Last news in Fakti

26 Май, 2024 18:53 1 700 6

В Палма де Майорка излязоха на протест срещу наплива на туристи ВИДЕО

  • палма де майорка-
  • протест-
  • туристи

"Туристи, вървете си вкъщи!", скандираха десетки хиляди

Над десет хиляди души излязоха на улиците на курортния град Палма де Майорка на най-големия от испанските Балеарски острови - Майорка, за да протестират срещу наплива от туристи под наслова "Туристи, вървете си вкъщи!", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Мнозина носеха плакати с надписи "Нека кажем "Стига!" и "Майорка не е за продан" по време на протестно шествие снощи, отбелязва агенцията. Според организторите към протестите са се присъединили двадесет и пет хиляди души, които осъждат нарастването на броя на гостите на острова и на туристическите апарткомплекси на фона на жилищната криза.

В шествието можеха да бъдат видени много семейства с малки деца, ученици, студенти и възрастни хора, както и представители на синдикати, природозащитници и хора от други граждански организации, отбелязва ДПА.

Туризмът е жизненоважен за остров Майорка, но според преобладаващата част от населението от това перо се облагодетелстват малцина, докато мнозинството от местните, работещи в туристическия сектор, преживяват с ниски заплати при недостиг на жилищна площ, улични задръствания, шум и боклук по улиците, посочва ДПА.

Постоянно живеещи на Балеарските острови са близо 1,2 милиона души. Миналата година броят на туристите е скочил до близо 18 милиона, като 14,4 милиона от тях са били чужденци.

Вчерашният протест беше организиран, след като в четвъртък четирима души загинаха след срутване на част от двуетажния ресторант „Медуза Бийч Клъб“ на плаж в Палма де Майорка.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    23 2 Отговор
    Бил съм там много хубав остров с много усмихнато население, но дойдат ли англичаните и германците и става ужас. Мизерия ,боклуци навсякъде и така де
  • 2 Ний ша Ва упрайм

    11 6 Отговор
    ако нема туристи тия ша ручат мамули
  • 3 охи

    11 0 Отговор
    Ироничното е че голяма част от протестиращите са навлеци от Германия, Англия и пр., които изпонакупиха жилища там през годините докато самите те бяха туристи и сега го играят обидени "местни" на които им нарушават рахата! На истинските местни приходите им идват основно от туризъм, докато на тези от дебели "западни" пенсии!

    Коментиран от #5

  • 4 а що не излязоха на протест

    8 1 Отговор
    срещу наплива на пришълци от африка с канутата дето идват голи като пушки и живеят на техния гръб
  • 5 смешки на търкалета

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "охи":

    протестиращите са навлеци от Германия, Англия или са испанци работещи за 1000 евро чисто на месец
  • 6 мдда

    1 3 Отговор
    Излязоха, защото са кухи! Вместо да протестират срещу социалиста си!
Новини по държави: