Last news in Fakti

18 Юни, 2024 15:52 584 3

Старши съветник на Джо Байдън проведе среща в Бейрут с цел решение на конфликта между Израел и Хизбула

  • бейрут-
  • ливан-
  • хизбула-
  • старши съветник-
  • джо байдън-
  • среща-
  • цел-
  • решение-
  • конфликт-
  • израел

"Видяхме ескалация през последните няколко седмици", каза Хохщайн пред репортери в Бейрут

Старши съветник на Джо Байдън проведе среща в Бейрут с цел решение на конфликта между Израел и Хизбула - 1
Снимкa: БГНЕС

Амос Хохщайн, старши съветник на президента на Съединените щати Джо Байдън, се срещна с официални лица в Бейрут във вторник в опит да намери дипломатическо решение за предотвратяване на по-голяма война, предава "Асошиейтед прес", цитирано от News.bg.

Трансгранични атаки от Израел и ливанската въоръжена групировка "Хизбула" се извършват почти всеки ден, откакто войната в Газа започна през октомври и ескалира драматично преди седмица, след като Израел уби високопоставен командир на "Хизбула" при удар срещу Южен Ливан.

Старшият съветник на президента на Съединените щати Джо Байдън описа продължаващия конфликт между ливанската въоръжена групировка Хизбула и израелските сили на границата между Ливан и Израел като "много сериозна ситуация" и каза във вторник по време на посещение в Бейрут, че усилията за намиране на дипломатическото решение за предотвратяване на по-голяма война е спешно.

Амос Хохщайн се срещна с официални лица в Ливан след посещение в Израел предишния ден.

"Видяхме ескалация през последните няколко седмици", каза Хохщайн пред репортери в Бейрут след среща с председателя на ливанския парламент Набих Бери, който често действа като проводник между Вашингтон и "Хизбула".

"Това, което президентът Байдън иска да направи, е да избегне по-нататъшна ескалация в по-голяма война."

Хохщайн също така призова палестинската въоръжена групировка "Хамас" да приеме предложеното от Вашингтон споразумение за прекратяване на огъня и размяна на заложници, за да се сложи край на войната в Газа, което според него също може да сложи край на конфликта в Ливан.

Боевете разселиха десетки хиляди от всяка страна на границата. Израелските въздушни удари над Ливан са убили над 400 души от октомври, повечето от които бойци от "Хизбула" и съюзнически групи, но загиналите включват и повече от 80 цивилни и невоюващи лица. От израелска страна са убити 16 войници и 11 цивилни.

Междувременно Върховният съд на Израел изслуша аргументи във вторник относно закон, който предоставя на крайнодесния министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир власт над полицията.

Бен-Гвир е осъждан осем пъти за престъпления, които включват расизъм и подкрепа на еврейска терористична организация. Като министър на националната сигурност той насърчи полицията да предприеме твърда позиция срещу антиправителствените протестиращи и активно подкрепи служители, обвинени в използване на прекомерна сила срещу палестинци.

Израелски официални лица казват, че министър-председателят Бенямин Нетаняху е разпуснал влиятелния си военен кабинет, на който беше възложено да ръководи войната в Газа, седмица след като Бени Ганц, популярен опозиционен депутат и бивш военен началник, напусна тричленната управляваща коалиция на Нетаняху в разочарование от това как протича войната се обработва.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 долу сащ

    2 0 Отговор
    Ливан граничи с израел. сащ като какви са там? Все едно България да присъства на разговорите между мексико и сащ за мигрантите.....
  • 2 Заседател

    1 0 Отговор
    А Хънтър е виновен по три дела.Пране на пари и наркотици.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.