Last news in Fakti

26 Май, 2024 21:14 1 338 20

Макрон: Отношенията между Франция и Германия са добри, но в Европа има какво да се желае

  • еманюел макрон-
  • германия

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер организира държавен банкет за почетния си гост в "Белвю" тази вечер

Френският президент Еманюел Макрон приветства дългогодишното партньорство на Франция с Германия днес, с началото на тридневното си държавно посещение в Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Това е първата визита на френски президент в Германия от 24 години насам, като двете европейски сили са изправени пред общи проблеми като заплахата за ЕС от инвазията на Русия в Украйна и крайнодесните политически партии, отбелязва агенцията.

"Отношенията между Франция и Германия са незаменими и важни за Европа", заяви Макрон малко след като кацна в германската столица Берлин заедно със съпругата си Брижит.

Той отхвърли предположението, че отношенията между двете страни, често описвани като "двигател на европейската политика", буксуват, посочва ДПА.

"Това не е вярно. Нашите отношения напредват", заяви Макрон. Той разговаря с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер по време на Фестивала на демокрацията, отбелязващ 75-ата годишнина от влизането в сила на Конституцията на Федерална република Германия (23 май 1949 г.).

Френският държавен глава обърна внимание на факта, че макар и понякога да има различия в индивидуални гледни точки по отношение на политиката, Берлин и Париж "накрая винаги стигат до съгласие".

"Ако Германия и Франция постигат съгласие, то в Европа има още много какво да се желае", отбеляза той, като подчерта важността на предстоящите между 6 и 9 юни избори за Европейски парламент.

От фестивала Макрон се отправи към президентския дворец "Белвю", където бе посрещнат с военни почести и френския химн.

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер организира държавен банкет за почетния си гост в "Белвю" тази вечер, преди двамата президенти да отпътуват утре за източния град Дрезден. Там Макрон ще произнесе реч, а във вторник е предвидено да бъдат в Мюнстер, в Западна Германия.

По-късно във вторник програмата предвижда среща между Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и министри от двете страни край Берлин.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точен

    19 2 Отговор
    Европа - слуга на САЩ.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Слуга на дявола

    6 1 Отговор
    за зеления е ясно че е на твърда д но явно тя преди да дойде до Зеленски преминава одобрение на Мактон и евро лидерите
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 А у нас

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    в ромските квартали кой влиза? Иначе е хубаво, че се информираш за света от фейсбук.
  • 7 От страни

    8 1 Отговор
    Къв е тоя пич до Макрон.......Оууу забравих - това е жена му.... Ве че съм съгласен да е бабе стига да е женска а не....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сатана Z

    12 1 Отговор
    Винаги се усмихва човек, когато чуе за трагикомичната сцена при подписването на капитулацията на Германия.

    В специално подготвената зала в Щабквартирата на Червената армия в Карлсхорст, Берлин, украсена с държавните флагове на страните победителки, се събират представителите на върховното командване на съюзниците, както и журналисти. Когато в залата влиза генерал-фелдмаршал Кайтел, за да подпише капитулацията, той вижда зад масата наредени подред зам. върховният клавнокомандващ на Въоръжените сили на СССР маршал Жуков, главният маршал на авиацията на Великобритания Тедер, командващият стратегическите въздушни сили на САЩ генерал Спатс. И когато погледът му стига до главнокомандващия френската армия генерал Тасини, германският фелдмаршал Кайтел учудено възкликва: „А, ама и тези ли са ни победили!". Този смешен факт се разказва през годините и се е превърнал в анекдот за изместването на историческата тежест относно това кой всъщност е победителят във Втората световна война.

    Коментиран от #13

  • 10 Читател

    3 1 Отговор
    Емануела бабата вдигна ли още самолета?😁
  • 11 ???

    4 2 Отговор
    Жената на Макарон е мъж с перука.

    Коментиран от #12

  • 12 Така е!

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "???":

    И това се знае от целия свят. Представете си в какво време живеем ...!
  • 13 Мхм

    2 6 Отговор

    До коментар #9 от "Сатана Z":

    Мислех че когато е стигнал до Жуков е попитал това Все пак нямаше ли един пакт Рибентроп Молотов

    Коментиран от #14

  • 14 Сатана Z

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мхм":

    Госпожо,верорятно знаете от къде идва израза: “Гаранцив—Франция”?.Ако не знаете,може да се опитате да понаучите това—онова преди да пишете простотии.

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Гориил

    4 1 Отговор
    Не мисля, че французите симпатизират на германците.Не бъдете наивни и лекомислени.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мхм

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Сатана Z":

    Не бепенди. Без руският бензин немците нямаше по далеч от Берлин да стигнат
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Токайто

    2 0 Отговор
    Земята се върти.Тия ми приличат на индиански вождове,купени от Големия брат да предоставят местното население и земи в негово разпореждане за шепа цветни камъчета и малко огнена вида.
  • 20 Звездите ми говорят

    2 0 Отговор
    Макаронгеронтофилът се жалва, че Европа била обиколена все от врагове. Като за Европа има предвид макарония и Германия, другите са без значение. Това декоративно петле даже не помисля, че то самото кукуригалниче се е превърнало в най-големият враг на Европа, не на неговата , а на всичката останала. Защо ми се привиждат изненадващи илюминации в паризийските полета по време на т.н. олимпиада, стригане на петльови гребени. Тежките загуби в Африка на макароните мира не им дават, как да си отмъстят на Масква. Но бойната негрия ще го настигне на неговия терен.
Новини по държави: