Last news in Fakti

29 Май, 2024 20:24 2 692 59

Турският външен министър призова всички страни от ЕС да последват стъпките на Испания

  • испания-
  • турция-
  • външен министър на турция-
  • хакан фидан-
  • палестина-
  • независима държава

Във вторник Ирландия, Норвегия и Испания официално признаха Палестина за независима държава

Турският външен министър призова всички страни от ЕС да последват стъпките на Испания - 1
Снимкa: БГНЕС

Външният министър на Турция Хакан Фидан призова всички страни от Европейския съюз да последват стъпките на Испания и няколко други, като признаят Палестина за независима държава. Призивът му беше отправен по време на пресконференция в Мадрид, където към Фидан се присъединиха официални лица от Испания, Палестина, Саудитска Арабия, Катар и Йордания, предава БТА.

Фидан започна своето обръщение, като похвали Испания за смелото ѝ решение, което според него значително допринася за глобалния мир и сигурност.

„Испания, заедно с някои други европейски нации, направи огромен принос, като призна Палестина за суверенна държава“, каза Фидан. Той подчерта важността на това признание и насърчи други страни от ЕС да заемат подобна позиция.

Фидан обеща "да продължи да работи неуморно за решение с две държави, за регионален мир и сигурност", цитирано от БТА.

Във вторник Ирландия, Норвегия и Испания официално признаха Палестина за независима държава.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валдес

    9 0 Отговор
    Въпрос на Избор
  • 2 филип ейджи

    28 0 Отговор
    когато испания е прогонила евреите, турция ги е приела, а сега..
    така и българите ги пощадеха и днес биват унищожавани

    Коментиран от #8

  • 3 Яяяяя

    11 17 Отговор
    Ама тя Испания дава и милиони за Украйна. Няма ли призив от Турция и за това. Или на Ердоган му е кеф да печели от тази война. Двойният аршин д ясен
  • 4 жалко е

    8 15 Отговор
    След 20 год. Европа ще е окупирана от ислямистите !
  • 5 Ами като ги признаха

    7 23 Отговор
    сега Испания и другите да приберат ХАМАС в техните държави за да има мир в региона.Турция също може да вземе бойците от ХАМАС и да ги засели в Анадола.

    Коментиран от #28

  • 6 До Комисарите на ЕС

    13 6 Отговор
    Господа Комисари,
    Не подценявайте опасността, която донесе мощната бежанска вълна заляла старият континент с тенденция да стане ислямски. Обръщам внимание, че Фундaмeнтaлиcтитe, кoитo тoрмoзят хриcтиянcкa Eврoпa, нe ca пo-рaзлични oт cъбрaтятa cи, cъзнaтeлнo пoдпaлили прeди 30 гoдини хoтeл „Мaдъмaк“ в грaд Cивac. Тaм изгoряхa живи 35 души – чacт oт цвeтa нa турcкaтa интeлигeнция. Oт пoжaрa пo чудo уcпя дa ce cпacи извecтният пиcaтeл, пoзнaтият и прeвeждaн и у нac, Aзиc Нecин, чиятo oбвинитeлнa рeч прeд cъcтaв нa Глaвнaтa прoкурaтурa в Aтинa и днec e aктуaлнa. Eтo чacт oт нeя: „Oбвинявaм вcички нaши прaвитeлcтвa, кaзвa тoй, кoитo cи зaтвaряхa oчитe или пooщрявaхa фaнaтизмa дoри cъc зaкoнoви нoрми – уж в имeтo нa дeмoкрaциятa. Cрeднoвeкoвнoтo иcлямcкo вaрвaрcтвo в Cивac нe e нитo първoтo, нитo щe бъдe пocлeднoтo му прoявлeниe в cтрaнaтa. Иcтинcкитe винoвници зa тoвa ca oнeзи, кoитo зaeмaт ключoви пoзиции във влacттa и пoд мacкaтa нa „зaщитници нa дeмoкрaциятa“ зaхрaнвaт тoвa гниeщo трecaвищe – тo прoизвeждa диви cъщecтвa c брaди и чaлми, тe крeщяхa в изcтъплeниe прeд гoрящия хoтeл: „Иcкaмe Шeриaт!“ и „Cъд зa нeвeрницитe! следва

    Коментиран от #52

  • 7 До Комисарите на ЕС

    7 8 Отговор
    Шeриaтът нaвcякъдe e eдин и cъщ, eднaкви ca нeгoвитe прaвилa и зaпoвeди зa рязaнe нa ръцe и eзици, убивaнe c кaмъни нa нeвярнaтa cъпругa. Тoвa ca дoгми, извлeчeни oт Кoрaнa, и вcякaкви oбeщaния зa „cмeкчaвaнe, хумaнизирaнe и дeмoкрaтизирaнe“ нa иcлямa ca глупocти, лъжливи и нeприлoжими бacни. Дoкaтo гoвoря тук прeд вac, виждaм кaк прoдължaвa нacтъплeниeтo нa Шeриaтa, кoйтo вce пo-cмeлo oгoлвa зъби и вaди нoкти, ръмжи и дeбнe нoвaтa cи плячкa. Жaлкo зa Турция и нeйния нaрoд! Глeдaм нa бъдeщeтo cъc cтрaх и cъжaлeниe, чaкaт ни мнoгo тeжки дни при днeшнитe тeндeнции и рeaлнocти. Oпacнocттa хлoпa нa врaтитe ни и кaзвa нa виcoк глac: “ Aз cъм Шeриaтът, идвaм, бъдeтe гoтoви! Жaлкo зa Турция и нeйния нaрoд! Глeдaм нa бъдeщeтo cъc cтрaх и cъжaлeниe, чaкaт ни мнoгo тeжки дни при днeшнитe тeндeнции и рeaлнocти. Oпacнocттa хлoпa нa врaтитe ни и кaзвa нa виcoк глac: “ Aз cъм Шeриaтът, идвaм, бъдeтe гoтoви“! край
    България, гр.София, 2024г.

    Коментиран от #11, #39

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Даааа

    10 14 Отговор
    Колкото и да мразиш или не харесваш евреите и да ги подкрепяш или не, в момента те са прави. На 7-ми октомври ИЗРАЕЛ беше нападнат от терористите на ХАМАС, които извършиха невиждан по размери погром. Убийства, изнасилвания, отвличания и за капак изпичане на бебе във фурна пред очите на неговите родители. Абсолютни примати! Ужас! Не им ли узря главата на Европейците, че тия племена,милиони ислямски мигранти, където идат в ЕВРОПА искат да се спазват техните правила и обичаи. Искате да почнете да ходите забулени и в дълги дрехи посред лято. Да не пиете, да си стоите без нищо и по цял ден да се кланяте на Изток. Да ставате в 05,00 часа и да се молите и така 5 пъти на ден. Толко ли ви се иска да се върнем в 7 век
  • 10 Хмм

    11 14 Отговор
    Палестинците са терористи за които избиването на деца,жени,стари хора,невинни,го нямат за нищо. Отговорете си на въпроса,защо 13-14 г . арабски деца стрелят с автомати и убиват?Защо зверствата които извършиха арабите на 7 октомври 2023г., спрямо евреите,нямат никакво нормално обяснение. Да изпечеш бебе във фурна пред изпадналите в ужас вързани родители, това какво е? Сега,когато арабите са на колене,"олеле мале".Само,че аз въобще не ги съжалявам.Арабите да си понесат заслужените последици.Който ги харесва,да си ги прибере у дома.За мен те не са хора

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Факт

    9 10 Отговор
    Арабските държавни ръководители умишлено не пускат палестинците да мигрират в други арабски държави. Целта е, да тормозят евреите и това евреите го знаят - арабите са съгласни да хранят палестинците, но да стоят в Газа. Възниква въпроса толкова ли е късогледа американската дипломация и късогледа европейска дипломация,че не виждат хитрата игра на чалмите? Оказа се, че арабските ръководители са по находчиви от нашите политици и прочие държавни ръководители. Омерзително е всичко това. Идете сега в кв. „Овча Купел“ и с очите с вижте какво става! След 19 часът хората от квартала се заключват в жилищата, въобще навън не излизат. По улиците ще видите само светещи светофари, патрулните коли на полицията и тичащи кучета. Също такова е положението в Харманли, където местните хора искат миграционният център да бъде изнесен от градът, но от пусто в празно. И там хората вечер след 19 часът не излизат от жилищата. Страхът е повсеместен! Е, до там го докарахме.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Миротворец

    10 8 Отговор
    Египет и другите араби очевидно са лицемери не дават пукната пара за арабските им братя в Газа. Цялата арабска сган идва в Европа, а за някакви мижави като цифра 1-2 милиона палестинци да няма място в огромен Египет. Арабите са алчни манипулатори дето нямат никакви солидарност към останалите хора. Единствено мислят за бизнеса си, а пък палестинците кучета ги яли. Аз самият не разбирам какво са виновни евреите за тая мизерия в Газа, даже и в Библията си пише за Израел и Йерусалим, а за Газа не съм прочел да има нещо. Или да отиват в Египет или към Средиземно море да стават като раците земноводни.
  • 16 МИТ

    9 13 Отговор
    Нека ООН да приеме турските територии в държава Кюрдистан а Турция да бъде изхвърлена от НАТО и официално от всякакъв контакт или преговори със ЕС, да се раздели Турция на части която внася екстремизъм и днес така че да поомекнат имперските амбиции на Ердоган и Турция и тогава може да се връзумят да приказват нещо срещу Израел който беше нападнат без прецедентно от терористи, това наскоро наистина беше грешка в бежанския лагер но войната срещу Хамас не е

    Коментиран от #31

  • 17 Този

    11 10 Отговор
    Откъде накъде ще нарежда какво да се прави в ЕС. Турция не е страна членка на ЕС.

    Коментиран от #19

  • 18 Европеец

    9 6 Отговор
    Поведението на ислямските мигранти е възмутително! Като си хукнал към Европа и искаш да ползваш социалните помощи ще трябва да спазваш определени изискванияя. Ако искаш да си ползваш мюсюлманската религия ще мигрираш в Катар или друга богата арабска държава, а не в Християнска Европа. Щом идваш в Европа обаче, оставяш религията си там от където си дошъл и ставаш ХРИСТИЯНИН! Иначе самолета и обратно в Иран или Афганистан при талибаните. Да видиш що е то демокрация. А, нашти мигранти ми надянали бурки и чалми,че и шалвари даже и така се движат по територията на Европа! Срамота! Докога така?
  • 19 Защото са нагли

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "Този":

    и няма кой да ги постави на място. Засега САЩ им гледат само сеира.
  • 20 Демократ

    12 10 Отговор
    Защо все още ООН не е признал държавата КЮРДИСТАН? Докога Турция ще потиска демократичните процеси и вкарва в затворите борещите се за свобода кюрди?

    Коментиран от #56

  • 21 хххх

    8 7 Отговор
    Кога е било това турчин да дава акъл на европеец??
  • 22 Да бе

    8 9 Отговор
    Я си ги вземете тези терористи палестинците в Турция и си ги дундуркайте. Каква държава ще правят, нищо не работят, само да убиват могат.
  • 23 Християнин

    7 7 Отговор
    Като искаш да си ползваш религията ще мигрираш в Катар или друга богата арабска държава, а не в Християнска Европа. Щом идваш в Европа оставяш религията си там от където си дошъл и ставаш ХРИСТИЯНИН! Иначе самолета и обратно в Афганистан при талибаните. Да видете що е то демокрация.
  • 24 Иван

    4 5 Отговор
    Да последват стъпките на Тодор Живков, България и Варшавския Договор.

    Коментиран от #27

  • 25 Следовател

    5 7 Отговор
    По правило с терористи не се преговаря! Въпреки това последните седмици света е очевидец на това, че преговорите с ХАМАС стигнаха в задъненана улица. Хамас просто не желаят да освободят израелските заложници. Те се опитват да рекетират не само Израел, а целият свят, който според тях е длъжен да издържа палестинците. Крайно време е Турция да спре да обвинява ИЗРАЕЛ, а по скоро да си прибере палестинците, които на времето от Турция са отишле в Близкият изток, ивицата ГАЗА. До кога палестинците вместо да работят и се издържат, ще подкрепят терористи, ще купуват оръжия, а светът е длъжен да ги издържа. А главатарите на терористите трябва да бъдат изгонени от Катар и предадени на международен съд за тероризъм.
  • 26 ......

    5 7 Отговор
    Резолюцията на ООН от ноември 1947 препоръчва създаване на еврейска и арабска (не палестинска) държави. Арабелите в Израел започнаха да се наричат палестинци чак след 6-дневната война. Те никога не са искали държава. Имаха възможност да я направят няколко пъти, но не поискаха. Трансйордания окупира западния бряг на Йордан цели 18 години - от 1949 до 1967, защо не си основаха държава? Конфликтът с Израел не е нито за държава, нито за земя, нито за религия, а се базира единствено на сляпата омраза и завист на арабелите към евреите.
  • 27 Историк

    4 7 Отговор

    До коментар #24 от "Иван":

    Израел не е окупатор и няма геноцид. За какъв геноцид говорите, след като няма държава Палестина, има държава Израел от 1948 година с признаването от ООН. Първата държава признала Израел е СССР. После призната от САЩ, Англия, Франция и т.н. В областта Палестина живеят няколко арабски племена. За по удобно им викат палестинци носещи името на областта. Така както има египтяни, ливанци, сирийци, иракчани и т.н. Отново обръщам внимание, няма държава Палестина. Браво на България,която гласува срещу резолюция на ООН, осъждаща геноцида над палестински народ в Газа. Така България стана солидарна с Израел нападнат на 7-ми октомври 2023г от терористите на ХАМАС.

    Коментиран от #41, #42, #46

  • 28 Край

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "Ами като ги признаха":

    Арибите са живели по тези земи за разлика от хазарите дето са юдеи но не са евреи и никога не са живели там.

    Коментиран от #30, #43

  • 29 Преминаващ

    4 7 Отговор
    Палестинците да мигрират в Турция, откъдето са дошли на времето в Палестина и в останалите арабски държави, Египет, Катар, Бахрейн, ОАЕ, Саудитска Арабия и т.н. Нямат работа по вече в ГАЗА и останалите градове на Палестина. До тук бяха. Те са терористи.

    Коментиран от #45

  • 30 ......

    4 5 Отговор

    До коментар #28 от "Край":

    Газа е на неподходящо място .Малък анклав откъснат от Западния бряг ,Хамас не развива никаква икономика ,а само точи сметките на целия свят да ги изхранват и раждат по 7, 8 деца. Името Палестина не е по етнически произход, а измислени от римляните за да заличат древна Юдея. Прочетете Библията.

    Коментиран от #47, #48

  • 31 АКО ТУРЦИЯ

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "МИТ":

    ...излезе от НАТО, най-вероятно ще се съюзи с Русия и ако решат от Европа няма да остане нищо.

    Коментиран от #32, #37

  • 32 Това са

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "АКО ТУРЦИЯ":

    глупости.
  • 33 Обръщение до комисарите от ЕС

    4 6 Отговор
    Господа комисари от ЕС, крайно време е, ислямът да се забрани в Европа. Не случайно го наричат и иcлямoфашизъм, поради "случайните" му прилики с нацизма. Пристигащите мигранти в ЕС, да подписват декларация за отказ от исляма и чак тогава да им се дава убежище. На установилите се мигранти , също в 5 дневен срок следва да подпишат декларация, а при отказ връщане в страната от която е дошъл. Пълна забрана за жените на носене на бурки и хиджаб. Ако иска християнска Европа да спре постепеннната исляминизация на континента, като начало трябва да направи това. Не позволявайте на исляма да възтържествува, като убие свободата и демокрацията на Европа и въведе законите на ШЕРИАТА.

    Коментиран от #35, #38, #49, #50

  • 34 Експерт

    4 4 Отговор
    ЕРДО Е РЕШИЛ ДА СТАВА ВОЖД НА ИСЛЯМСКИЯ СВЯТ НО МАЙ ПЪРВО ТРЯБВА ДА ОТИДЕ И ДА ПОПИТА АЛАХ, А НЕ ЗНАЕ ДАЛИ ЩЕ ГО ПУСНАТ ДА СЕ ВЪРНЕ!

    Коментиран от #51

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Аз съм прост като Бочко

    5 3 Отговор
    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ! В ДЕМОКРАТИЧНА ЯПОНИЯ НЕ Е РАЗРЕШЕН СТРОЕЖ НА ДЖАМИИ, КАМО ЛИ БУРКИ И ХИДЖАБИ!!!
    ТАМ МОЖЕ, А ЕВРОПА КЛЯКА! Ш.В.Е.СТЕРИ НА ВЛАСТ!
  • 37 Дедо Пене

    0 3 Отговор

    До коментар #31 от "АКО ТУРЦИЯ":

    АКО БАБА ТИ БЕШЕ МЪЖКА, ТЕБ НЯМАШЕ ДА ТЕ ИМА!
  • 38 Сатана

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "Обръщение до комисарите от ЕС":

    Проблемът е че точно от ЕС подпомагат приемането на чужденци точно с ислямска вяра.Това е план , който се реализира постепенно във времето и вече е доста късно да се откажат изискванията на мюсюлманите. Първо ще има терор, за да убедят хората че има нужда от военна намеса, което явно е целта на глобалистите.

    Коментиран от #44

  • 39 Властта

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "До Комисарите на ЕС":

    Властта в името на Ердоган! Или по точно самия Ердоган си го каза не малко пъти.. "За мен демокрацията не е цел, а е стедство за постигане на моите цели" това е достатъчно.

    Коментиран от #40

  • 40 Анонимен

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Властта":

    Правилно.
  • 41 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Историк":

    Така,както има косовари........натовски косовари.
  • 42 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Историк":

    Кой нападна Кулите Близнаци в Ню Йорк--- Осама Бин Ладен или гнусния сатанински хазарски коварен евреин Лари Силвърщайн?
  • 43 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Край":

    Гнусния коварен хазарски евреин Еленски планира да живее там.
  • 44 КелеПир

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Сатана":

    Единственият начин да се спре така наречената от вас ислямизация в ЕС е демокрация за Близкия Изток но това едва ли ще го доведат.
    Нямат келепир.
  • 45 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Преминаващ":

    И хазарските евреи в Германия, Полска К. И Покрайна нямаха работа там.......либералите Адолф Хитлер и Степан Бандера им показаха пътя.
  • 46 Иван

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Историк":

    Израел е окупатор и има геноцид.
  • 47 Иван

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "......":

    Кой го откъсна??? Не са ли нацистките хазарски евреи?
  • 48 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "......":

    И евреите в Треблинка са били откъснати от евреите в Аушвиц.
  • 49 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Обръщение до комисарите от ЕС":

    Европа се контролира от сатанинските масони, които са на страната на исляма.
  • 50 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Обръщение до комисарите от ЕС":

    Австрийските и швабските сви.не имат повече симпатии към босанските муслеми, отколкото към българските православни християни.
  • 51 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Експерт":

    Няма връщане!!!...... все едно красиво момиче да избяга от гнусния сбъркан евреин Джефри Епщайн.
  • 52 Комисарите на ЕС

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "До Комисарите на ЕС":

    Чухме та ва.

    Коментиран от #53, #54

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Империя на злото

    0 0 Отговор
    няма да стане, те са на лизинг у краварите!
  • 56 Хаха

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Демократ":

    Щото Кюрдистан не съществува за разлика от Палестина фенче на Израел. ;)

    Коментиран от #57

  • 57 Демократ

    2 5 Отговор

    До коментар #56 от "Хаха":

    Палестина като държава член на ООН също не съществува. Значи за държавата Кюрдистан се мълчи, нищо не се говори по този въпрос, а за Палестина, че трябвало да стане държава, проглушиха ни ушите. Ето го двойният стандарт на мислене.

    Коментиран от #59

  • 58 Реалист

    1 1 Отговор
    Израел да си отстъпи държавата на палестинците ли? Това е несериозно! На всяка дискусия, където пропалестински екстремист се опитва да изкара Израел нехуманен, обикновено израелските защитници задават един въпрос - основополагащ въпрос за разбирателство: "Признавате ли правото на Израел да съществува?" При този въпрос проислямският или ислямският левичар млъква и не дава отговор. Отговорът на този въпрос е в дъното на всичко. Затова и арестите за хвърления камък. Като те замерят с камъни всеки ден, рано или късно ще ескалираш конфликта. Щом няма мирно разрешение, то непременно ще има военно, което се прави от Израел в момента.
  • 59 0387

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Демократ":

    Да ама не. Палестина има същия статут какъвто има Ватикан в ООН и е разпознат от повечето държави в света . Докато Кюрдистан не е разпознат никъде. Има само кюрдска автономна област в териториите на Ирак и това е то. Другите са сеператисти, терористи ,въоръжени оформление и групировки окупиращи голяма част от териториите на Сирия и планините в северен и североизточен Ирак . Докато Турция се разбира с автономната кюрдска област в Ирак и са срещали много пъти . Обаче не се разбира терористични групировки ,като ПКК и техните продължения. SDF който включва YPG,PYD и други се образува и от членове на ПКК и имат същата идеология . Докато също и доста кюрди в Турция са част важни държавни чинове и даже има и в армията служещи ,които не подкрепят Пкк и други организации отвъд границата .
Новини по държави: