7 Юни, 2024 09:24 792 6

Филипинската брегова охрана обвини китайската във "варварско поведение", след блокирана евакуация

  • филипини-
  • брегова охрана-
  • китай-
  • варварско поведение-
  • евакуация

Джей Тариела, говорител на бреговата охрана обясни, че лодките на бреговата охрана и флота са били тормозени от китайски кораби

Филипинската брегова охрана обвини китайската във "варварско поведение", след блокирана евакуация - 1
Снимка: БГНЕС

Филипинската брегова охрана обвини китайската, че блокира усилията за евакуация на болен член на въоръжените сили в Южнокитайско море, като определи действията като "варварски и нехуманни", предаде "Ройтерс" и News.bg.

Инцидентът е станал миналия месец, а болният е член на малък контингент морски пехотинци, командирован да охранява BRP Sierra Madre - филипински кораб, заседнал на спорна плитчина, която е мястото на многократни сблъсъци с Китай през изминалата година.

Джей Тариела, говорител на бреговата охрана обясни, че лодките на бреговата охрана и флота са били тормозени от китайски кораби, въпреки че са били информирани, че операцията е от медицинско естество.

Той каза, че китайската брегова охрана "се е ангажирала с опасни маневри и дори умишлено е блъснала" военноморска лодка, докато е транспортирала болния.

На 4 юни в изявление началникът на филипинската армия Ромео Браунър каза, че първият опит за транспортиране на болния войник до западната провинция Палаван се е провалил, след като са били блокирани от китайците. Все пак войникът е транспортиран на следващия ден с помощта на бреговата охрана.

Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море - канал, който донася повече от 3 трилиона долара годишно от търговия с кораби. Пекин е разположил стотици кораби на бреговата охрана на разстояние до 1000 км от континента, за да контролира това, което според него е негова юрисдикция.

През изминалата година имаше множество сблъсъци между Филипините и Китай в близост до спорни обекти, които попадат в изключителната икономическа зона на Манила. Китай рутинно обвинява Филипините в посегателство, докато Манила и нейните съюзници осъдиха това, което наричат агресия от страна на Пекин.

През 2016 г. Постоянният арбитражен съд в Хага заяви, че претенциите на Китай нямат правно основание. Пекин не е съгласен.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 китайците

    4 5 Отговор
    си го търсят и ще го намерят. Не ги очакват хубави дни. Сривът им е неизбежен.
  • 2 Варварите

    3 6 Отговор
    навсякъде си приличат. Китай смело върви към пълен крах.

    Коментиран от #3

  • 3 да де

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Варварите":

    Хехе китайците били варвари какво да кажем за краварите.

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 4 Ако

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    ги нямаше САЩ, сега шяхме да си живеем добре с путлер в камненнта ера. Руснаците дърпат всичко назад и там са най-дори. Българските нацисти харесват това.
  • 5 Не само

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    китайците са се запъили към варварството. нашите русо-нацисти вече са там
  • 6 Кравар

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    звучи гордо, български русо-нацист или руснак, звучи подло.