2 Юни, 2024 15:35 1 289 58

Над 60 убити за последното денонощие в ивицата Газа

  • израел-
  • ивицата газа-
  • загинали

Министерството на здравеопазването съобщи за смъртта на над 36 400 палестинци в анклава от началото на войната

Над 60 убити за последното денонощие в ивицата Газа - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
Най-малко 60 души са били убити и 220 са ранени през последните 24 часа в ивицата Газа в резултат на израелски удари, съобщи Министерството на здравеопазването на Газа. „През последните 24 часа израелската окупация е извършила четири кланета на семейства в ивицата Газа, 60 мъртви и 220 ранени са приети в болници“, се казва в изявление на здравното министерство на анклава.

Повече от 36 400 палестинци са били убити и около 82 600 са ранени в резултат на израелските действия в ивицата Газа от октомври 2023 г. Министерството на здравеопазването на палестинския анклав публикува такива данни в канала си в Telegram.

„От началото на октомври миналата година до днес броят на жертвите на израелската агресия в Газа се е увеличил до 36 439, като други 82 627 души са ранени“, се казва в резюмето на отдела.

Ситуацията в Близкия изток рязко се влоши след проникването на бойци на Хамас от ивицата Газа на израелска територия на 7 октомври 2023 г., което беше придружено от убийството на жители на гранични селища и превземането на повече от 240 заложници. В отговор Израел започна военна операция в Газа с цел унищожаване на военно-политическата структура на Хамас и освобождаване на всички отвлечени.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Механик

    19 8 Отговор

    До коментар #2 от "Бен Гурион":

    Израел няма бъдеще! Той точно като всичко, което е изкуствено създадено- грозно е, не може да се размножава и не е трайно.

    Коментиран от #6, #56

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Демократ

    9 19 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Всички се втурнали да спасяват радикалните ислямисти от Хамас които направиха подземен град в Газа и го натъпкаха с оръжие в период когато са на издръжка на целия свят.Които създават поколение да убива и го фанатизираха.Да ,картините са покъртителни,но Израел иска да освободи заложниците,защо не ги освобождават ,защо съседните страни не приемат бежанци.Как ще признаят държава която постъпи като терорист която уби 1200 души в един ден. ?И как си го представят това признаване в този вид който е ,в две разпръснати територия,че искат и Източен Ерусалим.На Западния бряг е Витлеем

    Коментиран от #9

  • 7 Къпан пор

    5 20 Отговор
    Израел да си отстъпи държавата на палестинците ли? Това е несериозно! На всяка дискусия, където пропалестински екстремист се опитва да изкара Израел нехуманен, обикновено израелските защитници задават един въпрос - основополагащ въпрос за разбирателство: "Признавате ли правото на Израел да съществува?" При този въпрос проислямският или ислямският левичар млъква и не дава отговор. Отговорът на този въпрос е в дъното на всичко. Затова и арестите за хвърления камък. Като те замерят с камъни всеки ден, рано или късно ще ескалираш конфликта. Щом няма мирно разрешение, то непременно ще има военно, което се прави от Израел в момента.
  • 8 Египтянин

    7 20 Отговор
    Палестинците никога не са имали държава. Името Палестина не е по етнически произход, а измислени от римляните за да заличат древна Юдея. Прочетете Библията. Освен това, първо палестински народ няма. 4/5 от арабите от географската област Палестина произхождат от Египет, Ливан и Ирак. Половината Газа носят фамилия ал-Масри, тоест Египтянина. Земята на Палестина никога не е била тяхна и няма да бъде. Газа е на неподходящо място. Малък анклав откъснат от Западния бряг, Хамас не развива никаква икономика, а само точи сметките на целия свят да ги изхранват и раждат по 7, 8 деца. Второ: Арабите са нашественици и окупатори в земята на Израел и постоянно реват за пари. В Газа и Западния бряг (Юдея и Самария) влязоха милиарди от ЕС, ООН, Оман, Катар и кой ли не. Вместо да си развият икономиката, арабелите купуваха оръжия и строяха тунели. С тези дарени пари Арафат, Машаал, Хание станаха милиардери. Трето, палестинските араби никога не са искали държава. Не искат и сега, защото ако направят палестинска държава, ще спрат милиардите подаяния от ЕС и САЩ и ще трябва да работят. А, те са мързеливи.
  • 9 Пешо до шушляка

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Демократ":

    Ми те демократично избиха около 15000 деца за да им го върнат де. Тва оонето го разправя. В кой асс ви правят бре.
  • 10 най-малко 60 души са убити през

    18 3 Отговор
    последните 24 часа. До един всички са били цивилни граждани! .....Най-малко 36 439 палестинци бяха убити и 82 627 ранени във войната на Израел срещу Газа от 7 октомври насам. Президентът на САЩ Джо Байдън обяви че има израелски мирен план за постигане на прекратяване на огъня в Газа. Гордо и малоумно го заяви на 31 май 2024 г. Ден по късно беше и заявено че този велик план бил приет от Хамас....... Естествено че САЩ отново излъгаха и станаха смешни и новината дойде точно от Израел а от Хамас с подигравка отбелязаха , че групата все още чака да получи предложението...... Ей това са САЩ, ей това е лъжливият Байдън и неадекватният Блинкен.... лъжи и само лъжи, подлост и подкрепа на геноцида дефакто

    Коментиран от #29

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Няма по гнусно нещо

    21 5 Отговор
    от циониста! Нагъл, садистичен и изключително прост ! Алчността не я броя

    Коментиран от #19, #53

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Прокситата на пус'ик -

    6 13 Отговор
    Терористите от ХАМАС ..Удариха ...кьоравото! Като изпълняват поръчките на кремля ...сега ще ги занулят окончателно!
    СЛАВА ИЗРАЕЛЬЯ
  • 17 СЛАВА ИЗРАИЛЬЯ

    3 12 Отговор
    СЛАВА ...СЛАВА
  • 18 и всички тези варварски избити

    16 3 Отговор
    беззащитни жени ,деца и възрастни хора с участието , оръжията и помощта на цивилизования, демократичния европейски съюз

    Коментиран от #23

  • 19 Е, трябва ли да говориш така за

    1 8 Отговор

    До коментар #14 от "Няма по гнусно нещо":

    Вовик Шаломович - хуЙЛО ?!?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Нещо което се премълча в родните

    13 4 Отговор
    Ни "много независими и обективни" медии .....Във вторник Международният съд обяви, че и Мексико е поискало да се присъедини към делото на Южна Африка обвиняващо израелското правителство в извършване на геноцид срещу палестинския народ в Газа. !!!

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Кремл'ьовската пропаганда ще те

    5 10 Отговор

    До коментар #18 от "и всички тези варварски избити":

    Докара до лудост, БАВЕН!
    От кога брадати Чаршафи камилари и амуджи станаха.... жени и деца?!?
    Ха-ха-ха Терористите си остават Терористи,....вижв Патрона им отива бункера в кремля
  • 24 България помни

    8 1 Отговор
    Кои Терористи започнаха войната в Украйна и Израел!
    Сега ще игра Тоягата
  • 25 И като се реализира тази

    11 3 Отговор
    цел относно унищожаването на военно-политическата структура на Хамас какво следва ? Каква ще е следващата цел на престъпната държава Израел? Другата престъпна държава САЩ знае ли, и ще сподели ли?

    Коментиран от #27

  • 26 Не се премълчава

    3 8 Отговор

    До коментар #21 от "Нещо което се премълча в родните":

    Цял СВЯТ знае за 33 - те МИЛИОНА съветски граждани избити от фашисткия режим в кремля!
    А именно Партията изчишкала Престъпника в кремля издирван с международна заповед за арест
  • 27 Е, то е ясно

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "И като се реализира тази":

    КОМ- ФАШАГИТЕ от кремля
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ти ако ги слушаш тези ненормалници

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "най-малко 60 души са убити през":

    лъжливият Байдън и неадекватният Блинкен кви глупости говорят на предизборни срещи може да помислиш че даже са за Палестинците. Тотално шизофренно поведение на завършени шизофреници. Лъжат и окото им не мигва даже. Жалкото е че болшинството от американските медии са продажни и грам обективност няма. САЩ се превърна в такъв коптор какъвто света до сега не беше виждал. Нацизъм на квадрат! Американското правителство възприема една изцяло тоталитарна визия за обществото, в която запазването на интересите на националната сигурност на държавата - като пазител на интересите на финансовата олигархия - е основната му причина за съществуване и всяка опозиция трябва да бъде потиснат със сила.....Тази концепция беше формулирана в  дискусия по-рано този месец от бившия председател на Обединения началник-щаб на въоръжените сили Марк Мили и Алекс Карп, главен изпълнителен директор на отбранителния изпълнител Palantir. Карп обяви, че антивоенните протести са „инфекция вътре в нашето общество... Ако искате да спрете тези хора, трябва да сте готови да бъдете яростни“....

    Коментиран от #33, #43

  • 30 Българин

    10 4 Отговор
    Израел са терористи
  • 31 САЩ са терористи и нацисти реално

    13 3 Отговор
    Попитан от репортер, „Колко още овъглени трупове трябва да види, преди президентът да обмисли промяна?“ Кърби направо заяви, че няма да има „промени в политиката“.
    Когато Кърби беше попитан дали Белият дом ще направи нещо в отговор на осъждането на Израел и Съединените щати след ударите, той отговори:
    Президентът не взема решения и не провежда политика въз основа на проучване на общественото мнение. Той основава своите решения на собствените ни интереси за национална сигурност. Това изявление е публично признание от страна на правителството, че то съзнателно действа в противоречие с възгледите на огромното мнозинство от населението, което преобладаващо се противопоставя на американското спонсорство на геноцида в Газа.Освен това той твърди като основен принцип, че действията на правителството се определят не от волята на хората, а от интересите на „националната сигурност“ на държавата – тоест глобалните интереси на финансовата олигархия, от чието име държавата управлява......

    Коментиран от #34

  • 32 мхаа

    5 6 Отговор
    ...чалми фърчат навсякъде...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Е,колко....

    4 8 Отговор

    До коментар #31 от "САЩ са терористи и нацисти реално":

    МИЛИОН ВАТЕНКИ ФИРА а още нема 3 дня.
    Скоро ше разбереш колко

    Коментиран от #39

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Оскар Гренфел

    10 1 Отговор
    ====Докато Израел бомбардира линейки и изравнява бежански лагер, Нетаняху получава двупартийна покана да говори пред Конгреса на САЩ=====една статия от Оскар Гренфел, също евреин но НЕ и ционист .....
    Поканвайки израелския масов убиец да направи реч на специална съвместна сесия на Конгреса, лидерите на демократите и републиканците избухнаха: „За да надградим нашите трайни отношения и да подчертаем солидарността на Америка с Израел, ние ви каним да споделите визията на израелското правителство за защита на демокрацията, борба с терор и установяване на справедлив и траен мир в региона.

    Историческата аналогия, която разумен човек би направил, би била покана към Хитлер или Мусолини да обяснят своята „визия за мир“. ..... Потърсете статията хора, добра е ....
  • 37 НО МЪРСИ

    4 8 Отговор
    БОЙ И ЕРОТИКА ЗА МЯКАЩИТЕ МОСКАЛЯ, ЧАРШАФИТЕ, КАМИЛАРИТЕ, АМУДЖИТЕ, КОЗЕЛОВЪРИТЕ И БРАДАТИТЕ ЧАЛМАРИ.....БООООЙ БРЕЕЕЕЕ

    Коментиран от #38

  • 38 Русофил

    3 3 Отговор

    До коментар #37 от "НО МЪРСИ":

    👍👍👍👍
  • 39 И това не променя факта че:

    6 4 Отговор

    До коментар #34 от "Е,колко....":

    САЩ са терористи и нацисти реално нали? А само го потвърждава ....
  • 40 незнайко

    3 2 Отговор
    Кой сега е номер едно ? Явно не е господин ПУТИН ! Има и по жестоки от него личности ! Тях обаче не ги обсъждат и никой не им обръща внимание !!!
  • 41 И кога точно да питам

    7 2 Отговор
    по време на предизборната си кампания през 2020 г. Байдън каза на обществеността, че ще позволи на Израел да избие десетки хиляди палестинци и да умори от глад население от два милиона? А?
  • 42 Нали сте чували за

    6 3 Отговор
    "представителното управление" и за изразяването на народната воля? ....А за Първата поправка, „правото на хората да се събират мирно и да подават петиции до правителството за компенсиране на оплакванията“ чували ли сте ? Няма такъв филм вече. Всичко демократично във САЩ изчезва яко дим и се изгражда диктатура.
    Нима не виждате и не знаете, че в Съединените щати мирните събрания вече се криминализират? Наистина ли не знаете колеги че през последните два месеца близо 3400 американци бяха арестувани за мирни демонстрации срещу геноцида в Газа ? Хммм...... Иначе приказки ангро за Путин колкото искаш но реално много е вероятно точно в Русия демокрацията да е по реална вече....

    Коментиран от #46

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Нацисти сър, такива са си били винаги

    4 3 Отговор
    в САЩ, независимо какво се декларирали пред матриала ! ======= антивоенните протести са „инфекция вътре в нашето общество... Ако искате да спрете тези хора, трябва да сте готови да бъдете яростни“....====== САЩ просто повтарят Хитлер 1/1 !... на практика е плагиатствано от реч на Адолф Хитлер от април 1939 г. пред германското висше командване, ..

    Коментиран от #47, #49

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ЗА НАЦИСТИ ( НАЦ- СОЦИАЛИСТИ)

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "Нацисти сър, такива са си били винаги":

    ВИЖ СЪВМЕСТНИЯ ПАРАД НА РАЙХА И КРЕМЛЯ ПРЕЗ 1939г. В БРЕСТ! )))))))))
    ВИЖ СВАСТИКАТА НА БАНКНОТИТЕ ОТ 5 К И 10 К...РУБЛИ ОТ 1918...ДО 1922Г! )))))))))
  • 48 Хихи михи, хихи михи, ... ама е факт,

    4 3 Отговор

    До коментар #46 от "Хихихихихи":

    Нали мушмулЛ ? 3400 американци бяха арестувани за мирни демонстрации срещу геноцида в Газа нали ? Хиляди бяха бити и пребити..... В тази велика "демокрация" и още по арестите лежат барабар със десетки журналисти ...... и то в нарушение на собствената си конституция и закони

    Коментиран от #50

  • 49 А не беееее

    4 3 Отговор

    До коментар #45 от "Нацисти сър, такива са си били винаги":

    избиха индианците, заробиха чернокожите, пробваха се да избият виетнамците, обявиха за животни корейците, помляха сърбите поробиха българите ......
  • 50 Обективен

    3 2 Отговор

    До коментар #48 от "Хихи михи, хихи михи, ... ама е факт,":

    Всъщност, 2 пъти повече бяха задържани ( момичета студенти и т.н)-( 12 000) при мирното почитане смъртта на Навални!
    А иначе, за 1 плакат срещу Войната - можеш да се озовеш 15 г в затвора!
    Точно като в С.Корея

    Коментиран от #51, #52

  • 51 Глупости на ангро!

    3 3 Отговор

    До коментар #50 от "Обективен":

    Вярвай си на пропагандата. Но и така да е ...нали уж САЩ бяха демокрация?
  • 52 И каква тогава е

    3 3 Отговор

    До коментар #50 от "Обективен":

    демокрацията в САЩ,след като методите са еднакви с диктатурата в Русия?
  • 53 Има има ......

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Няма по гнусно нещо":

    По гнусно нещо от циониста е този който е съучастник в нацизма и геноцида му и го въоръжава ! САЩ! 8 пъти Блинкен ходи в Израел циркове да играе и на интересен да се прави точно заради обществените настроения а реално всеки път за нацизма и геноцида беше.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ПЕНКО

    2 2 Отговор
    ТРЯБВА ЛИ ДА БЪДАТ ИЗБИВАНИ ДЖАНГЪЛИТЕ -СЕМИТИ ЦИОНИСТИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ !!! ДНЕС ОБИКНОВЕННИЯ ГЕНИАЛЕН ЕВРЕЙСКИ НАРОД Е В СОБСТВЕН КОНЦЛАГЕР --НИКЪДЕ НАВЪН !?!?!? А ТЕЗИ КОИТО " ЖИВЕЯТ " В ДЪРЖАВИ ПЪЛНИ С АРАБИ И МЮСЛИМИ СА В ШОК -ВСЕКИ ДЕН !?САМО ДА ВИ "СВЕТНА " - ШОСТАКОВИЧ Е ЕВРЕИН / СИКОНД УОЛС / !!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #57

  • 56 Що си не гледаш механизмите?

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Познаваш ли някой древен народ, чиито преки наследници днес са на световната политическа и икономическа сцена? Познаваш ли някой, който е преживял фараоните, вавилонците, персите, Римската империя, Инквизицията, Хитлер, Сталин и иранските аятоласи? Идея си нямаш за какъв народ говориш.
  • 57 Виж ся, Пенко,

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "ПЕНКО":

    Арабите също са семити. Научи смисъла на думичките и после ги ползвай.
  • 58 Бойците на Хамас са 100 000 души

    2 0 Отговор
    Много още ще загинат.