Last news in Fakti

26 Май, 2024 18:14 1 893 11

Опозицията изведе десетки хиляди пенсионери на митинг в Анкара

  • турция-
  • анкара-
  • митинг-
  • пенсионери

Забелязваха се лозунги „Стига вече“, „Няма да плащаме за цената на кризата“, „Пенсионерите са гладни, хората в двореца са преяли“

Десетки хиляди пенсионери се събраха днес на митинг в Анкара, организиран от лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Йозгюр Йозел, предаде БТА.

На митинга на централния площад Тандоган присъстваха кметът на Анкара Мансур Яваш, заместник-председателката на НРП Гамзе Ташчъер, лидери на пенсионерските клонове на основните синдикати ДИСК и КЕСК, на Съюза на пенсионерите, на Независимия съюз на пенсионерите и др.

Редица булеварди в района на проявата бяха затворени. Затворена бе и метростанцията „Анадолу/Анъткабир“, на която се намира площад „Тандоган“.

Непосредствено преди началото на митинга метростанциите бяха препълнени с хора, главно пенсионери, видя кореспондентът на БТА в турската столица.

Десетки хиляди пристигнаха за митинга от различни окръзи в Турция.

В района на площад Тандоган бяха взети изключително засилени мерки за сигурност, като имаше два пункта за проверка преди навлизането в зоната на митинга. В района бяха изпратени и тежко въоръжени служители на специалните сили за сигурност.

Освен много пенсионери, на митинга днес присъстваха и млади хора, както и деца – внуци на пенсионираните служители.

Демонстрацията под надслов „Големият митинг на пенсионерите“, започна в 14 ч. Проявата бе открита с турския химн, след което последва реч на заместник-председателката на НРП Гамзе Ташчъер.

Пенсионерите, които развяваха турски флагове, знамена с изображението на основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк, флагове на Народнорепубликанската партия, издигнаха различни лозунги, включително „Стига вече“, „Няма да плащаме за цената на кризата“, „Пенсионерите са гладни, хората в двореца са преяли“, „Не на мизерията и глада“, „Откраднахте живота ни, бъдещето ни и мечтите ни“, „За нормален човешки живот и за права“. Основните искания на пенсионерите са за по-достойни пенсии на фона на високата инфлация в Турция и обезценяването на националната валута.

По време на речта си днес лидерът на НРП Йозгюр Йозел, който бе приветстван от събралото се множество, отправи остри критики към правителството, в частност към финансовия министър Мехмет Шимшек.

Председателят на НРП обеща да се ангажира с приемането на серия от мерки, свързани с подобряването на живота на пенсионерите в Турция.

Нека приемем закон, според който най-ниската пенсия не може да бъде по-малка от минималната работна заплата, заяви Йозел.

Той отправи призив и за премахване на доплащането за лекарства при купуването им с рецепти от страна на пенсионерите.

Йозел посочи още, че сметките за ток и природен газ трябва да бъдат намалени с 25 до 40 процента.

По време на митинга няколко пъти бяха викани линейки заради припаднали възрастни хора. В следобедните часове в турската столица стана много топло въпреки хладното време сутринта. Много от пенсионерите на митинга бяха с шапки, други носеха чадъри с цел да се пазят от слънцето.

Наскоро лидерът на кемалистката формация НРП Йозел обяви, че отсега нататък партията ще организира тематични митинги.

Ще излизаме на улицата за всички, които имат проблеми, за тези, които са били ощетени. Ще се борим за техните демократични права на площада, каза той.

През януари Йозел се срещна с пенсионери в централата на НРП в Анкара, където изслуша проблемите на пенсионерите, включително във връзка с ниските им пенсии.

НРП спечели местните избори на 31 март в Турция. Това бе първа победа за кемалистката формация от 1977 г. Много анализатори коментираха, че успехът на партията донякъде се дължи на новия ѝ председател Йозел. Той бе избран за лидер на НРП през ноември м.г.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    9 16 Отговор
    Клати му се столът на фашиста!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 АБЕ...

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сиганин":

    Личи си ти че си "сиганин"🤣🤣🤣

    Коментиран от #6

  • 5 Даааа

    17 6 Отговор
    Само бой на тия американски слуги, Ердоган отиде ли тия ще продадат Турция
  • 6 Сиганин

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "АБЕ...":

    Личи си и ти какво си, споко
  • 7 Такааа

    8 0 Отговор
    Минималната пенсия там е 550 лева
  • 8 Е нали спечелихте изборите

    11 3 Отговор
    Все едно протестирате срещу себе си. Ами кметовете да подобрят положението на пенсионерите които са ги избрали. Примерно да им направят транспорта безплатен, да им плащат сметките от общинския бюджет, да им раздават безплатна храна и так далече, нали сега и ножа и баницата са в тях

    Коментиран от #10

  • 9 Аз съм пенсионерка

    11 2 Отговор
    Взимам минимална пенсия защото имам 10 год.стаж. а мои познати с 15/20годишен стаж взимат около 18000 лири. 2 пъти на год взимаме допълнителни плащания. Знаете че в Турция хората се пенсионират на 50 год възраст. Навършили 65 год.хора пътуват безплатно из цяла страна. Аз имам навършени 60 имам 50%нсмаление за пътни. Тия неблагодарни си мислят че ще дойдат на власт . И никой ама никой в Турция не е гладен ,по точно неблагодарен
  • 10 Даааа

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Е нали спечелихте изборите":

    Ама техните кметове почнаха да свалят турското знаме ,един кмет даже разруши паметник с турското знаме тия са продажници Америка ги подкокоросва
  • 11 1234567654321

    5 0 Отговор
    При едни ранни избори на ердоган ще му гарантират още 5 г. ще рече до 2029.
    Гласоподавателите в Турция първо наказаха опозицията гласувайки за Ердоган. После на кметските избори управляващите.
    Направили са го и пак ще го направят.
Новини по държави: