Last news in Fakti

24 Май, 2024 22:07 1 856 15

Германия предупреди: Не трябва да влизаме в търговска война с Китай

  • германия-
  • г-7-
  • китай

Това стана по време на срещата на финансовите министри от Г-7 в Северна Италия

Германия предупреди: Не трябва да влизаме в търговска война с Китай  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на финансите Кристиан Линднер предупреди да не се влиза в търговска война с Китай на фона на дебата за евентуални наказателни мита от страна на Европейския съюз върху китайски продукти, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Линднер заяви, че страните от ЕС трябва да реагират на дъмпинга и нелоялните практики, но не трябва да отслабват свободната и справедлива световна търговия като цяло, "защото при търговските войни има само губещи, те не могат да бъдат спечелени".

Линднер направи изказването си по време на среща на финансовите министри от Групата на седемте (Г7) богати демократични държави в Северна Италия.

Сред темите за обсъждане на срещата са възможният съвместен отговор на индустриалната политика на Китай и за справяне с конкуренцията на субсидирания китайски износ.

Миналата седмица САЩ наложиха специални мита върху вноса на електрически автомобили, полупроводници, слънчеви батерии, кранове и други продукти от Китай.

САЩ обвиниха Китай, че нарушава конкуренцията чрез значителни държавни субсидии, което позволява на китайските компании да подбиват цените на американските си конкуренти с изкуствено занижени цени.

Китай също така изнася големи количества продукти за Европа, включително нарастващ брой електрически превозни средства.

Преди срещата в Италия министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова за ясен и единен фронт между САЩ и ЕС срещу свръхкапацитета на китайското производство.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирчо и Кокорчо

    28 3 Отговор
    Ако от посолството кажат - влизаме!
  • 2 германия умре

    22 4 Отговор
    сега сте дойчистан

    Коментиран от #4

  • 3 европеец

    18 2 Отговор
    Германчето да го дyха под водата.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Русофил

    4 3 Отговор
    С Китай не. Пращайте Таурусите по-скоро.
  • 6 От страни

    16 2 Отговор
    Трябва-не трябва - кой ви пита па вазе? Дават заповед краварите и напред. Краварите трябва да напускат Европа ама преди да я напуснат да са сигурни че Европа е във хаос. Та така да е изпокарана с Русия и Китай че да няма възможност да търгува с тях. А за сметка на Европа ще се издигне Краваристана. Така че тия зелено-бембелени само ще викат Ес, сър.... Ноу, сър.
  • 7 Хайли лайкли

    10 2 Отговор
    Швабите всеки ден като минават покрай Tiergarten, виждайки двата съветски танка на пиедестала бързо се отрезвяват и дърпат ръчната точно преди бранденбургската врата, защото не са сигурни след нея върху Райхстага кое точно знаме се вее.
  • 8 Путин ги изпързаля тежко

    10 2 Отговор
    Скоро и другаря Си
  • 9 Пецата

    6 1 Отговор
    Жълтите са много и ше ни бият на бой 😆
  • 10 Тонката

    9 1 Отговор
    "Германският министър на финансите Кристиан Линднер предупреди да не се влиза в търговска война с Китай на фона на дебата за евентуални наказателни мита от страна на Европейския съюз върху китайски продукти...."

    Да, ама Не!

    "ЕС ще бъде принуден да последва тарифите на Джо Байдън срещу Китай, независимо дали му харесва или не. В противен случай Европа сама ще се изправи пред концентрирания търговски шок от хищния меркантилизъм на Си Дзинпин.

    Европа ще се превърне в основното сметище за прекомерното свръхпроизводство на промишлени стоки в Китай, наводнена от автомобили, батерии и компоненти за чисти технологии, които заедно представляват екзистенциална заплаха за европейския социален пазарен модел."

    Това част от публикация в The Telegraph озаглавена:

    "China’s next shock is coming – and Britain and Europe are sitting ducks"

    Кой обаче превърна Китай в това, което е днес? Същите тези "западни общества", които нямаха нищо против евтината китайска работна ръка и изнесоха производствата си там!

    "Първоначалният „китайски шок“ удари развития свят през 90-те и началото на 2000-те години, след като Китай отвори вратата за офшорни заводи на западни мултинационални компании. Американски и европейски компании можеха да използват огромната резервна армия на Китай от евтина работна ръка. Делът на печалбата от БВП в САЩ се повиши до крайности, невиждани от 1929 г. Това беше епоха на тайно споразумение между западния капитал и китайския комунизъм. Това
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тонката

    5 1 Отговор
    Това е цинизъм в най-чистив му вид....🤣
    Защо обвиняват Китай за това, което самите те го превърнаха? Защо Apple примерно не започне да си произвежда електрониката си в САЩ, а се врат в Китай и Индия? Що? Щото айфоните ще станат непродаваеми! Това е само пример, но вяжи за всичко.....🤣
    И сега, Китай и Си са виновни....Ами изнесете от там и произвеждайте в собствените си държави, това, което произвеждате там....Елементсено е! И всичко ще е цветя и рози, нали?🤣
  • 14 Забрана

    2 1 Отговор
    На всичко китайско за Европа. Точно след няколко месеца - голи, гладни и уплашени.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: