Last news in Fakti

13 Юни, 2024 13:50 645 0

Французинът, който беше задържан в Иран от септември 2022 г., пристигна тази сутрин във Франция

  • франция-
  • иран-
  • затвор-
  • освободен-
  • французин-
  • задържан

Другите трима френски граждани, които все още са задържани в ирански затвори, са двойката Сесил Колер и Жак Пари, арестувани през май 2022 г., и французин на име Оливие

Французинът, който беше задържан в Иран от септември 2022 г., пристигна тази сутрин във Франция - 1
Снимкa: Shutterstock

Французинът Луи Арно, който беше задържан в Иран от септември 2022 г., пристигна тази сутрин във Франция, след като беше освободен вчера, предаде Франс прес и БТА. Френският телевизионен канал Ел Се И излъчи на живо връщането му в родината.

След като се ръкува с френския външен министър Стефан Сежурне, който присъстваше на летище "Льо Бурже", близо до Париж, той дълго прегръщаше баща си, а след това и майка си, които бяха дошли да го посрещнат.

Бившият затворник не се качи направо в пристигналата на място линейка. Видимо уморен, но усмихнат, заедно с близките си, той се отправи към един салон, извън обсега на камерите.

"Много съм щастлив да посрещна тук един от нашите заложници, който беше произволно задържан в Иран", заяви Стефан Сежурне, приветствайки "прекрасната дипломатическа победа за Франция /.../ да измъкне нашия сънародник".

Въпреки това той отбеляза, че трима френски граждани все още са задържани в Иран. "Нашите дипломатически усилия все още са мобилизирани", за да се осигури тяхното освобождаване, каза министърът.

Другите трима френски граждани, които все още са задържани в ирански затвори, са двойката Сесил Колер и Жак Пари, арестувани през май 2022 г., и французин на име Оливие, чието пълно име не е оповестено, посочва АФП.

Трийсет и шест годишният консултант Луи Арно тръгва на околосветско пътешествие през юли 2022 г., което го отвежда до Иран - "страна, която той отдавна мечтаеше да посети заради богатата ѝ история и топлотата на хората", разказа преди няколко месеца майка му Силви Арно.

През септември 2022 г. той е арестуван заедно с други европейци, обвинени в участие в демонстрации след смъртта на Махса Амини, млада иранска кюрдка, която умира след арест от иранската нравствена полиция, отбелязва АФП.

Спътниците му са освободени сравнително бързо, но Луи Арно остава в затвора и през ноември миналата година е осъден на пет години затвор за пропаганда и подкопаване на сигурността на иранската държава.

Други двама французи - Бенжамен Бриер и Бернар Фелан, който също има ирландско гражданство, бяха освободени преди малко повече от година, през май 2023 г., по "хуманитарни причини". По това време те бяха много изнемощели и отслабнали от гладна стачка.

Иран е задържал близо 10 западни граждани и е обвиняван от техните поддръжници и неправителствени организации, че ги използва като разменна монета в междудържавни преговори, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: