3 Юни, 2024 14:38 1 152 11

Върховният лидер на Иран похвали ислямистките групировки за конфликта им с Израел

  • иран-
  • върховен лидер-
  • ислямистки групировки-
  • конфликт-
  • израел

Неговият предшественик на поста Хосейн Амир Абдолахиан, който загина при катастрофа с хеликоптер на 19 май заедно с президента Ебрахим Раиси, направи няколко пътувания до Бейрут по време на настоящия конфликт в ивицата Газа

Върховният лидер на Иран похвали ислямистките групировки за конфликта им с Израел - 1
Снимка: БГНЕС

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей отново похвали ислямистките групировки за конфликта им с Израел, предаде ДПА и БТА.

"Армията, която претендира, че е една от най-силните в света, се провали в собствената си страна", заяви Хаменей пред хиляди поддръжници в столицата Техеран.

Конфликтът в ивицата Газа е поставил "ционисткия режим на път, който ще завърши само с разпад и унищожение", добави той.

Върховният лидер на Ислямската република направи коментарите по време на реч по повод 35-годишнината от смъртта на иранския революционен лидер аятолах Рухола Хомейни. Речта се състоя в мавзолея на Хомейни в южната част на столицата.

Отделно от събитията в Техеран и.д. министър на външните работи Али Багери Кани посети днес Ливан.

Неговият предшественик на поста Хосейн Амир Абдолахиан, който загина при катастрофа с хеликоптер на 19 май заедно с президента Ебрахим Раиси, направи няколко пътувания до Бейрут по време на настоящия конфликт в ивицата Газа, за да се срещне с лидери от проиранската милиция "Хизбула" и палестинската групировка "Ислямски джихад".

Иран оказва финансова и дипломатическа подкрепа на палестинската въоръжена групировка "Хамас", която по време на опустошителните нападение на 7 октомври в Южен Израел уби 1200 души и плени 250 заложници, отбелязва ДПА.

Израел отговори с продължаваща повече от осем месеца инвазия в Газа, която предизвика възмущение сред международната общност поради огромните хуманитарни загуби на територията на палестинския анклав. Ръководеното от "Хамас" Министерство на здравеопазването в Газа твърди, че повече от 36 400 души са били убити по време на израелската военна операция.

Израел и Иран са в противоречие от 1979 г., когато Ислямската революция сваля от власт шах Мохамед Реза Пахлави и установява сегашния режим. Страните неведнъж са се доближавали до война, като през миналия месец след ескалация на напрежение между тях се стигна и до размяна на нападения с ракети и безпилотни летателни апарати, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джендъри

    10 11 Отговор
    Израел са подлога на САЩ и всичко им е позволено, за Украйна не, там руснаците са терористи!!!

    Коментиран от #3, #11

  • 2 Йов

    14 3 Отговор
    Тия чалми са луди
  • 3 Ангел

    12 12 Отговор

    До коментар #1 от "Джендъри":

    Изреаел се защитава както и Украйна!

    Коментиран от #8

  • 4 Сила

    9 1 Отговор
    Да избягва самолети, хеликоптери, автомобили и т. н..... Иначе да си ги хвали, а още по добре да си ги вземе дома пластелинците..


    От Европа, САЩ и другите цивилизовани страни и общности да си ги прибере в Иран..... Ама надали......

    Коментиран от #5

  • 5 Разбира се

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "Сила":

    Никой не ги иска тия дори себеподобните им.
  • 6 Гост

    8 3 Отговор
    Чалмите са полудели.Не знаят какво ги чака.
  • 7 стоян

    6 4 Отговор
    Другаря по вяра на путин иска да каже че на чужд задник и сто тояги са малко - с това похвалване на едва дишащите мюслюмански терористи в Газа
  • 8 ДПС,ГЕРБ,ППДБ най-голям враг наБългария!

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ангел":

    Защитава се и все повече окопира територии!
  • 9 Глупаци

    2 0 Отговор
    Да и те са му благодарени че ги трепат всеки ден като пилци 😆😆😆
  • 10 Овце

    1 1 Отговор
    На прости и неграмотни това им се пада.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.