Last news in Fakti

20 Юни, 2024 07:42 1 395 32

Брюксел със сериозни критики: България значително закъснява с изпълнението на ПВУ

  • брюксел-
  • критики-
  • българия-
  • закъснение-
  • изпълнение-
  • план за възстановяване и устойчивост

Досега България е получила само едно плащане в размер на 1,37 милиарда евро, което представлява 24% от цялата сума. Страната ни все още разполага с 4,3 млрд. евро, но те ще бъдат изплатени след оценката на изпълнението на останалите 299 етапи и цели. Досега България е изпълнила само 22 цели от общо 321

Брюксел със сериозни критики: България значително закъснява с изпълнението на ПВУ  - 1
Снимка: БГНЕС

България значително закъснява с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост, се казва в доклада за страната ни за 2024 година, който е част от пролетния пакет на Европейския семестър, в който Брюксел прави анализ на социално-икономическото развитие в страните-членки и отправя препоръки към тях. Информацията съобщават от БНТ.

Планът за възстановяване и устойчивост на България е в размер на 5.689 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства. Досега България е получила само едно плащане в размер на 1,37 милиарда евро, което представлява 24% от цялата сума. Страната ни все още разполага с 4,3 млрд. евро, но те ще бъдат изплатени след оценката на изпълнението на останалите 299 етапи и цели. Досега България е изпълнила само 22 цели от общо 321. Крайният срок на реализирането на Плана за възстановяване е август 2026 г.

От 15 май насам Еврокомисията работи заедно с българските власти, за да им помогне да изпълнят изискванията за второ плащане. Брюксел очаква от България да подобри функционирането и да повиши капацитета на администрацията, включително на регионално ниво, да повиши качеството на обществените поръчки и да укрепи независимостта и функционирането на регулаторите. Подобряването на бизнес средата също е от съществено значение. Около 53% от инвеститорите у нас не са уверени, че техните инвестициите са защитени от закона и съдебната система.

България е изправена пред няколко предизвикателства, свързани с декарбонизацията на икономиката и производството на енергия, се казва в доклада на ЕК. Според Брюксел отложената либерализация на пазара на електроенергия – което е една от съществените реформи съгласно Плана за възстановяване и устойчивост – възпрепятства прехода към чиста и достъпна енергия.

Според анализа топлофикационните системи в България често са в лошо техническо състояние и повечето от тях са предимно на природен газ или въглища. През 2023 г. e имало значително увеличение на внедряването на слънчеви фотоволтаици, но използването на вятърна енергия в страната е в застой през последните десет години. В България липсва и достатъчен капацитет за съхранение за енергията от възобновяеми източници.

България продължава да има лоши показатели по отношение на енергийната бедност. Делът на населението, което не може да отоплява адекватно домовете си, е 22,5% през 2022 г., най-високият процент в рамките на ЕС и доста над средния за ЕС от 9,3%.

Емисиите на парникови газове от транспорта са сериозен проблем за България, особено от автомобилния транспорт. Емисиите на парникови газове са се увеличили с 29% през 2022 г. (в сравнение с нивата от 2005 г.). Използването на леки автомобили продължава да е високо, докато делът на електрическите превозни средства с батерии все още е много нисък. В България все липса и адекватна инфраструктурата за зареждане на електрически превозни средства, което възпрепятства навлизането на електрическата мобилност.

Докладът на ЕК показва влошаване на образованието в България през последната година. Страната е показала по-ниски резултати в последните издания на международни оценявания в сравнение с предходни години. Дяловете на слабите постижения ученици по математика, четене и природни науки са сред най-тревожните в ЕС. 53,5% от 15-годишните нямат минимално ниво на владеене на математика, 52,9% - на четене и 48% - в областта на науките.

Нивата на цифрови умения в България остават много по-ниски от средните за ЕС (35,5% в България срещу срещу 55,5% в ЕС). Много нисък е и процентът на възрастни, които се обучават допълнително или посещават курсове за преквалификация, въпреки че това е сред акцентите в плановете за справедлив преход за въглищните региони.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    14 3 Отговор
    Ами Православието и Корана са виновни!!! Узаконим ли лгбт като водещо в културата ни, веднага ще изпълним всичките ПВУ!! А ф16 на картинка, изпълнихме ли???
  • 2 Бонев

    20 3 Отговор
    Планът общо взето означава вземаме от всички а раздаваме на нашите хора. Който не слуша няма.

    Коментиран от #7

  • 3 Възмутен

    13 6 Отговор
    България значително закъснява с изпълнението на ПВУ заради ид.ота Боъко Борисъв, да си начеше огромното Его да унищожава ПП-ДБ и сваля правителство му е по-важно от България и Българите!!!!

    Коментиран от #12, #13

  • 4 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    13 3 Отговор
    МИНАЛАТА ГОДИНА ДЪНДИ ПРЕШЪС Е ДОБИЛА
    ЗЛАТО ОТ РУДНИК АДА ТЕПЕ КРУМОВГРАД
    ЗА 390 000 000 ЕВРО
    ...
    ТОВА СА 7-8 СУПЕР БОЛНИЦИ
    ИЛИ
    390 000 ТЕЛЕТА ДА СЕ РАЗДАДАТ БЕЗПЛАТНО НА ФЕРМЕРИТЕ ЗА ДА ПРОИЗВЕЖДАТ МЛЯКО
    ИЛИ 3900 СНЕГОРИНА ПО 100 000 ЕВРО
    .....
    ЗА 1 ГОДИНА БРАТЯ И СЕСТРИ !
    ....
    ПО ЗЛАТО ХОДИТЕ , БЕДНИ СТОИТЕ !

    Коментиран от #14

  • 5 Брюксел,

    6 1 Отговор
    Оставете го този план.Политиците не могат да се разберат,и пак май избори.Този план я камилата,я камиларя.Досущ като държавата.
  • 6 456

    13 2 Отговор
    ОФце, една от тези точки в този план стой затваряне на АЕЦ до 2029 година.
    Направете си изводите.
  • 7 Истината

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бонев":

    Това е плата на Бойко Борисов, той само раздава на тези от ГЕРБ и който гласува за него, а ПП-ДБ дава на всички българи и парите достигат до всеки!!!!

    Коментиран от #19

  • 8 фрдес

    9 2 Отговор
    Задействаха всички налични лъжци за да лъжат българитече ще изтърват парите. Идеята им е да ни пробутат правителството на Шиши и простия ГЕРБ пожарникар, иначе разбираш ли ще изтървем парата. Пропускат обаче да ни кажат че парите вече са разпределени кои да ги ограби. Те ще лапнат парата, а за българина остава да плаща скъпия ток. Айде нямаме нужда от мръсници. В Брюксел сигурно дори и не знаят че не сме усвоили парите. Само платените журналисти, слуги на мафията лъжат като сигани. Ако не вземем парите по зелената сделка, няма да има и какво да връщаме като заем. Тези всички пари са от общ заем дето трябва да се връща. Слава Богу и без тези пари можем да се справим, и без друго са разпределени кои да ги ограби.
  • 9 АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ

    12 2 Отговор
    ДАВАТ ПО 1 МИЛИАРД ЕВРО НА ГОДИНА
    ....
    КРАДАТ ПО 5-6 МИЛИАРДА ЕВРО НА ГОДИНА ОТ БЪЛГАРИЯ
    ....
    И ОТГОРЕ НА ТОВА НИ СЕ КАРАТ ЧЕ НЕ РАЗБИРАМЕ ОТ ДЕМОКРАЦИЯ :))
    ДАЛАВЕРАДЖИИ :))
  • 10 Трол

    3 2 Отговор
    Това е добра новина.
  • 11 Демократ

    5 1 Отговор
    Няма как да има развитие в държава ,управлявана от ретроградни сили, целта на които е да запазят парите,властта и контрола над всичко по сценарии от ДС-КГБ мафията, изработени преди 1989 г. Румъния е пример как се върви напред- премахнаха веднага Чаушеску и забраниха достъп до властта на ченгета и партийна номенклатура и скъсаха веригата с Кремъл. Това е спасението. Тука плачат по диктатора национален предател Живков и пазача му бандит Борисов агент Буда и агент Сава- Ахмед Доган са вечни управляващи. За тях е важно как да крадат фондове от ЕС за себе си ,а не да ги влагат за развитието на България. Затова сме под дъното и пропагандната им машина ,натъпка в главите на хората обвинява ЕС, който дава парите за държавата, а не тези,които ги крадат и не са в затвора,защото точно те не дават да има правосъдие. Лъжци и крадци когато управляват спасение няма.
  • 12 честен ционист

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Възмутен":

    Какво ви е виновен Баце, че вие се инатите и не искате да е имунизирате?
  • 13 Ахаха

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Възмутен":

    Кирото убива, лъже и владее от 18 месеца, баце ти е виновен на теб
  • 14 Мислещ

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Дънди Прешъс ли е виновен или управниците на България и защо тази фирма пак е свързана с руски олигарх от Канада и защо държавата не прибира повече от 50% от концесията, както е в нормалния свят, а 2% ?Защото управляващите крадат от българското природно богатство точно по руската схема и затова сме държава с богати олигарси и беден народ. Държава богата на природни ресурси и бедна на държавническо управление. Богата на лъжци и крадци с власт от ДС - КГБ мафията.

    Коментиран от #16, #29

  • 15 Дядо ви Курти от село пиперково

    5 1 Отговор
    Така ще бъде,докато ни управляват тикви и прасета...
    На следващите избори пак отивайте за гъби...
  • 16 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мислещ":

    БРУКФИЛД КЕПИТЪЛ - СА ЧИСТИ ЕВРЕИ ОТ СЕМЕЙСТВО БРОНФМАН
    ... ОРИГИНАЛНО СА КАЗАНДЖИИ НА ДЖИН И КАНАДСКО УИСКИ
    ....
    ТЕ СА СОБСТВЕНИЦИ НА ДЪНДИ, УЕСТИНГХАУС И НА ЗАВОДА ЗА БТР СТАЙКЪР ДЕТО ЩЕ КУПУВАТЕ
    ОТ КАНАДА
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Истината!

    3 1 Отговор
    Бойко Борисов дестабилизира България!!!!
  • 19 Мхм сигурно

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Истината":

    Така ли? И до теб какво достигна? Защото до мен нищо?

    Коментиран от #20

  • 20 Мдаа

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Мхм сигурно":

    До майка ми достигна, ПП-ДБ увеличиха двойно пенсията й, а моята заплата се вдигна.

    Коментиран от #23

  • 21 е парламентарната власт неможе да приема

    0 0 Отговор
    още съветите защото е без претседател . остава другата институция . а от нея неззависи . жайтнот . нонсенз . Интересно .
  • 22 4 млрд на 4 млн българи са по 1000 левро

    2 1 Отговор
    На човек да ги дадат на всеки българин а той ще ги похарчи според нуждите си
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ха, ха

    2 0 Отговор
    Ами плана беше да си купим евтини китайски коли, ама европейския съюз наложи 40% мита.
  • 25 чиста и достъпна енергия.

    1 0 Отговор
    Към момента няма такова чудо, енергията ще става все по-НЕдостъпна. ЕС иска да приемем всички безумни зелени регулации и изисквания и тогава да ни отпуснат някое евро. Не им ща подаянията, искам да живея нормално! Заради техните огризки, ние трябва да се лишим от милиарди в дългосрочен план, и най-вече да се обречем на мизерия! Айде, няма нужда!
  • 26 бягай бе

    1 0 Отговор
    Брекзит по бъргарски!С нашите пари,ще на цакат с топла бира.....Eвро-измамници....
  • 27 гражданин

    0 0 Отговор
    плана не е задължителен, Холандия избра да не участва, колкото вземем вземем, ще имаме по малко кредити да връщаме, България се управлява от собственото си правителство, не от бюрократите в Брюксел, да си коригират малко тона, с който ни говорят
  • 28 Сандо

    0 0 Отговор
    Ще съм много доволен за наказание да ни изгонят от тоя дяволски съюз.Да,ама те неслучайно ни натикаха в него и сега ще ни доят до последно.
  • 29 Сандо

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Мислещ":

    Тъпанар,посочи една руска фирма която ни е експлоатирала до 1989 година.И понеже си абсолютен невежа,поне научи нещо основополагащо в отношението на Колонизатора към колониите си:Първото,което той започва да присвоява са природните богатства на колониите си.А сега се върни към България и си спомни кое първо ни присвоиха!А другото,което правят колонизаторите е или да купят,или да закрият всички производства,дори цели отрасли от икономиката на колонията,които са им конкуренти.А сега се върни към България след 1989 година и си припомни колко предприятия и цели отрасли бяха смазани от новите ни "приятели".

    Коментиран от #31, #32

  • 30 зле

    0 0 Отговор
    изостава защото не могат да нямерят врътки как да откраднат партите и от там нямат вдъхновение да работят
  • 31 зле

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Сандо":

    лукойил , кметството на москва си купи бтлгарска земя в камчия те са от многото руски държавни фирми които се облагодетестват от корупцията в българия и прочие
  • 32 какати

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Сандо":

    каки защо тия предпрятия фалираха, като срещнаха конкуренцията на свободния пазар ва, чиляк, много ви се пенят устите преди 89 ко било ем кво ФАЛИРА целия източен блог това стана, кво ми ги хвалиш . ако бяха много в ред до ден днешен щяха да са н алиния но не са
Новини по държави: