28 Май, 2024 13:05 1 905 5

Азиатски държави подписват договор за приятелство

  • казахстан-
  • централна азия-
  • инициатива-
  • договор-
  • приятелство

Казахстан се надява всички страни от Централна Азия да се включат в инициативата

Азиатски държави подписват договор за приятелство - 1
Снимка: М. Богданова ©

Вицепремиерът - министър на външните работи на Казахстан Мурат Нуртлеу изрази надежда, че споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество за развитието на Централна Азия в XXI век ще бъде подписан от всички страни от региона Нуртлеу заяви това след преговори в Астана със заместник-председателя на кабинета на министрите - министър на външните работи на Туркменистан Рашид Мередов.

"Обсъдихме подготовката за шестата консултативна среща на държавните глави на Централна Азия в Астана през август тази година. По-специално, ние считаме за важно да подпишем стратегията за регионално сътрудничество „Централна Азия – 2040 г.“ Освен това се надяваме, че споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество за развитието на Централна Азия през 21 век ще бъде подписано от всички страни от регион“, каза ръководителят на Министерството на външните работи на Казахстан.

По думите на Нуртлеу се обръща внимание и на развитието на транзитното и транспортното сътрудничество, като той съобщи още, че са постигнати договорености по отношение на развитието на железопътната линия Казахстан-Туркменистан-Иран „Астана и Ашхабад са важни и ефективни членове на трансконтиненталната система за превоз на товари. Вярваме, че развитието на маршрутите Азия-Европа и Близкия изток ще засили ролята на нашите страни в света. общност“, отбеляза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Казахстан е вече китайски, какво

    4 19 Отговор
    става със значителния брой с руснаци там?
    Си е казал на Путин:
    Ще ми прехвърлиш ли владението на Сибир или да организирам референдум?

    Коментиран от #4

  • 2 честен ционист

    18 5 Отговор
    България финишира без ни един приятел, отвсякъде оградена с врагове. Нещата не отиват на добре.

    Коментиран от #5

  • 3 Софийски

    2 8 Отговор
    Радев ще присъства ли?
  • 4 Мехмет

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Казахстан е вече китайски, какво":

    Дунавските виалети са наши
  • 5 Ердо

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Ние Ви пазим приятелю любезни !