Last news in Fakti

24 Май, 2024 10:09 1 169 22

Властта в Берлин търси отговорност от преподаватели след пропалестински студентски протести

  • германия-
  • протести-
  • палестина

Не трябва да има нито заплахи, нито обиди, нито одобряване на криминални престъпления, заяви правосъдният министър Бушман

Германският министър на правосъдието Марко Бушман разкритикува преподавателите за ролята им в неотдавнашните пропалестински протести в германските университети и призова и те да понесат отговорност, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Лично аз бих искал преподавателите да насърчават своите студенти да представят аргументи. В университетите по-специално трябва да има значение по-силният аргумент, а не по-силният крясък", каза министърът пред медийната група „Функе“.

„Не трябва да има нито заплахи, нито обиди, нито одобряване на криминални престъпления“, добави министър Бушман.

В германските университети продължават протести във връзка с действията на Израел в конфликта в ивицата Газа, като студенти изразяват солидарност с палестинците. Окупация в Берлинския свободен университет преди няколко седмици беше прекратена от полицията.

В четвъртък полицията разчисти части от Хумболтовия университет в Берлин, които бяха окупирани от около 150 пропалестински активисти.

Ръководството на университета първоначално толерира окупацията и избра да влезе в диалог с окупаторите и преподавателите, въпреки че стана обект на широка критика от страна на политиците.

Бушман, член на ориентираната към бизнеса Партия на свободните демократи, каза, че „Хамас“ е отговорен за страданията в Газа и подчерта отговорността на Германия към Израел, добавяйки, че тези, които не са съгласни с тази позиция, могат да се възползват от свободата на изразяване.

„Границата се достига там, където се извършва или подбужда насилие, където се нарушават личните права или се използват символите на терористични организации“, каза Бушман.

Според правосъдния министър младите хора трябва да разрешават конфликтите с рационални аргументи, вместо „да се надвикват с останалите или да ги заплашват с юмруци“.

Бушман защити полицейските операции: „Университетите са специални места, но те не са извън закона. Демонстрациите в университетските кампуси подлежат на същите правила като останалите демонстрации“, каза Бушман.

„Ето защо, разбира се, е правилно полицията да се намеси, когато законът е нарушен“, посочи германският министър на правосъдието.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    17 4 Отговор
    Немските фашисти винаги са подкрепяли геноцида по Света където и да е!
  • 2 АБВ

    6 6 Отговор
    Само депортация

    Коментиран от #6

  • 3 Българин 🇧🇬

    16 4 Отговор
    Германия е ротшилдска колония
  • 4 Калпазанин

    20 3 Отговор
    На това ми викали демокрация, с повечето немци какво мислят по въпроса и защо алтернатива за Германия набира скорост
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Полковник

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "АБВ":

    Правилно.
  • 7 Констатация

    12 4 Отговор
    Мирните протести обичайно не постигат целите си и са начин единственият начин да се изрази несъгласие с държавните политики,докато протестите на BLM в САЩ не само не бяха мирни,но в последствие доведоха до политически промени.
  • 8 И защо пък

    21 3 Отговор
    преподавателите да не са след "пропалестинските" студенти ? Така наречените "Пропалестински" протести реално са против израелският геноцид и са абсолютно справедливи !

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 "полицията разчисти"......

    18 3 Отговор
    (Да живее нацизма ! Да живее атлантическият нацизъм и "разчистването" ! Да живеят атлантическо нацистките диктатури) ...... Позор за политиците в Европа, позор за САЩ !
  • 11 Луд

    22 3 Отговор
    С една дума няма да изразяваш собственото си мнение - което е истина- , а някой ще ти каже кое е правилно и кое не. Хамас била виновна , какво търсят израелската армия на територията на Палестина и защо всяка година земята на Палестина намалява , а на Израел расте . Браво на всички будни хора по света , които не се страхуват да кажат на висок глас истината.
  • 12 Гост

    18 0 Отговор
    Къде остана правото на лично мнение и свободата да го изразяваш открито? Ако се търкалят с еднополови, може да го афишират пред всички, но да подкрепят друга страна, при това в чужд конфликт било недемократично и се преследва. Демокрацията така се изкриви, та чак не прилича на себе си.
  • 13 Защо бе Наци?

    15 3 Отговор
    Избихте 8 милионна еврей!Сега ги оставяте ,така да избиват палестинците???Ама,че двуличие !

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ......

    4 12 Отговор

    До коментар #13 от "Защо бе Наци?":

    Палестинците са терористи за които избиването на деца,жени,стари хора,невинни,го нямат за нищо. Отговорете си на въпроса,защо 13-14 г . арабски деца стрелят с автомати и убиват?Защо зверствата които извършиха арабите на 7 октомври 2023г., спрямо евреите,нямат никакво нормално обяснение. Да изпечеш бебе във фурна пред изпадналите в ужас вързани родители, това какво е? Сега,когато арабите са на колене,"олеле мале".Само,че аз въобще не ги съжалявам.Арабите да си понесат заслужените последици.Който ги харесва,да си ги прибере у дома.За мен те не са хора
  • 16 ......

    4 10 Отговор

    До коментар #8 от "И защо пък":

    Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?
  • 17 Завладяване на Европа

    6 3 Отговор
    Исляминизацията на Европа набира ход подкрепена от ходжите и емирите на богатите арабски държави. Съвсем очевадно е, че нелегалната имиграция в Европа не дава признаци на забавяне, като данните през първите два месеца на 2024 г. показват 31 200 незаконни преминавания на границите, което е същото ниво като почти рекордните числа от миналата година, съобщи граничната агенция на ЕС „Фронтекс“ Особено висок ръст от 541 процента има в броя на имигрантите по западноафриканския маршрут към Европа през последните два месеца. „Западноафриканският маршрут остава най-натовареният миграционен маршрут в ЕС, като пристигащите през януари и февруари 2024г., достигат близо 12 100. Това е най-големият брой мигранти, регистрирани за тези два месеца, откакто „Фронтекс“ започна да събира данни през 2011 г.“, обяви европейската агенция. През последните месеци престъпни групи, базирани в Мавритания, които се фокусират върху трафика на хора, изпращат мигранти от Субсахара, преминаващи транзитно през страната до Канарските острови, които принадлежат на Испания, но се намират край бреговете на Африка.
  • 18 Завладяване на Европа

    6 4 Отговор
    . Контрабандистите тъпчат тези хора в лодки, което представлява сериозна заплаха за живота им, но осигурява по-високи маржове на печалба за бандите. Други маршрути също отбелязват големи скокове, включително източносредиземноморския маршрут, който бележи ръст от 117 процента. Маршрутът на сирийски и афганистански мигранти минаващ през Турция, България, Западна Европа също е в динамика. На този фон палестинците спокойно могат да мигрират в богатите арабски държави, Египет, Йордания и в Анадола-Турция. Само ,че това не се вписва в политиката на ходжите и емирата на Катар, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия,Бахрейн, Египет и т.н. Странно защо Дипломацята на ЕС не реагира над надвисналата опасност по очевадното превръщане на християнският континент Европа в ислямски.
  • 19 Обръщение до комисарите от ЕС

    5 7 Отговор
    Господа комисари от ЕС, крайно време е, ислямът да се забрани в Европа. Не случайно го наричат и иcлямoфашизъм, поради "случайните" му прилики с нацизма. Пристигащите мигранти в ЕС, да подписват декларация за отказ от исляма и чак тогава да им се дава убежище. На установилите се мигранти , също в 5 дневен срок следва да подпишат декларация, а при отказ връщане в страната от която е дошъл. Пълна забрана за жените на носене на бурки и хиджаб. Ако иска християнска Европа да спре постепеннната исляминизация на континента, като начало трябва да направи това. Не позволявайте на исляма да възтържествува, като убие свободата и демокрацията на Европа и въведе законите на ШЕРИАТА.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ний ша Ва упрайм

    1 0 Отговор
    туй Бушман звучи семитско не арийско!
Новини по държави: