са най-засегнати от последните бунтове, заедно с лидери, които са както за, така и против френските връзки.

Нова Каледония преживя размирици, пътищата бяха блокирани от барикади и протести. Жителите използват социалните медии, за да споделят безопасни маршрути за достъп до основни услуги като храна, газ и лекарства.

Макрон, след като огледа засегнатите от бунтовете райони с хеликоптер, предприема практически подход към кризата. В отговор на извънредното положение ще бъдат изпратени допълнителни 3000 полицаи, за да поддържат реда, мярка, която Макрон заяви, че ще продължи дори по време на Олимпийските игри в Париж, ако е необходимо. Той обяви, че извънредното положение ще приключи, след като блокадите бъдат вдигнати от протестиращите.

Сърцевината на безредиците се крие в страховете относно избирателната реформа, приета от законодателите на Франция.

Протестиращите твърдят, че тази реформа може да отслаби влиянието на местното население, което съставлява 40% от 270 000 жители на острова, върху резултата от бъдещи референдуми за независимост.

Въпреки напрежението Макрон все още не е определил дата за ратифициране на конституционната реформа, което изисква одобрение от двете камари на парламента.

Срещата на Макрон също включваше значими местни лидери, което сигнализира за опит за ангажиране в смислен диалог.

Целта, според Макрон, е всички страни да бъдат върнати на масата за преговори без предубедени планове, като се фокусира както върху възстановяването след бунтовете, така и върху бъдещата политика.

Въпреки това FLNKS, група за независимост, изрази желание Макрон да отложи избирателната реформа и да даде повече време за дискусии за бъдещето на острова.

Анексирането на Нова Каледония от Франция през 1853 г. и нейният статут на отвъдморска територия от 1946 г. насам отдавна са спорни точки.

Островът, който е основен производител на никел, е изправен пред икономически предизвикателства, като значителна част от населението му живее под прага на бедността. Размириците се отразиха и на туризма, блокирайки хиляди посетители. Усилията на Франция, Австралия и Нова Зеландия да евакуират хората подчертават международното измерение на кризата.

Ангажиментът на Макрон за възстановяване на реда в Нова Каледония отразява сложното взаимодействие на историческите оплаквания, изборната политика и спешната нужда от диалог и помирение.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 2 Отговор
    Преди малко Кирил Петков беше е заведението ми,яде риба и се задави с кост. Голямо кашляне беше,стана червен,като домат .

    Коментиран от #8

  • 2 Чочо

    40 3 Отговор
    То , като в Украйна,бе.
    Само че ,две различни виждания за Макрон.
    Спасители...ама не!
  • 3 Съвсем

    40 3 Отговор
    скоро, ще бъдат нагонени със силни шутове по задниците. Това е повече от ясно.
  • 4 Робеспиер

    47 4 Отговор
    Свобода за Нова Каледония!
  • 5 да де

    41 3 Отговор
    На франсетата скоро и от там ще им бият шута.
  • 6 Спането с баба е вредно!

    30 3 Отговор
    От десет изпратени френски войника 9 се връщат в човали!
  • 7 мекият макарон

    33 3 Отговор
    Свобода за канаките от Н Каледония от френските колонизатори и робовладелци!

    Коментиран от #28

  • 8 Буха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Как ще е при тебе като е в Плевен?
  • 9 Кърлежи

    34 4 Отговор
    Кво майка си търсят в Нова каледония ? Я да им набиват по един шут отзад и да се омитат както франсетата така и алчните англосаксонци. Искат само да смучат от къде ли не и да живеят на чужд гръб включително и на нашия.

    Коментиран от #10, #15

  • 10 мдаа

    2 15 Отговор

    До коментар #9 от "Кърлежи":

    А трябваше просто да станат комунисти и освободители. Нали?

    Коментиран от #25

  • 11 грух

    24 4 Отговор
    западняците вече отвсякъде ги ритат.. масово ! кикики ...
  • 12 Солнцепек

    22 3 Отговор
    СВОБОДА ЗА НАРОДА НА НОВА КАЛЕДОНИЯ! СМЪРТ ЗА КОЛОНИЗАТОРИТЕ!
  • 13 2024

    16 2 Отговор
    Да ги изгонят и от Френска Полинезия. Имах честта да посетя Бора Бора навремето. Спомням си, обаче пас-контрола в Папеете на летище Фаа как бързо вървеше опашката от ЕС, а тази от САЩ, Канада, Австралия и НЗ доста по-бавно вървеше. Аз тогава Фр. Полинезия я кръстиха ЕС в Тихия океан.
  • 14 СВД

    23 3 Отговор
    Ето, това е истинска окупация, а не Русия да си е на нейна територия! Вчера проверих дневника на германски герой от ВСВ! За действията на неговата дивизия, точно в района на Николаев и Херсон, хер Майер е записал прилежно, че се намира в Южна Русия! Дивизия Лейбщандарт, Вафен SS.
  • 15 456

    23 3 Отговор

    До коментар #9 от "Кърлежи":

    Много ще е хубаво, ако народа на Н. Каледония отхвърли Франция. Но това няма да стане без помощ от вън. Коренното население е по-малобройно и се доказа, че с референдум нищо няма да стане. А Франция вече претърпя доста поражения в Африка, а в Н Каледония има и богати залежи на никел, независимо, че коренното население живее в нищета. Експл0атация и 0грабване на природни ресурси това е запада
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Новокаледонски бабое--ц

    15 3 Отговор
    Путин и император Си оправят яко франсето.Макарона не знае на кой свет е...
  • 18 Макарончо

    14 1 Отговор
    там те чякат с Нов казан....
  • 19 Пена

    5 11 Отговор
    Коренните какво искат?
    Поне са случили на колонизатори.

    Коментиран от #23

  • 20 Некой си

    13 3 Отговор
    Значи, значителна част от населението на ФРЕНСКА ТЕРИТОРИЯ живее под прага на бедността, въпреки че същата ФЕЕНСКА територия е основен произвофител на никел.
    Що така, бе, баболюбецо?
  • 21 Артилерист

    16 3 Отговор
    "Отвъдморска територия" е новата модерна измислица, вместо навяващата потисничество "колония". Франция има още 12-13 такива "отвъдморски" колонии, които ограбва безжалостно. Става дума за местни природни богатства, като никел, злато, уран и др. От разбунтувалия се наскоро Нигер разбрахме, че Франция "изкупува" уран за своите атомни електроцентрали на цена 270 ПЪТИ ПО-НИСКА, отколкото е на международните пазари. За никола на Нова Каледония, за златото на Корсика и тн., е абсолютно същото. После пропагандно заблудените ми разправят, че "цивилизованите" империи са богати, защото са много циливилизационно напреднали. Нищо подобно. Те ограбват, дерат до кокал и държат в безпросветност поробените колонии. Така е с всички бивши империи и настоящи водачи на Запада плюс американците...

    Коментиран от #31

  • 22 Където стъпи Франция настъпва геноцид

    13 3 Отговор
    Няма нужда да споменаваме Мали, Алжир, Руанда които са далеч от нас. Достатъчно е да си спомним случилото се у нас със западните покрайнини които бяха окупирани от френски войски
  • 23 Аха верно

    8 3 Отговор

    До коментар #19 от "Пена":

    те и Виетнамци, Алжирци, Мароканци, Нигерийци и други също случиха и "получиха"
  • 24 С сега да питам

    12 2 Отговор
    Кой е окупатора и кой е жертвата.ценности
  • 25 Кърлежи

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "мдаа":

    За индивиди като теб всеки, който е против англосаксонските и всички западни кърлежи са комунисти. Само вие носите "демокрация" независимо, че никой не ви я иска. Така демократично твоите господари разсипаха една камара държави по света като Сърбия, Либия, Ирак, Сирия, Афганистан, Виетнам и т.н. и т.н. под предлога, че ги управляват "диктатори". Демократично засипаха Сърбия с бомби с обеднен уран, Япония с две атомни бомби и т.н. все ДЕМОКРАТИЧНО нали? И който не е съгласен с теди евроатлантически прийоми и действия задължително е комунист.

    НЕ ДРАГИ МИ СМЕХУРКО, ХОРАТА СИ ИСКАТ СВОБОДАТА И НЕ СА КОМУНИСТИ, НО ВИЕ СТЕ ФАШИСТИ.

    Коментиран от #27

  • 26 Атеш айдар марийка-мир изливка джамбаз

    5 1 Отговор
    Хахаха,вмеско в уркия френските войници бяха пратени в нова каедония
  • 27 456

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Кърлежи":

    Какво ще му обясняваш на този? Знаеш.,че запада първото нещо което унищожават е образованието и най-вече историята. Та и този. От не чел човек, какви размисли да има? Лошото е, че и той ще гласува по команда
  • 28 така е

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "мекият макарон":

    макарончо! Бебето може да ги учи на ла менет по пограма...Макаронов в друга зала за предналите мераклий....
  • 29 Българка

    2 0 Отговор
    Свобода и независимост за Нова Каледония.Френски жаби ,одете си дома.
  • 30 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ВЪЗМОЖНО ЛИ Е И НОВА КАЛЕДОНИЯ ДА СЕ ОБЪРНЕ КЪМ "ВАГНЕР "- ЗА СЪДЕЙСТВИЕ !?!?!?!?

    Коментиран от #32

  • 31 Ветеран от протеста

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Артилерист":

    Евалла за мъдрите думи!!!Ганьо да си води записки и първите 30дни сутрин да ги повтаря.
  • 32 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "ПЕНКО":

    Що пък не.
  • 33 Пена

    2 1 Отговор
    Оф, що ли изобщо се занимавам, но ако си тръгнат франсетата, ще си намерят други " освободители ".
Новини по държави: